Ιούλ 03 2014

Greenpeace: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται το Πετρέλαιο

rp_Greenpeace.jpgΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Η Greenpeace απαντά στην καταστροφική για την οικονομία και το περιβάλλον ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης με νέα εκστρατεία ενάντια στην εξάρτηση από το πετρέλαιο

Λίγες μέρες πριν κληθούν οι Έλληνες πολίτες να πληρώσουν νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ εξαιτίας της εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο και της έλλειψης ουσιαστικών πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες. Σε αυτή την διγλωσσία και πολιτική δύο ταχυτήτων της κυβέρνησης, η Greenpeace απαντά με νέα εκστρατεία ενάντια στο πετρέλαιο και υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας. Πρώτη δράση (σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μελετητών – Εγκαταστατών Οικιακών και Κτιριακών Φωτοβολταϊκών – Ήλιος)[1], η διασύνδεση μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος με το δίκτυο της ΔΕΗ στο κτίριο της οργάνωσης παρά την απουσία σαφούς νομικού πλαισίου που θα το επιτρέπει.

Η διαμαρτυρία αυτή έρχεται να αναδείξει την αδιαφορία της κυβέρνησης για την προώθηση της αυτοπαραγωγής καθαρής ενέργειας σε κτίρια (net-metering), παρά την σχετική εξαγγελία πριν από περισσότερο από ένα έτος. Η αυτοπαραγωγή[3] καθαρής ενέργειας από μικρές ΑΠΕ στα κτίρια θα βοηθήσει καθοριστικά στην προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας, σε μία περίοδο στην οποία οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένοι στις αλλεπάλληλες αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Εξίσου σημαντικά η αυτοπαραγωγή, θα αποτελέσει σημαντικό αναπτυξιακό μέτρο που θα διατηρήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία από την κατάρρευση της αγοράς φωτοβολταϊκών[4], ενώ θα διευκολύνει την απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τα ρυπογόνα και ακριβά ορυκτά καύσιμα.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση δείχνει εξαιρετικό ζήλο όταν πρόκειται για πρωτοβουλίες με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αμφισβητούμενη οικονομική και κοινωνική αξία. Η παραχώρηση μέσω διαγωνισμού των θαλάσσιων οικοπέδων στις πετρελαϊκές εταιρίες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, είναι μία ακόμα πρωτοβουλία που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας.

‘Θα περίμενε κανείς από μία κυβέρνηση που μας έχει συνηθίσει σε κατεπείγουσες διαδικασίες[4] για ‘λόγους εθνικού συμφέροντος’, μεγαλύτερο ζήλο και σπουδή για ένα θέμα όπως η αυτοπαραγωγή ενέργειας, που μόνο να ωφελήσει μπορεί τους Έλληνες πολίτες, την εθνική οικονομία και την αγορά ενέργειας. Αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι η ενέργεια είναι προνομιακό επενδυτικό πεδίο για τους λίγους και τους μεγάλους, θα πρέπει να το πει. Αν όχι, θα πρέπει να προωθήσει μέτρα που πραγματικά στηρίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που θέλουν να παράγουν καθαρή ενέργεια για τις δικές τους ανάγκες’, τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής εκστρατειών της Greenpeace.

Δυστυχώς, εκτός από την προκλητική καθυστέρηση της κυβέρνησης να προωθήσει την αυτοπαραγωγή, το σχέδιο που παρέδωσε η αρμόδια ομάδα εργασίας του ΥΠΕΚΑ[5] προβλέπει αχρείαστους περιορισμούς και στρεβλώσεις οι οποίες επί της ουσίας δημιουργούν αντικίνητρα για την χρήση μικρών ΑΠΕ για αυτοπαραγωγή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, αναβάλλεται (σιωπηρά) για το 2024 η μερική (!) διασύνδεση των μη διασυνδεμένων νησιών του Αιγαίου,[6] ενώ σχεδιάζεται η κατασκευή νέων πετρελαϊκών μονάδων[7].

Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες πολιτικές που μειώνουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα και ενισχύουν το εισόδημα των πολιτών:

Την αυτοπαραγωγή (μετά από σημαντικές βελτιώσεις)[8] ως βασικό μέτρο αντιμετώπισης των αυξήσεων στους λογαριασμούς ενέργειας

Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης 1 εκατομμυρίου κτιρίων σε ορίζοντα δεκαετίας που θα εξαλείψει την ενεργειακή φτώχεια

Την διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη, μεγάλα νησιά) με το ηπειρωτικό δίκτυο έως το τέλος της επόμενης δεκαετίας.

Το πλοίο Rainbow Warrior ΙΙΙ της Greenpeace θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας της οργάνωσης για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας, ενόψει του κρίσιμου ευρωπαϊκού συμβουλίου τον επόμενο Οκτώβριο.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δημήτρης Ιμπραήμ, 6979 44 33 05, 210 38 06 374 & 375

Σημειώσεις προς συντάκτες:

1.   Ευχαριστούμε πολύ τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Μελετητών – Εγκαταστατών Οικιακών και Κτιριακών Φωτοβολταϊκών – ΗΛΙΟΣ  για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος.

2.   Η αυτοπαραγωγή ενέργειας από μικρές ΑΠΕ (π.χ. φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες) θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να καταναλώνουν τη δική τους καθαρή ενέργεια που θα παράγουν (θα αγοράζουν από το δίκτυο μόνο όση χρειάζονται επιπλέον), με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Σε αυτήν την περίπτωση, το δίκτυο χρησιμοποιείται ως ‘μπαταρία’ στην οποία διοχετεύεται η παραγόμενη ενέργεια όταν υπάρχει πλεόνασμα παραγωγής (π.χ. ώρες έντονης ηλιοφάνειας) και επιστρέφεται δωρεάν τις ώρες που η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη της παραγωγής (π.χ. βράδυ). Η μεγάλη μείωση του κόστους των φωτοβολταϊκών καθιστούν πλέον εφικτή την αυτοπαραγωγή, η οποία ήδη εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία σε άλλες χώρες.

3.   Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, η ραγδαία ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας το διάστημα 2008-2013 δημιούργησε συνολικές επενδύσεις 5 δις € και περίπου 50.000 (άμεσες και έμμεσες) θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία. Σήμερα περίπου το 85% αυτών των θέσεων εργασίας έχει χαθεί.

4.   Όπως για παράδειγμα το σχέδιο νόμου για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό.

5.   Η σχετική Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε από το ΥΠΕΚΑ για να μελετήσει τον τρόπο εφαρμογής της αυτοπαραγωγής με συμψηφισμό, κατέληξε σε ένα πολύπλοκο σχέδιο το οποίο προτείνει διπλοχρεώσεις για τους καταναλωτές και ανώτατο πλαφόν 10kW ανά σύστημα, μέτρα που ακυρώνουν την απόσβεση της επένδυσης σε εύλογο χρονικό διάστημα.

6.   Αν και η διασύνδεση των μεγάλων νησιών των Κυκλάδων θα έπρεπε να ολοκληρωθεί φέτος, με βάση την τελευταία (από τις πολλές…) απόφαση που υπογράφτηκε το 2010 από τον τότε υφυπουργό ενέργειας κ. Μανιάτη, πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε νέα παράταση που προβλέπει μόνο τη διασύνδεση Κρήτης και των μεγάλων νησιών των Κυκλάδων ως το 2024.

7.   Ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης διασύνδεσης των νησιών, η ΔΕΗ σχεδιάζει την κατασκευή νέων ρυπογόνων και ακριβών πετρελαϊκών μονάδων για τις οποίες μάλιστα έχει αιτηθεί για δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

8.   Ο συμψηφισμός θα πρέπει να γίνεται με όλες τις ρυθμιζόμενες χρώσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι χρεώσεις θα πρέπει να αφορούν μόνο την ενέργεια που απορροφήθηκε από το δίκτυο. Είναι σαφές ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει πλαφόν, αφού η φιλοσοφία της αυτοπαραγωγής βασίζεται στην εγκατάσταση ΑΠΕ με βάση τις πραγματικές ανάγκες κατανάλωσης και όχι σε μεγαλύτερη ισχύ. Δείτε τα σχετικά σχόλια της Greenpeace για την αυτοπαραγωγή.


Αρέσει σε %d bloggers: