Μαΐ 23 2014

Γερμανία: Μειώνεται η ηλικία συνταξιοδότησης στα 63 αντί στα 65

Η μείωση που αφορά σε ορισμένους κλάδους εργαζομένων, πέρασε εύκολα από τη Γερμανική βουλή, παρά τις προειδοποιήσεις οικονομολόγων ότι μπορεί να πληγεί η οικονομία της χώρας.

Από τον ερχόμενο Ιούλιο, ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων στη Γερμανία θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, με πλήρη σύνταξη, στα 63 τους, αρκεί να έχουν συμπληρώσει 45 έτη εργασίας. Το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα, θα ωφελήσει όσους έμειναν πρόσφατα άνεργοι. Ωστόσο, οι Γερμανοί δεν θα επιτρέπεται να σταματούν τη δουλειά στα 61, να παίρνουν επίδομα ανεργίας για δύο χρόνια και στα 63 τους να διεκδικούν πλήρη σύνταξη.

Το μέτρο αυτό θα στοιχίσει περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ φέτος και εκτιμάται ότι το κόστος του θα φτάσει τα 3,1 δισ. ευρώ το 2030.

Επιπροσθέτως το νομοσχέδιο προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για περίπου 9,5 εκατομμύρια γονείς τα παιδιά των οποία γεννήθηκαν πριν από το 1992 καθώς και για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα για λόγους υγείας.

Η συνταξιοδότηση σε μικρότερη ηλικία ήταν μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του SPD, παρά τις προειδοποιήσεις οικονομολόγων ότι η Γερμανία, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της και της έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, θα πληρώσει υψηλό κόστος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat οι Γερμανοί εργάζονται περισσότερα χρόνια από τους Έλληνες, τους Ισπανούς και τους Γάλλους και συνταξιοδοτούνται μετά από 37,5 έτη εργασίας ενώ ο μέσος όρος του εργασιακού βίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα 35 χρόνια. Η μεταρρύθμιση αυτή ωστόσο αποδοκιμάστηκε από κάποιους, δεδομένου ότι το Βερολίνο έχει απαιτήσει θυσίες από τους δοκιμαζόμενους εταίρους του στην ευρωζώνη.

http://www.thetoc.gr


1 Σχόλιο

  1. Κυριες και Κυριοι ετοιμαστιτε για το νεο ιστολογιο http://powernewsgreece.blogspot.com/
    μπειτε και δειτε σε ενα ευρη φασμα ενημερωσης οπω πολιτικη και οικονομικα μεχρι Περιεργα και Life&style

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: