Δεκ 31 2014

Ευρωπαϊκά σιωπηρά διλήμματα για την επόμενη ημέρα στην Αθήνα

Στις Βρυξέλλες, κυρίως όμως στο Βερολίνο καθυστέρησαν να καταλάβουν το πολιτικό διακύβευμα των εκλογών σε Ελλάδα και Ισπανία.

Του Γ. Αγγέλη

Στις Βρυξέλλες, κυρίως όμως στο Βερολίνο καθυστέρησαν να καταλάβουν το πολιτικό διακύβευμα των εκλογών σε Ελλάδα και Ισπανία. Στην αντίληψη αυτή καταλήγει σημαντική μερίδα αναλυτών στην Ευρωζώνη καθώς η χθεσινή απόφαση για επίσπευση των εθνικών εκλογών εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό να αλλάξει τον “συνομιλητή” της τρόικα στην Αθήνα.

Οι επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις των αξιωματούχων τόσο της ΕΚΤ και της Κομισιόν όσο και του ΔΝΤ αποτυπώνουν την “θέση” ότι η τρόικα θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή “περιμένοντας την ικανοποίηση των εκκρεμών δεσμεύσεων που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα” μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ή και “περισσότερο αν αυτό χρειασθεί” (σ.σ. παράταση σε έξι ή και 12 μήνες) όπως επιβεβαιώθηκε χθες από δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της απερχόμενης κυβέρνησης.

Αυτή είναι η “θέση” που λέει ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, να συνεχισθεί η συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα και να εξυπηρετείται η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Είναι όμως σαφές –και αυτό φαίνεται στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις κυρίως στελεχών της Κομισιόν– ότι η ανησυχία για το κατά πόσο αυτή η διαπραγμάτευση μπορεί να συνεχίσει με τους ίδιους όρους είναι ιδιαίτερα έντονη.

Όπως διευκρίνισε στέλεχος της Κομισιόν σε χθεσινοβραδινή επικοινωνία με το Capital.gr “παίρνουμε ως βάση της συζήτησης το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ενδέχεται να βρίσκεται στην Κυβέρνηση μετά τις εκλογές, έχει υποστηρίξει σταθερά την συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ και το ευρώ”.

Παραδέχονται όμως ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα “αν και δεν μπορεί να παρεκκλίνει από τις υπάρχουσες δεσμεύσεις ίσως θα μπορούσε να διερευνήσει νέες προσεγγίσεις για την υλοποίησή τους, καθώς η τρόικα έχει αδίκως κατηγορηθεί πολλές φορές για αποφάσεις, οι οποίες δεν ήταν δικές της, αλλά η εφαρμογή των δεσμεύσεων με τον τρόπο που είχαν εισηγηθεί τα αρμόδια υπουργεία…”.

Σε κάθε περίπτωση διαφαίνεται ότι όλες οι πλευρές ετοιμάζονται για τον τελευταίο γύρο μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος αναζητώντας νέα “περιθώρια κατανόησης για την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος το οποίο έχει ένα τελευταίο βήμα για να κλείσει…”.

Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι τόσο από την ΕΚΤ, όσο και από το ΔΝΤ γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να αποφευχθούν δηλώσεις ή εκτιμήσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις δυσχέρειες συνεννόησης στο άμεσο μέλλον, αλλά ταυτόχρονα αποκλείουν σε κάθε συζήτηση το ενδεχόμενο επιστροφής του κινδύνου grexit, παρ΄ ότι πολλά δημοσιεύματα έχουν αρχίσει να το επαναφέρουν σαν ενδεχόμενο.

Το αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι οι σχετικές αναφορές για το μέλλον των διαπραγματεύσεων της τρόικα με την Αθήνα, ολοένα και περισσότερο αρχίζει να συνδέεται με τις προθέσεις της ΕΚΤ να επισπεύσει ή να καθυστερήσει την απόφαση για ένα πρόγραμμα “ποσοτικής χαλάρωσης” μέσω της αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

Μεγάλο βάρος δίνεται στο αν  αυτό θα γίνει ή έστω θα ανακοινωθεί στο Συμβούλιο της 22ας Ιανουαρίου ή θα μετακινηθεί για αργότερα.

Η σημασία αυτής της απόφασης έχει να κάνει με το ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να διευκολύνει την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων και να “ελαφρύνει” την πίεση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει το “Κεφάλαιο” αναφέρουν ότι η απόφαση αυτή προς το παρόν εντάσσεται σε ένα χρονοδιάγραμμα που την τοποθετεί στις 5 Μαρτίου στην Σύνοδο της ΕΚΤ στην Λευκωσία, χωρίς αυτό να είναι κάτι οριστικό και τελεσίδικο, αφού θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των μέτρων που έχει πάρει η ΕΚΤ μέχρι τώρα στις 22/1/2015.

Πηγή:www.capital.gr


Αρέσει σε %d bloggers: