Ιούν 15 2014

Πιο ενεργό στρατιωτικό ρόλο της Γερμανίας επιθυμεί ο Γερμανός πρόεδρος

Η Γερμανία οφείλει να διαδραματίζει έναν πιο ενεργό στρατιωτικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Γιοάχιμ Γκάουκ, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε το Σάββατο. «Αισθάνομαι ότι η χώρα μας θα έπρεπε ίσως να εγκαταλείψει την απροθυμία, που ήταν αρμόζουσα σε προηγούμενες δεκαετίες», σημείωσε.

Επτά δεκαετίες μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας καθιστά το Βερολίνο ιδιαίτερα διστακτικό όσον αφορά στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό, ακόμη και για ειρηνευτικές αποστολές.

Η Γερμανία έχει επικριθεί από ορισμένους εκ των συμμάχων της, ιδίως από τις ΗΠΑ, διότι δεν αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο από στρατιωτική άποψη. Ο Γερμανός πρόεδρος ανέφερε ότι του έχουν γίνει επανειλημμένα τέτοιες εκκλήσεις κατά τη διάρκεια διαφόρων επισκέψεών του στο εξωτερικό. «Αυτό είναι που θέλω κι εγώ επίσης για τη Γερμανία» δήλωσε ο Γκάουκ στη συνέντευξη που μεταδόθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandradio Kultur, έπειτα από την επίσκεψή του στη Νορβηγία.

«Αισθάνομαι ότι η χώρα μας θα έπρεπε ίσως να εγκαταλείψει την απροθυμία, που ήταν αρμόζουσα σε προηγούμενες δεκαετίες, και να ταχθεί υπέρ ενός πιο σθεναρού αισθήματος ευθύνης» πρόσθεσε.

Πρώην πάστορας από την πρώην Ανατολική Γερμανία, ο Γκάουκ είχε προκαλέσει αντιδράσεις νωρίτερα φέτος, δηλώνοντας πως η χώρα του δεν πρέπει να μένει στο περιθώριο, αλλά αντιθέτως να αναλαμβάνει δράση ταχύτερα, πιο αποφασιστικά και πιο ουσιαστικά σε διεθνείς κρίσεις.

«Μερικές φορές είναι απαραίτητο να πάρεις τα όπλα για να δώσεις μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή για την επιβίωση αθώων ανθρώπων» είπε ο Γκάουκ.


Αρέσει σε %d bloggers: