Μαΐ 29 2014

Αναταραχή στον κάμπο: Κατέρρευσαν οι τιμές στα σιτηρά. Στην κόψη του ξυραφιού οι αγρότες.

cms-image-000020920Με δυσοίωνα μηνύματα ξεκινά η φετινή περίοδος θερισμού των σιτηρών με επίκεντρο κυρίως τον Θεσσαλικό κάμπο, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις για την τιμή του σιταριού δεν είναι καλές, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προδικαστεί το τελικό αποτέλεσμα μετά το αλώνισμα.

Μέρος της παραγωγής σιταριού στο Θεσσαλικό κάμπο έχει καταστραφεί από την σεπτόρια, με αποτέλεσμα να είναι κακή η ποιότητα του προϊόντος.

Επιπλέον, η μείωση ή απάλειψη δασμών, που προέβλεψε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την περίπτωση της Ουκρανίας, λόγω της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, προβληματίζει τους αγρότες, οι οποίοι φοβούνται ότι οι τιμές θα κατρακυλήσουν και άλλο, καθώς όλο και περισσότεροι Ουκρανοί αγρότες θα στραφούν στην καλλιέργεια σιτηρών και θα υπάρξει μεγάλη παραγωγή.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στις αρχές της άνοιξης, σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, ευνόησαν την ανάπτυξη ενός μήκυτα, που προκαλεί σεπτόρια, ενώ καταστροφές προκλήθηκαν και από σκωρίαση. Μόνο στην Λάρισα, από το Κιλελέρ μέχρι τα Φάρσαλα, υπολογίζεται ότι έχουν υποστεί σημαντική ζημιά πάνω από 120.000 στρέμματα με σιτάρι, αλλά το τελικό μέγεθος της ζημιάς θα φανεί όταν γίνει το αλώνισμα.

Οι αγρότες πέρσι πήραν περίπου 22 λεπτά/κιλό για το σκληρό σιτάρι και 20 λεπτά/κιλό για το μαλακό, ενώ το 2012 εισέπραξαν ως και 26 λεπτά/κιλό. Το 60% της ελληνικής παραγωγής σκληρού σιταριού κατευθύνεται στην Ιταλία για την παρασκευή ζυμαρικών, ενώ το μαλακό που χρησιμοποιείται στην αλευροβιομηχανία δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς και γίνονται εισαγωγές από Βουλγαρία, Ουκρανία και Γαλλία.

Να σημειωθεί τέλος πως ενώ κάθε χρόνο οι Ιταλοί δέσμευαν ελληνικές ποσότητες σκληρού σιταριού από τον Απρίλιο, φέτος οι αντίστοιχες προπωλήσεις είναι περιορισμένες και σε τιμές χαμηλότερες από πέρσι.

imerisia.gr

Σχόλιο RYaN: Το πρόβλημα φαίνεται να είναι παγκόσμιο, όπως θα δείτε σε αντίστοιχο χθεσινό άρθρο του αμερικανικού CNBC και εξηγείται από την είσοδο νέων χωρών στην παραγωγή σιτηρών, με πολύ χαμηλές τιμές. Βέβαια, το ψωμί σίτου είναι ένα από τα συνώνυμα του δυτικού πολιτισμού και ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα πλέον έχει εισάγει το χάμπουργκερ στη διατροφή της!


Αρέσει σε %d bloggers: