Νοέ 13 2014

Γκάιτνερ: Οι ευρωπαίοι θέλησαν να συντρίψουν τους Έλληνες!

Θέλησαν να μας κόψουν τον σπόρο. Ανθενωτικοί όλου του κόσμου ενωθείτε

Οι Financial Times αποκαλύπτουν μέρος των… εξομολογήσεων του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, σχετικά με το πως αντιμετώπιζαν οι Ευρωπαίοι την ελληνική κρίση.

Το υλικό που δημοσίευσε η εφημερίδα αφορούν συνεντεύξεις που παραχώρησε ο Γκάιτνερ στους δημοσιογράφους που συνέβαλαν στη συγγραφή του βιβλίου του «Stress Test: Reflections on Financial Crises».

Ενδεικτικά περιγράφοντας τη σύνοδο της G7 στον Καναδά τον Φεβρουάριο του 2010, όπου συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Σόιμπλε και στην οποία η Ελλάδα είχε βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής ο Γκάιτνερ αναφέρει στις συνεντεύξεις του τα εξής:

«…Θυμάμαι να προσέρχομαι στο δείπνο και να κοιτάω το Blackberry μου (σ.σ κινητό). Ήταν μια γ…..νη καταστροφή για την Ευρώπη. Οι μετοχές μιας γαλλικής τράπεζας είχαν μειωθεί κατά 7 ή 8%. Αυτό ήταν μεγάλο θέμα. Για μένα ήταν, ξέρετε, σαν το απόλυτο μακελειό λόγω των ανθρώπων [που] έλεγαν: Κρίση στην Ελλάδα, ποιοι είναι εκτεθειμένοι στην Ελλάδα;

«Θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα.

Οι Ευρωπαίοι ήρθαν σε αυτή την συνάντηση βασικά λέγοντας: «Θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά απαίσιοι. Μας είπαν ψέματα. Είναι απαράδεκτοι και ήταν σπάταλοι, μας εκμεταλλεύτηκαν και θα τους συντρίψουμε». Αυτή ήταν η βασική στάση τους, όλων τους.

Τους κατέστησα τότε πολύ σαφές εκείνη την στιγμή. Άκουγα συνέχεια αυτές τις κουβέντες για ηθικό κίνδυνο που πάγωναν το αίμα και τούς είπα: “Ωραία λοιπόν, αν θέλετε να είστε σκληροί μαζί τους δεκτόν, αλλά πρέπει να δώσετε κάποια αξιόπιστη διαβεβαίωση ότι δεν θα αφήσετε την κρίση να μεταδοθεί πέρα από την Ελλάδα… Και για να γίνει αυτό πρέπει να φροντίσετε πολύ να είστε αξιόπιστοι ότι θα υλοποιήσετε τη δέσμευσή σας και θα δώσετε και στην Ελλάδα ένα μάθημα.

Σίγουρα, και βέβαια όπως έχω πει, δεν περίμενα ότι θα συνεχίσουν να κωλυσιεργούν επί τρία χρόνια. Ήταν αδιανόητο για εμένα ότι άφησαν τα πράγματα να γίνουν τόσο χάλια όσο τα άφησαν κι έγιναν. Αλλά τα προμηνύματα γι’ αυτό βρίσκονταν στην αρχική διαμάχη. Τους είχαν πει ψέματα οι Έλληνες. Τους είχαν φέρει σε δύσκολη θέση οι Έλληνες που εν τέλει δανείστηκαν όλα αυτά τα λεφτά, και ήταν έξαλλοι και μανιασμένοι. Ήθελαν να τους δείρουν. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, τροφοδότησαν μια πυρκαγιά που βρισκόταν στα πρώτα της στάδια. Και υπήρχαν πολλά ξερόκλαδα…».


Αρέσει σε %d bloggers: