Ιούν 21 2014

Το ΔΝΤ εβγαλε το συμπερασμα από το… πειραματοζώον

Θέλει να καταργήσει την εξαίρεση στους κανόνες του που έδωσε στην Ελλάδα  την δυνατότητα να λάβει δάνεια διάσωσης, το 2010, χωρίς να προχωρήσει πρώτα στην αναδιάρθρωση του χρέους της δίνοντας ουσιαστικά χρόνο στους πιστωτές της

Η εξαίρεση υιοθετήθηκε από το Ταμείο στις αρχές της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, προκειμένου να αποτραπεί η μετάδοσή της στην υπόλοιπη την Ευρωζώνη.  Ετσι η κρίση παρέμεινε αυστηρά εθνικό εσωτερικό  θέμα και οι Ευρωπαίοι συνέχισαν τις ζωές τους κανονικό.

Ουσιαστικά, το ΔΝΤ δέχθηκε να δώσει δάνεια διάσωσης στην Ελλάδα παρότι ήξεραν  με σχετικά μεγάλη βεβαιότητα ότι το χρέος της ήταν δεν  βιώσιμο. Επρόκειτο για μία εξαίρεση στους κανόνες του Ταμείου, που κρίθηκε αναγκαία μπροστά στο διακύβευμα της κρίσης αλλά και αφού κανένας δεν ζητούσε διαγραφή του χρέους.

Όμως, με τη σημερινή μελέτη, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ προτείνουν να υιοθετείται στο μέλλον μια διαφορετική προσέγγιση. Ειδικότερα, προτείνουν να γίνεται μια μικρή επιμήκυνση στην περίοδο ωρίμανσης των ομολόγων της χώρας, ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια του Ταμείου.

“Έχει γίνει σαφές ότι η συστημική εξαίρεση που καθιερώθηκε το 2010 δεν αποτελεί μια συνεπή μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα”,  παραδέχεται η μελέτη. Και προτείνει αλλαγές που θα “βοηθήσουν τη χώρα μέλος να βελτιώσει τη δυνατότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος της, χωρίς να απαιτείται κατ΄ ανάγκη μια σημαντική μείωσή του”.

Πρόκειται για απόδειξη της εθνικής μας αυτοκαταστροφής η οποία   κατέληξε στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει ποτέ, το 2012 σε βάρος κάθε ελληνικου ταμείου.  Στόχος του είναι να “μειώσει το κόστος της αντιμετώπισης της κρίσης τόσο για τους πιστωτές όσο και για τους δανειζόμενους”.


7 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • RYaN on 21 Ιουνίου 2014 at 00:44

  Τα πραγματικά συμπεράσματα είναι, όντως κατά το βίντεο, άλλα. πχ. Η πορεία των κρατών και των λαών δεν καθορίζεται ποτέ από τους ίδιους τους λαούς, αλλά από τους ηγέτες τους.

   • pap-net on 21 Ιουνίου 2014 at 00:53
    Author

   H Ιστορία όμως γράφεται από τους νικητές και αυτή η ιστορία της Ελληνικής «Διάσωσης» με γνώμονα τα συμφέροντα άλλων μπορεί σύντομα να είναι θέμα δικαστηρίων.

   ΤΟ ΔΝΤ παραδέχεται ότι έγιναν εξαιρέσεις μπροστά στο διακύβευμα της κρίσης Τίθεται αυτόματα θέμα ποιον ευνόησαν αυτές

    • RYaN on 21 Ιουνίου 2014 at 00:56

    Ακόμα και γι’ αυτό χρειάζεται ηγέτες που θα το πράξουν. Δεν πρόκειται να γίνει από μόνο του.

  • PAKIS on 21 Ιουνίου 2014 at 05:26

  ΑΡΑ ΤΟ ΔΝΤ ΛΕΕΙ , ΤΩΡΑ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΜΕΓΑΛΟ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ »ΚΑΝΟΝΙΚΑ». ΑΥΤΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΟ ΔΝΤ ΠΡΙΝ ΕΛΕΓΕ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΡΑ ΛΕΕΙ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ. ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ?

  • RYaN on 21 Ιουνίου 2014 at 14:11

  Όταν προσφεύγεις στο ΔΝΤ είναι σα να κρεμάς στο λαιμό σου μία παγκόσμια ταμπέλα που γράφει «Είμαι χρεωκοπημένος, δεν έχω να σας πληρώσω». Αν, λοιπόν, φτάσεις σ΄αυτό το σημείο το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μετατρέψεις όλα τα ομόλογα σε αορίστου χρόνου (για να μη διαταράξεις τα παγκόσμια ισοζύγια, που πλέον στέκονται όλα στο χείλος της ανισορροπίας και της κατάρρευσης) και να ορίσεις νέα κουπόνια που θα είναι ποσοστό της ανάπτυξης/ύφεσης και μικρότερα του πληθωρισμού.

   • RYaN on 21 Ιουνίου 2014 at 14:19

   Σημειωτέον ότι η ευρωπαϊκή κρίση έδειξε ότι όσοι ήταν πολύ μεγάλοι για να χρεωκοπήσουν την έβγαλαν πολύ καλύτερα από όλους τους μικρούς που εξαναγκάστηκαν από την ΕΕ να προσφύγουν στο ΔΝΤ. Οι χρηματαγορές (λέγε τράπεζες κατά κύριο λόγο) εκβίαζαν όσο έβλεπαν ότι μπορούσαν να βάλουν στο χέρι χρήμα το φορολογουμένων. Όταν τους έκοψαν την προσδοκία αυτή, ανέκρουσαν πρύμναν.

  • Astrexas on 21 Ιουνίου 2014 at 15:29

  To θεμα ειναι οτι πλεον το μεγιστο των προσδοκιων ειναι η επιμηκινση με οσο το δυνατον μικροτερο επιτοκιο…τα περι διαγραφης και κουρεματος αποτελουν ονειρο θερινης νυκτος

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: