Ιούν 18 2014

Μοντέρνοι συντηρητικοί

Θεοδωράκης Ποτάμι (4)Στο ερώτημα «ποιον ιδεολογικό χώρο εκπροσωπεί επιτέλους το Ποτάμι» δεν αποκλείεται σύντομα να δοθεί ως απάντηση το «Ριζοσπαστικό Κέντρο». Το Radical Center, όπως είναι διεθνώς ο όρος, είναι κατά πληροφορίες μία από τις εισηγήσεις που δέχεται και εξετάζει σοβαρά ο κ. Στ. Θεοδωράκης, εκτιμώντας ότι περικλείει όσα προτάσσει το κόμμα του. Το Το Radical Center, κινείται μεταξύ φιλελευθερισμού τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία (νεοφιλελευθερισμός) άλλα και ενός συντηρητισμού όπου αυτός άφορα κυρίως της ένταση του καπιταλισμού.

Οσοι μάλιστα εισηγούνται τον εν λόγω προσδιορισμό έχουν έτοιμη και την απάντηση στην τυχόν μομφή ότι «ριζοσπαστικός» αυτοπροσδιορίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ορισμός της αντίφασης όσοι αναβιώνουν τον παλαιοκομματισμό να διατείνονται ότι είναι ριζοσπάστες», λένε και υπενθυμίζουν ότι «του τάχα ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε πριν από μισό αιώνα η ΕΡΕ»…

Ο κ. Θεοδωράκης, ωστόσο, ενώ γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να προσδιορίσει ιδεολογικά το κόμμα του, έχει για την ώρα καταλήξει μόνο στον «υπότιτλο» του «Ποταμιού», που θα είναι «Κίνημα για τη Δικαιοσύνη, την Εργασία, την Παιδεία». Βέβαιον είναι, πάντως, ότι ως προς τον ιδεολογικό προσδιορισμό του «Ποταμιού» δεν θα υιοθετηθούν οι όροι «φιλελεύθερος» και «αριστερός». Οχι γιατί ο κ. Θεοδωράκης δεν αισθάνεται κοντά στους συγκεκριμένους χώρους. Αλλά γιατί κρίνει ότι και οι δύο αυτοί όροι έχουν ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια από όσους επιχείρησαν να τους μονοπωλήσουν.

Κατά τα λοιπά, στην τελική ευθεία για το συνέδριο οριστικοποιούνται και οι προσκεκλημένοι του κόμματος μέσω των οποίων το «Ποτάμι» επιχειρεί να προκαλέσει τα φώτα της δημοσιότητας. Μεταξύ άλλων έχουν δεχθεί ήδη να απευθύνουν ομιλίες και όχι μόνον χαιρετισμούς οι Γ. Καμίνης και Γ. Μπουτάρης, αλλά και γνωστοί καθηγητές, όπως οι κ. Θ. Βερέμης, Χαρ. Τσούκας, Μ. Ματσαγγάνης και Αρ. Δοξιάδης.


1 Σχόλιο

    • talos4fight on 19 Ιουνίου 2014 at 01:40

    Φτάνει πιά μ΄αυτόν τον αρλουμπολόγο Θεοδωράκη. Τι ασχολείστε μαζί του και του δίνετε μπόϊ, ενώ δεν έχει; Ας ασχοληθεί με το εστιατόριο του και τα επιφανειακά ρεπορτάζ του και ας αφήσει
    την πολιτική. Αρκετούς βλάκες , ανεπαρκείς και διαπλεκομένους
    πολιτικούς έχουμε. Δεν χρειαζόμαστε άλλους!

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: