Νοέ 12 2014

Ο Τσίπρας θα μιλήσει στους «Αγανακτισμένους» της Ισπανίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας με τον αρχηγό του νέου ισπανικού κόμματος της αριστεράς Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, στο φεστιβάλ νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας με τον αρχηγό του νέου ισπανικού κόμματος της αριστεράς Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, στο φεστιβάλ νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος, το Σάββατο, στο ιδρυτικό συνέδριο των Podemos  ενώ μία μέρα μετά θα μιλήσει στη Φλωρεντία, σε ειδική εκδήλωση του Transform Europe, με θέμα τη λιτότητα, την τρόικα, την κρίση της Δημοκρατίας μέσα στην κρίση, αλλά και τις σχέσεις με τις εμπορικές ενώσεις.

Η πρόσκληση του ηγέτη του νέου ισπανικού κόμματος της Αριστεράς, Πάμπλο Ιγκλέσιας, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς ο κ. Τσίπρας έπαιξε αποφασιστικό ρόλο για να ενταχθούν οι Podemos στην ευρωομάδα της Αριστεράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημοφιλής στην Ισπανία πολιτικός Πάμπλο Ιγκλέσιας επισκέφθηκε την Αθήνα δύο φορές μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, τον Ιούνιο αλλά και πρόσφατα, για να μιλήσει στο Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Podemos είναι το κόμμα-έκπληξη στην Ισπανία, καθώς ιδρύθηκαν τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ βασικές αναφορές τους είναι το κίνημα των «Αγανακτισμένων». Με εκλογικό ποσοστό 8% στις ευρωεκλογές, οι Podemos κατέγραψαν στη συνέχεια εντυπωσιακά δημοσκοπικά ποσοστά φτάνοντας στην τελευταία μέτρηση της «El Pais» στο 27,7%, με δεύτερους τους Σοσιαλιστές που κινούνται στο 26% και τρίτο το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, με ποσοστά ελάχιστα πάνω από το 20%.

Η άνοδος των Podemos -οι αναλυτές μιλούν ήδη ότι θα διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της Ισπανίας, οι εκλογές, ωστόσο, θα διεξαχθούν στα τέλη του 2015- σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα, εάν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, ενισχύει, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, το σχέδιο για τη συγκρότηση μετώπου κατά της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Γερμανίας στην Ευρώπη.

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Φλωρεντία -την Κυριακή- έχει τα ίδια χαρακτηριστικά, αν και στην Ιταλία η Αριστερά συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλά εκλογικά ποσοστά, παρότι εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο με τη «Λίστα Τσίπρα». Ανοιχτές είναι ακόμη και οι ημερομηνίες για τα ταξίδια του κ. Τσίπρα στην Κύπρο, αλλά και σε βαλκανικές χώρες όπως στη Σερβία και την Αλβανία.

Για τον Γιούνκερ
Στην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα υπάρχει και το «ραντεβού» με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, αν και μπορεί να υπάρξει «εμπλοκή» μετά το σκάνδαλο φοροδιαφυγής στο Λουξεμβούργο.

Σημειώνεται ότι χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι η ευρωομάδα της Αριστεράς θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του κ. Γιούνκερ. Ωστόσο για να κατατεθεί η πρόταση απαιτούνται 75 υπογραφές ευρωβουλευτών και η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αναμένεται να στραφεί για στήριξη στους Οικολόγους και «αριστερόστροφους» Σοσιαλιστές, που είχαν καταψηφίσει την υποψηφιότητα Γιούνκερ.

Πληροφορίες από ethnos.gr


1 Σχόλιο

    • RYaN on 13 Νοεμβρίου 2014 at 22:50

    Contours of a European Minimum Wage Policy

    Εισήγηση για κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Κατώτατου Μισθού, ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο της φτώχιας στην Ε.Ε.
    Η πρόταση λέει ότι χρειάζεται ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί, ώστε να φτάσει στο 60% του μέσου μισθού σε κάθε χώρα (όπως θα δείτε στο Σχήμα 4 η Ελλάδα έχει κατώτατο ωρομίσθιο που βρίσκεται στο 43% του μέσου ωρομισθίου στη χώρα).

    Η εισαγωγή του άρθρου αναφέρει σαφώς ότι αυτό ήταν μία από τις κύριες δεσμεύσεις του σημερινού Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ κατά την πανευρωπαϊκή εκστρατεία του στις φετινές ευρωεκλογές.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: