Νοέ 15 2014

«Ψεύτικo» το video με τον Μικρό ήρωα της Συρίας.

Εκατομμύρια θεατές στο YouTube γοητεύτηκαν από τον μικρό ήρωα Συρίας ο οποίος καταφέρνει να σώσει ένα κοριτσάκι κάτω από πυροβολισμούς. Όμως σήμερα μια ομάδα Νορβηγών κινηματογραφιστών δήλωσε στο BBC ότι βρίσκεται πίσω από αυτό το video. Λένε ότι γυρίστηκε σε μια τοποθεσία στη Μάλτα την περασμένη άνοιξη με πρόθεση να παρουσιαστεί ως πραγματικό.

Ο 34χρονος Lars Klevberg, σκηνοθέτης από το Όσλο, έγραψε το σενάριο παρακολουθώντας την τρέχουσα ειδησεογραφική επικαιρότητα της σύγκρουσης στη Συρία. Ο ίδιος λέει ότι εσκεμμένα παρουσίασε το video ως πραγματικότητα, προκειμένου να υπαρξει το έναυσμα για μια συζήτηση σχετικά με τα παιδιά στις εμπόλεμες ζώνες.

«Θελα να κάνω μια ταινία και να μοιάζει ρεαλιστική ώστε οι άνθρωποι να την δουν και την κοινοποιήσουν αλλά ήθελα  και να δημιουργήσω ελπίδες», είπε. «Αυτό το video γυρίστηκε στη Μάλτα φετος τον Μάιο  σε ένα σημειο που έχει χρησιμοποιηθεί και για άλλες διάσημες ταινίες όπως η Τροία και Gladiator», δήλωσε ο Klevberg. «Το μικρό αγόρι και το κορίτσι είναι επαγγελματίες ηθοποιοί από τη Μάλτα. Οι φωνές στο παρασκήνιο προέρχονται από Σύριους πρόσφυγες που ζουν εκεί.»

Το video με τον  Μικρό ήρωα της Συρίας

Αισθανθήκατε άνετα να δημιουργήσατε μια ταινία που ενδεχομένως εξαπάτησε εκατομμύρια ανθρώπους; «Δεν ήταν άβολα», είπε ο Klevberg. «Με τη δημοσίευση το video -που  έμοιαζε να είναι αυθεντικό- ελπίζαμε να επωφεληθούμε από ένα εργαλείο που συχνά χρησιμοποιείται σε πόλεμο. Φτιάχνοντας ένα βίντεο που μοιάζει να είναι πραγματικό θελήσαμε να δούμε αν θα κεντρίσει την προσοχή και αν θα προκαλέσει η συζήτηση για τα παιδιά στον πόλεμο. Θέλαμε επίσης να δούμε πώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο βίντεο. «

Η ταινία χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο νορβηγικού Κινηματογράφου (NFI) και το Ταμείο Ήχου και Εικόνας του Συμβουλίου Τεχνών της Νορβηγίας τον Οκτώβριο του 2013. Οι σκηνοθέτες στην αίτηση τους ανάφεραν ότι προκειται για ταινία που θα ανεβεί στο διαδίκτυο χωρίς να ξεκαθαρίζουν αν θα ήταν πραγματική ή φανταστική. Ισχυρίζονται επίσης ότι εκείνοι που χρηματοδότησαν γνώριζαν και υποστήριξαν την πρόθεση τους

«Τα παιδιά που επιβιώνουν από πυροβολισμούς υποτίθεται ότι δεν έπειθαν και θα άφηναν ενδείξεις ότι η ταινία δεν ήταν πραγματική,» δήλωσε ο παραγωγός Τζον Einar Hagen. «Είχαμε μακρές συζητήσεις με τους χρηματοδότες μας για τα ηθικά θέματα γύρω από μια ταινία σαν αυτή.»

«Δεν ήταν άπλα ένας κυνικός τρόπος για κερδίσουμε σε δημοσιότητα. Τα κίνητρα μας είναι ειλικρινή ,» δήλωσε στο BBC Trending η Ά. Meyer,  συντελεστής της ταινίας. «Έμεινα έκπληκτη από το άνθρωποι πίστεψαν ότι ήταν πραγματική. Όταν βλέπω την ταινία, είναι φανερό ότι το μικρό αγόρι δέχεται μεν σφαίρα αλλά συνεχίζει να κινείται. Δεν υπάρχει αίμα στο παιδί.» «Ήταν μια πραγματικά χαμηλού προϋπολογισμού ταινία,» λέει η κ Meyer καταλήγοντας. «Το NFI εδωσε για την ταινία μόλις 280.000 κορώνες δηλαδή € 32,000.

Όταν η ταινία δημοσιεύτηκε στο YouTube πριν από λίγες εβδομάδες δεν εγινε trend, δήλωσε ο Klevberg. «Γι αυτό και την διαγράψαμε και την ανεβάσαμε εκ νέου προσθέτοντας τη λέξη «ήρωας» στο νέο τίτλο και προσπαθώντας να την κυκλοφορήσουμε στο Twitter για να ξεκινήσει η συζήτηση. Μετά κοινοποιήθηκε από το Shaam Network, ένα κανάλι που δημοσιεύει υλικό από τη Μέση Ανατολή. Από εκεί, άρχισε να κυκλοφορει διεθνώς. Μέσα σε τέσσερις ημέρες είχε πάνω από πέντε εκατομμύρια προβολές και έχει εμπνεύσει χιλιάδες σχόλια.

Υπήρξε εξ αρχής μια μεγάλη συζήτηση για το αν η ταινία είναι γνήσια. Πώς όμως θα αντιδράσουν σήμερα οι τηλεθεατές στην είδηση ότι η ταινία είναι φανταστική; Μένει να δούμε. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από ότι έγινε έως τώρα», δήλωσε ο Klevberg. «Προκαλέσαμε αντιδράσεις.»


1 ping

  1. […] papaioannou-giannis.net     […]

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: