Μαΐ 28 2014

Τσίπρας: Επαναφορά μισθού στα 751 ευρώ

Τσίπρας: Επαναφορά μισθού στα 751 ευρώ

Τις βασικές αρχές του οικονομικού του σχεδίου περιέγραψε από το βήμα του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας προσκλητήριο για μια νέα κοινωνική συμφωνία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το κόμμα του θα είναι κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, παρουσιάζοντας τις άμεσες αποφάσεις του για τον τερματισμό της αβεβαιότητας.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους βιομηχάνους να μην συναινέσουν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση του κατώτατου μισθού, που αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις της απερχόμενης κυβέρνησης Σαμαρά.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ τις ιεράρχησε ως εξής:

1. Αποτελεί λοιπόν, πρώτη μας προτεραιότητα η διεκδίκηση έκτακτων ευρωπαϊκών πόρων για ευρείας κλίμακας δημόσιες επενδύσεις στους τομείς του μέλλοντος. Στην έρευνα και την καινοτομία. Στην εκπαίδευση, τις κοινωνικές υποδομές και το περιβάλλον.

2. Δίνουμε προτεραιότητα στην άμεση αντιστροφή της ύφεσης και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Αυτό σημαίνει τέσσερις συγκεριμένες πολιτικές προτεραιότητες:

α). Τερματίζουμε την αβεβαιότητα για τους μισθούς και τις συντάξεις,

β). Επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό από τα 586 ευρώ στα 751 ευρώ, για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

γ). Αναδιανέμουμε εισόδημα στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση.

δ). Ρυθμίζουμε τα λεγόμενα “κόκκινα δάνεια” των τραπεζών, έτσι ώστε να ελαφρύνουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

3. Διαμορφώνουμε σταθερό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, συμβατό με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παραβίασε στην Ελλάδα η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

4. Εγγυόμαστε σύγχρονο και αντιγραφειοκρατικό δημόσιο τομέα- εργαλείο του δημοκρατικού προγραμματισμού και του αναπτυξιακού σχεδιασμού.

5. Δημιουργούμε σταθερό, διαφανές και δίκαιο πλαίσιο φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, που επιτρέπει τον μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό.

6. Μειώνουμε κατά κλάδους το ενεργειακό κόστος βιομηχανίας.

7. Ανοίγουμε τις αγορές από τα καρτέλ της διαπλοκής, με σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία και με μια πραγματικά ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, πλήρως λειτουργική και θεσμικά ενισχυμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού.

8. Εισάγουμε στοχευμένες πολιτικές χρηματοδότησης επιχειρήσεων από αναπτυξιακό δημόσιο φορέα ειδικού σκοπού, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

9. Καθιστούμε βασικό στοιχείο της αναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης την εξωτερική, μη δανειακή χρηματοδότηση των επενδύσεων, στο πλαίσιο διεκδίκησης ενός “ευρωπαϊκού New Deal” ή μιας ειδικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο λαός ψήφισε όχι να ανασχηματιστεί η κυβέρνηση, αλλά να απομακρυνθεί» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει αποφάσεις πενταετίας και εξαετίας, δίνοντας ως παράδειγμα τη διαπραγμάτευση για το χρέος και την επιλογή του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας καθώς και του Έλληνα Επιτρόπου.

Πρόσθεσε ότι η συγκυβέρνηση βρίσκεται σε «αποδρομή» και υπογράμμισε την άποψη ότι μετά την ήττα που υπέστη στις ευρωεκλογές δεν έχει την ηθική και την πολιτική νομιμοποίηση να νομοθετεί σε «βάρος της κοινωνίας τις μνημονιακές δεσμεύσεις».

larissanet.gr

 


6 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • paso on 28 Μαΐου 2014 at 21:56

  ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ. ΑΛΛΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ. ΤΟ ΄ΧΩ ΞΑΝΑΠΕΙ »Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ».

   • nick on 28 Μαΐου 2014 at 22:52

   αφου λεφτά υπάρχουν
   πόσο του μοιάζει όσο περνά ο καιρός
   βέβαια να περιμένουμε και τις αυριανες δηλώσεις στελεχων που θα λένε άλλα ως συνήθως
   κατα τ άλλα όποιος βρει κάτι συγκεκριμένο εκτος απ τον κατώτατο μισθό- το οποιο έχει επανειλημμένως διαψευστεί απο στελέχη του συριζα – ας μας φωτίσει λίγο

   πχ …..Μειώνουμε κατά κλάδους το ενεργειακό κόστος βιομηχανίας ….
   για όλους έχει ο σύντροφος;

  • varanus komodoensis on 29 Μαΐου 2014 at 02:35

  ξυστα τουτα σου με γκαζμα αλεξη..

  • paso on 29 Μαΐου 2014 at 15:11

  ΕΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ »ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ» ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Ε? ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΤΣΕΠΩΣΑΝΕ ΟΙ ΄΄ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ» ΤΑ 200€ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΕΤΣΙ?

  • varanus komodoensis on 29 Μαΐου 2014 at 16:24

  «paso»,

  παω «πασο» γιατι η βλακεια ειναι ανικητη

   • paso on 29 Μαΐου 2014 at 17:47

   ΚΑΛΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΙΕΣ ΚΑΝΑ ΟΥΙΣΚΙ ΤΩΡΑ…..

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: