Δεκ 01 2014

Αλλαγή «φρουράς» στην ηγεσία της Ε.Ε. με Πρόεδρο από χώρα εκτός Ευρωζώνης

aed243fa79cb0bb72389412893dff6c2cc7a7c45Ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ανέλαβε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεσμευόμενος να ακολουθήσει σκληρή γραμμή στην εξωτερική πολιτική, ενώ ζήτησε να επιδειχθεί «ανηλεής αποφασιστικότητα» για τον τερματισμό της οικονομικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κεντροδεξιός Ντ. Τουσκ, 57 ετών, ήταν πρωθυπουργός της Πολωνίας επί επτά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η χώρα σημείωσε μεγάλη οικονομική πρόοδο, ενώ αυξήθηκε και η επιρροή της Ε.Ε. σε αυτήν. Διαδέχεται τον Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, 67 ετών, αφού επελέγη για τη θέση από τους Ευρωπαίους ηγέτες μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Έχουμε και εχθρούς, όχι μόνο σκεπτικιστές. Η πολιτική έχει επιστρέψει στην Ευρώπη. Η ιστορία επέστρεψε. Σε αυτούς τους καιρούς χρειαζόμαστε ηγεσία και πολιτική ενότητα», είπε ο κ. Τουσκ αναφερόμενος εμμέσως στην ένταση που υπάρχει μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας για την Ουκρανία.

«Η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει τα σύνορά της και να υποστηρίξει στη γειτονιά τους αυτούς που μοιράζονται τις αρχές μας», πρόσθεσε μιλώντας στην αγγλική κατά τη διάρκεια της σύντομης τελετής παράδοσης-παραλαβής.

«Το ευρώ είναι πλεονέκτημά μας, όχι μειονέκτημα», υπογράμμισε.

Ο νέος πρόεδρος της Ε.Ε. σημείωσε ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι κρίσιμος για τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, με τις δύο πλευρές να διαπραγματεύονται μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. «Οι σχέσεις μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι η ραχοκοκαλιά της κοινότητας των δημοκρατιών», είπε.

via naftemporiki.gr

Αρέσει σε %d bloggers: