Μαΐ 26 2014

Ντράγκι: Οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν λύσεις για τα προβλήματα της ανάπτυξης και της απασχόλησης

Οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν απαντήσεις στα «ακανθώδη προβλήματα» της ανάπτυξης και της απασχόλησης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ανοίγοντας αργά χθες το βράδυ τις εργασίες συνεδρίου της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

«Είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι είναι αποστασιοποιημένοι. Η βιώσιμη ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας είναι κεφαλαιώδους σημασίας για να συνεχισθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση, η οποία είναι, ας μην το ξεχνάμε ποτέ, ο καλύτερος εγγυητής της ειρήνης», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, καθώς μεταδίδονταν τα αποτελέσματα των χθεσινών ευρωεκλογών που έδειξαν μία αύξηση της δύναμης των κομμάτων διαμαρτυρίας, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ διοργανώνει το συνέδριο ECB Forum, στο οποίο λαμβάνουν μέρος κεντρικοί τραπεζίτες και ακαδημαϊκοί, σε αντιστοιχία προς το ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ θα κάνει μία ομιλία σήμερα και μία άλλη αύριο, στο κλείσιμο του συνεδρίου, στις οποίες μπορεί να δώσει ενδείξεις σχετικά με το πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τον επίμονα πολύ χαμηλό πληθωρισμός που απειλεί την επιστροφή της Ευρωζώνης στην οικονομική ευρωστία.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο νομπελίστας Οικονομικών Πολ Κρούγκμαν και ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Πρίνστον Μάρκους Μπρούνερμαγιερ.

Η μεγαλύτερη προσοχή θα δοθεί στο αν ο κ. Ντράγκι αναφερθεί πιο αναλυτικά στη δήλωση που έκανε στις 8 Μαΐου, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν είναι «ικανοποιημένο» με τις προοπτικές του πληθωρισμού και αισθάνεται «άνετα» με τη λήψη μέτρων τον Ιούνιο. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης κινείται κάτω από το 1% από τον περασμένο Οκτώβριο, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%, ενώ μία σειρά οικονομιών της Ευρωζώνης, από την Ιταλία έως την Ολλανδία, συρρικνώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Η ΕΚΤ εξετάζει έναν συνδυασμό μέτρων, δήλωσαν αυτό τον μήνα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Ύβ Μερς και Πέτερ Πράετ. Το πακέτο μπορεί να περιλαμβάνει ένα αρνητικό επιτόκιο για τις καταθέσεις στην ΕΚΤ και την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, υπό τον όρο ότι αυτή θα διοχετευθεί με δάνεια στην πραγματική οικονομία, δήλωσε ο κ. Πράετ. Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και επικεφαλής της γερμανικής κρατικής τράπεζας κ. Γενς Βάιντμαν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχει συμφωνήσει ακόμη σε συγκεκριμένα μέτρα και η απόφαση θα εξαρτηθεί από τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό παρά από την τρέχουσα ισοτιμία του ευρώ.

πληροφοριες zoomnews.gr


Αρέσει σε %d bloggers: