Ιούν 20 2014

Σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εξαπλωθεί η νόσος του καταρροϊκού πυρετού σε δεκάδες κοπάδια

Ξεκινούν ψεκασμοί για τα κουνούπια

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδης νόσος των μηρυκαστικών (βοοειδή, αιγοπρόβατα) η οποία οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με έντομα του γένους Culicoides (κουνούπια).
Τα πρόβατα νοσούν βαρύτερα από ότι τα βοοειδή και τα γίδια.
Στις τυπικές περιπτώσεις παρατηρείται υψηλός πυρετός, κατάπτωση, ανορεξία, σιαλόρροια, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, φλεγμονή του στοματικού βλεννογόνου και οίδημα στα χείλη, τη γλώσσα, το πρόσωπο και την υπογνάθια χώρα. Επίσης παρατηρείται έντονη χωλότητα.
Οι θάνατοι μεταξύ των ασθενών κυμαίνονται από 1% μέχρι και 90% και κυρίως οφείλονται στην αδυναμία πρόσληψης της τροφής, την απίσχνανση και τις παρατηρούμενες επιπλοκές.
Θεραπεία κατά της νόσου δεν υπάρχει και η αντιμετώπισή της συνίσταται στη λήψη αυστηρών υγειονομικών μέτρων (θανάτωση της προσβλημένης εκτροφής, περιορισμός των μετακινήσεων των ζώων και καταπολέμηση των εντόμων)

Σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εξαπλωθεί η νόσος του καταρροϊκού πυρετού σε δεκάδες κοπάδια Ξεκινούν ψεκασμοί

Σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εξαπλωθεί η νόσος του καταρροϊκού πυρετού με δεκάδες κοπάδια να έχουν μολυνθεί. Σήμερα το μεσημέρι συνεδρίασε το περιφερειακό συμβούλιο και αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από το Σάββατο το πρωί εντατικοί ψεκασμοί για να περιοριστεί η εξάπλωση του προβλήματος.

H διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας ανέφερε ότι το πρόβλημα εξαπλώνεται με ταχύτατο ρυθμό και σημείωσε ότι έχουν προσβληθεί ογδόντα οκτώ κοπάδια σε όλη την Περιφέρεια, με διαπιστωμένα κρούσματα σε τριάντα κοπάδια στην Αρκαδία, σαράντα πέντε στη Λακωνία, έντεκα στη Μεσσηνία και από ένα σε Αργολίδα και Κορινθία, ενώ πρόσθεσε ότι ο αριθμός αυτό θα αυξηθεί αφού υπάρχουν πολλά περιστατικά προς διερεύνηση.

Προς εκπλήρωση αυτού, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Ντία Τζανετέα, πρόσθεσε ότι τα μολυσμένα κοπάδια στη Λακωνία σήμερα έφτασαν τα εξήντα, από σαράντα πέντε που ήταν χθες.

Οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ζήτησαν άμεσα να τους χορηγηθούν φάρμακα και να ενισχυθούν από το κράτος με ζωοτροφές, γιατί δεν επιτρέπεται η μετακίνηση των ζώων και οι ίδιοι δεν αντέχουν οικονομικά να ανταποκριθούν.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας κινήθηκαν άμεσα παρά την έλλειψη επιστημονικού προσωπικού που υπάρχει, και κατηγόρησε για λαϊκισμό την αντιπολίτευση. Επιπλέον, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι την προσεχή Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας, με καθηγητές κτηνιατρικής και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να εξεταστεί ενδελεχώς το πρόβλημα.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν για αδράνεια και αδιαφορία την περιφερειακή αρχή, λέγοντας πως η Περιφέρεια είχε ενημερωθεί για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού από τον χειμώνα και δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα.

Τελικά, το περιφερειακό συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την αναπτυξιακή εταιρεία ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε., ύψους 498.000 ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης του εντόμου φορέα του καταρροϊκού πυρετού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ουσιαστικά με τη σύμβαση αυτή θα δοθεί η δυνατότητα να χαρτογραφηθούν οι κτηνοτροφικές μονάδες, να οριοθετηθούν οι περιοχές που είναι για ψεκασμό και να ξεκινήσουν εντατικά και από αύριο το πρωί οι ψεκασμοί για να περιοριστεί η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού.


Αρέσει σε %d bloggers: