Ιούν 25 2014

Διώτη: «Να κλάψει κανείς ή να γελάσει…»

rp_iro_dioti.jpgΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Η. ΔΙΩΤΗ

Σχετικά με την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Με αφορμή και το νέο δελτίο τύπου που εξέδωσε χθες (24.6.2014) το Υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με τη μη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

Το μοναδικό δίλημμα που δημιουργεί η νέα ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ –διότι είχε προηγηθεί και στις 20.6 σχετικό δελτίο τύπου- είναι το εξής: να κλάψει κανείς ή να γελάσει με τα γραφόμενα; Πάσα απάντηση δεκτή.

Φυσικά, για τη μη έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το οικονομικό έτος 2014, σύμφωνα με το Υπουργείο ευθύνονται οι πάντες, πλην του ίδιου.

Για να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους, είναι απόλυτη ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών:

-Το ότι το σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (taxis) για την υποβολή των δηλώσεων έπρεπε να είχε τεθεί σε λειτουργία από την 1-2-2014, αλλά δεν είχε ανοίξει μέχρι τις 19-3-2014

-Το ότι η απομάκρυνση/“παραίτηση” του Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων και ο ανασχηματισμός σε συνδυασμό με την αλλαγή ηλεκτρονικών υπογραφών στο σύστημα της ΓΓΠΣ κατέστησε οριακά αδύνατη την έκδοση απαραίτητων δικαιολογητικών για την υποβολή δηλώσεων επί μέρες

-Το ότι το taxis από την ημέρα που άνοιξε για την υποβολή, πέραν των προγραμματισμένων ημερών που δε λειτουργούσε έτσι κι αλλιώς, “έπεφτε” διαρκώς, καθώς το σύστημα δεν μπορούσε –και δεν μπορεί- να αντέξει όλους αυτούς τους χρήστες, φέρνοντας λογιστές, φοροτεχνικούς και φορολογουμένους στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε επί μακρόν να απαριθμούμε για πόσα και πόσα ακόμη ευθύνεται το Υπουργείο, αλλά δε θα είχε νόημα. Στεκόμαστε μόνο σε αυτό το τελευταίο: το να καλεί τους φορολογουμένους να επιδείξουν «αίσθημα φορολογικής συμμόρφωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης», και ισχυριζόμενοι ότι το taxis ανταπεξέρχεται εξαιρετικά μέχρι τις 9.30 το πρωί και μετά τις 21.30 το βράδυ, είναι τουλάχιστον φαιδρό, χώρια ότι είναι προκλητικό να καλεί επί της ουσίας τους λογιστές/φοροτεχνικούς να δουλεύουν μεταμεσονύχτια. Ας επιδείξει το ίδιο το ΥΠΟΙΚ, επιτέλους, αίσθημα ευθύνης και, αφού δεν τήρησε το νόμο σχετικά με το εύλογο διάστημα υποβολής των δηλώσεων, να δώσει την παράταση που ζητούν οι εκπρόσωποι των λογιστών-φοροτεχνικών, αντί να προσπαθεί να πείσει τους φορολογούμενους ότι για όλα φταίει το “σύνδρομο της τελευταίας στιγμής”, χωρίς βεβαίως να παραδέχεται την ανεπάρκεια των εφαρμογών και των επιλογών του.


Αρέσει σε %d bloggers: