Ιούν 27 2014

Χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό το ν/σ για τον αιγιαλό

Χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό το ν/σ για τον αιγιαλό

«Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τις παραλίες έχει συνταχθεί κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, για την προστασία των ακτών και του τοπίου, χωρίς το αναγκαίο επιστημονικό έρεισμα και χωρίς τη συμμετοχή των αρμόδιων επιστημονικών δημόσιων φορέων, με σκοπό να άρει, μετά τους διαδικαστικούς και κάθε ουσιαστικό περιορισμό στις επενδυτικές προτάσεις».

Πρόκειται για μία από τις αιχμές του ψηφίσματος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, που υιοθέτησε το Πανελλήνιο Δίκτυο «Ακτές Ώρα Μηδέν» σε συνέντευξη Τύπου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων οικολογικών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων και πολιτών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το δίκτυο «Ακτές Ώρα Μηδέν», έχει οργανώσει σειρά δράσεων σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό με σκοπό την ενημέρωση και την κινητοποίηση των πολιτών εναντία στο νομοσχέδιο «Οριοθέτηση, Διαχείριση και Προστασία Αιγιαλού και Παραλίας», που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο Γιώργος Καραμπέτσος, από το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, ανέφερε πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που «απειλεί με καταστροφή το παραθαλάσσιο, πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον».

«Σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αντλήσει από παντού χρηματικούς πόρους, επιτρέπει σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα να προχωρήσουν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και πάσης φύσεως οικονομική εκμετάλλευση των ακτών σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για μια «ωρολογιακή βόμβα» με την οποία χάνουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα που προσφέρει η χώρα μας μέσω του τουρισμού», είπε χαρακτηριστικά

Η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιολόγων, δήλωσε πως έχει γίνει ήδη επίκληση να αποσυρθεί το ν/σ και τόνισε: «Εάν εφαρμοστεί το ν/σ, τότε θα πληγούν σημαντικά ο τεράστιος παραθαλάσσιος αρχαιολογικός πλούτος της χώρας, π.χ. στη Λέσβο, τη Θάσο τον Μαραθώνα και το Γαϊδουρονήσι της Κρήτης, και η απαγόρευση της πρόσβασης στους πολίτες θα είναι δεδομένη, εάν εφαρμοστούν τελικά τα τουριστικά/επενδυτικά σχέδια».

Η Ελένη Καμπέρη, ωκεανογράφος του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της επειδή το κέντρο δεν ειδοποιήθηκε για να εξετάσει το ζήτημα επιστημονικά.

ΠΗΓΗ: Nooz.gr


Αρέσει σε %d bloggers: