Ιούλ 24 2014

Τα κεφάλια κάτω, αλλιώς χρεοκοπούμε

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣΤου Τάσου Παππά

Οταν η κυβέρνηση βγήκε με ταρατατζούμ στις αγορές και πέτυχε να δανειστεί με σχετικά καλούς όρους πανηγύρισε. Θεώρησε ότι η ανταπόκριση που βρήκε ήταν ένα σαφές δείγμα αναγνώρισης των προσπαθειών της και έτσι πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος έδωσαν το σύνθημα για το νέο ξεκίνημα. Τα μνημόνια τελειώνουν, ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει εξουδετερωθεί, έρχεται η πολυπόθητη ανάπτυξη. Λίγη υπομονή ακόμη κι όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Οι θυσίες έπιασαν τόπο. Ωστόσο, το εκλογικό σώμα δεν πείστηκε.

Από την κάλπη των ευρωεκλογών προέκυψε ένα αποτέλεσμα που κάθε άλλο παρά θετικό ήταν για τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Βεβαίως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν με τη συνδρομή των επικοινωνιακών ιμάντων τους να μετατρέψουν την ήττα σε νίκη, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι οι αριθμοί και τα γεγονότα, όσο κι αν ασελγήσεις πάνω τους, έχουν την τάση να φωνάζουν την αλήθεια τους.

Τώρα, οι διάφοροι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης -για τον ρόλο τους την περίοδο της κρίσης και για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που έπαιξαν εις βάρος των χωρών του Νότου, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι περισσότερο από την περιγραφή του πρώην προέδρου της Κύπρου Δ. Χριστόφια («κλεφταράδες της υφηλίου»)- υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στον κατάλογο των υποψήφιων για χρεοκοπία χωρών. Αν πάρουμε τοις μετρητοίς τις εκθέσεις τους, όλοι πρέπει να αρχίσουμε να τρέχουμε και η κυβέρνηση, που μας φλόμωσε στα ψέματα για την επικείμενη ανάσταση της οικονομίας, οφείλει τουλάχιστον να κρυφτεί. Δεν μιλάμε για παραίτηση, γιατί αυτή η πράξη απαιτεί και ένα κεφάλαιο ήθους που δεν διαθέτουν αυτοί που μας κυβερνούν.

Ομως μην πέσετε σε κατάθλιψη. Τα πράγματα δεν είναι και τόσο μαύρα. Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν μάλιστα να βελτιωθούν. Οι αναλυτές των «οίκων ανοχής» πιστεύουν ότι η αβεβαιότητα για το μέλλον της οικονομίας παραμένει στο τραπέζι, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας. Μάλιστα. Φτάσαμε στο διά ταύτα. Στο βρόμικο μυαλό τους την πολιτική σταθερότητα την εξασφαλίζει μόνο το κυβερνητικό δίδυμο. Οποιαδήποτε ρωγμή θα μπορούσε να φέρει αστάθεια κι αυτή με τη σειρά της οικονομική χρεοκοπία. Συμπέρασμα;

Αφήστε τα πειράματα, κοιτάξτε τη δουλίτσα σας (όσοι έχετε), κλείστε τ’ αυτιά σας στις Σειρήνες του λαϊκισμού που, αν και οι δυνάμεις του έχουν κατατροπωθεί, όπως σας διαβεβαίωσε προσφάτως με το άρθρο του στην «Καθημερινή» ο πρωθιερέας της κυβέρνησης, συνεχίζουν να παραπλανούν- ίσως γιατί το θηρίο όταν ξεψυχά γίνεται πιο επικίνδυνο- και βεβαίως να ακούτε, να βλέπετε και να διαβάζετε τα σοβαρά και υπεύθυνα ΜΜΕ. Είπαμε, η υποχρέωση των αδυνάτων είναι η υποταγή.


Αρέσει σε %d bloggers: