Ιούλ 01 2014

Στην σκιά της Γερμανίας συνέρχεται και το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέρχεται σήμερα για πρωτη φορά υπό την πίεση των Νέων ευρωπαϊστών  έπειτα από την άνοδό τους στις εκλογές της 25ης Μαΐου. Η εξέλιξη οδηγεί  τα γερνανοφιλα και τα φιλογερμανικα κόμματα να  ρίξουν τις μάσκες και συμπήξουν ανοικτά πια τις δυνάμεις τους  υπό την Γερμανία

Έτσι ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς αναμένεται να επανεκλεγεί χωρίς μεγάλη δυσκολία στην προεδρία του σώματος για θητεία δυόμισι ετών, έπειτα από συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και τους Φιλελεύθερους, που δεν παρουσιάζουν υποψήφιο.

Τρεις ακόμη υποψήφιοι για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συμμετάσχουν στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας: ο βρετανός συντηρητικός Σάγιαντ Καρίμ, ο Ισπανίας Πάμπλο Ιγκλέσιας, που υποστηρίζεται από την αριστερά και η αυστριακή Πράσινη Ούλρικε Λούνατσεκ.

Θύματα της γερμανόφιλης πολιτικής του  τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι τέσσερις φιλοευρωπαϊκές παρατάξεις του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι) μετρούν απώλειες εδρών.

Η πρόσθεση των 221 ευρωβουλετών του ΕΛΚ και των 191 Σοσιαλιστών δεν δίνει παρά μία εύθραυστη πλειοψηφία 412 βουλευτών επί των 751. Κατά συνέπεια, μία συμμαχία με τους Φιλελεύθερους και τους 67 βουλευτές τους θα είναι αναγκαία σε πολλές περιπτώσεις, ενώ υπολογίζουν και στην θετική στάση των 50 βουλευτών των Πρασίνων.

«Είναι ένα άλλο Κοινοβούλιο», παραδέχεται ο πρόεδρος του ΕΛΚ Τζόζεφ Ντολ, που υπήρξε επί πέντε χρόνια επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. «Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να διατηρήσει τον χαρακτήρα του, χρειάζεται ενότητα».


Αρέσει σε %d bloggers: