Μαΐ 18 2014

Tα Βαλκάνια πνίγονται (εικόνες)

Ρεκόρ πλημμυρών, νεκρά σώματα αποκαλύπτονται καθώς αποτραβιούνται τα νερά

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Εικόνες πανικού και απόγνωσης κυριαρχούν σε πολλές χώρες των Βαλκανίων εξαιτίας των σαρωτικών πλημμυρών που έχουν οδηγήσει στο θάνατο 20 ατόμων, στη εκκένωση δεκάδων χιλιάδων σπιτιών, ενώ έχουν βυθίσει στο σκοτάδι 250.000 νοικοκυριά.

Μόνο στη Βοσνία οι νεκροί είναι 19, ανάμεσά τους 9 άνθρωποι που βρέθηκαν νεκροί όταν αποσύρθηκαν τα νερά χθες το απόγευμα από την πόλη Doboj. Οι αρχές προειδοποιούν ότι θα αποκαλυφθούν περισσότερα πτώματα καθώς θα αποτραβιούνται τα νερά. Ο πρωθυπουργός της Σεβρίας δήλωσε ότι είναι η μεγαλύτερη τέτοιου είδους τραγωδία που έχει γνωρίσει η χώρα στην ιστορία της

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μια μέρα έπεσε περισσότερη βροχή απ’ ότι σε 4 μήνες. Η πόλη Ομπρένοβατς που έχει 24.000 κατοίκους και βρίσκεται 32 χιλιόμετρα δυτικά του Βελιγραδίου βρίσκεται ήδη κάτω από το νερό. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του σέρβου πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς που ανέφερε ότι «στο κέντρο της πόλης Ομπρένοβατς το νερό έφτασε μέχρι τον τέταρτο όροφο των πολυκατοικιών».

Στην παρούσα φάση οι προσπάθεις επικεντρώνονται στο να σωθούν οι πόλεις Σάμπατς, Μπάριτς και Σρέμσκα Μίτροβιτσα οι οποίες απειλούνται από τα νερά του ποταμού Σάβα που υπερχείλισε σε πολλά σημεία.

Η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Σάβα ξεπέρασε κατά 6,5 μέτρα το όριο ασφαλείας, κάτι που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Από χθες βράδυ ο στρατός, η πυροσβεστική, η αστυνομία και χιλιάδες πολίτες από ολόκληρη τη Σερβία, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης, προσπαθούν με αναχώματα από τσουβάλια με άμμο να συγκρατήσουν το νερό στην κοίτη του ποταμού. Ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς και όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης συμμετέχουν ενεργά στις επιχειρήσεις.

πηγη

Αρέσει σε %d bloggers: