Ιαν 06 2015

Χανς-Βέρνερ Ζιν : «Το Grexit είναι ο μόνος τρόπος για να μην κουρέψουμε το χρέος της Ελλάδας»

Χανς-Βέρνερ Ζιν: "Το Grexit είναι ο μόνος δρόμος για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα" Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου εισηγείται επίσης διεθνή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος, ενώ επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει νέο κούρεμα με διαγραφή χρέους μόνο εάν αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Υποστηρίζει, δε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι από τους λίγους πολιτικούς που έχουν αντιληφθεί τη φύση του προβλήματος.

Ο Χανς-Βέρνερ Ζιν δηλώνει στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» πως ύπάρχει μόνο ένας δρόμος για την Ελλάδα ώστε να αποφύγει το κούρεμα και αυτός οδηγεί έξω από την Ευρωζώνη. «Έχουμε μπροστά μας ένα επιπλέον κρατικό ισχυρό, ανοιχτό ή κρυμμένο κούρεμα χρέους, του οποίου θα ακολουθήσουν τα

επόμενα χρόνια όλο και περισσότερα δάνεια και κουρέματα χρέους, εάν η χώρα δεν επαναφέρει την ανταγωνιστικότητά της μέσω μιας εξόδου από το Ευρώ και μιας υποτίμησης του νομίσματός της» δηλώνει ο κ. Ζιν και προσθέτει ότι ένα Grexit δεν θα ήταν εύκολο.

Σε ό,τι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, ο οικονομολόγος αναφέρει ότι είναι «από τους λίγους Έλληνες πολιτικούς, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί τη φύση του προβλήματος και για αυτό είναι διατεθειμένοι να τολμήσουν». Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας βάζει και πάλι στο τραπέζι τις ελληνικές διεκδικήσεις αποζημιώσεων έναντι της Γερμανίας ανήκει, όπως λέει ο κ. Ζιν, στις «πολλές όχι ευχάριστες πτυχές της υπόθεσης».

Αναφερόμενος στην διεθνή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος, ο Χανς-Βέρνερ Ζιν επισημαίνει ότι υπάρχουν ιστορικά πρότυπα, στα οποία λειτούργησε αυτό και υπενθυμίζει ότι μια από τις προϋποθέσεις για το γερμανικό οικονομικό θαύμα ήταν η παραίτηση από τις απαιτήσεις των αμερικανών και βρετανών δανειστών στην Συμφωνία του Λονδίνου του 1953. Διευκρινίζει πάντως ότι η Γερμανία έλαβε τότε, συμπεριλαμβανομένου και του Σχεδίου Μάρσαλ, μόνο 20% του ΑΕΠ της, ενώ η Ελλάδα, με τα φανερά και τα κρυφά «κουρέματα» χρέους του 2012, ήδη έχει διαγράψει 76% του ΑΕΠ.

«Άμεση ανάγκη δράσης σε κάθε περίπτωση, διότι η κατάσταση στην Ελλάδα χειροτερεύει εδώ και χρόνια»

«Η ελληνική οικονομική κατάσταση είναι δυσβάσταχτη για τον πληθυσμό και τα συνεχιζόμενα νέα δάνεια είναι δυσβάσταχτα για την διεθνή κοινότητα» συνεχίζει ο κ. Ζιν και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει σήμερα διπλάσιο αριθμό ανέργων από ό,τι τον Μάιο του 2010. Τότε αποφεύχθηκε η έξοδος της χώρας από το ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 125 της Συνθήκης για την ΕΕ μέσω δημοσίων δανείων της διεθνούς κοινότητας.

«Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έζησε μια καθίζηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 30% σε σχέση με το επίπεδο πριν από την κρίση, ότι παραμένει ακόμη μίλια μακριά από την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της σε ό,τι αφορά τις τιμές» τονίζει και προσθέτει ότι οι ελληνικοί μισθοί είναι δύο φορές υψηλότεροι από ό,τι οι πολωνικοί.

Επιπλέον, επισημαίνει, μετά την χρεοκοπία του 2012, η χώρα συνεχίζει να δημιουργεί «τεράστια ελλείμματα», τα οποία «με κόπο και πολλά τρικ έπρεπε να ωραιοποιηθούν» από την Επιτροπή, αν και η ΕΚΤ προσπάθησε το παν για να πιέσει τους τόκους για τα ελληνικά ομόλογα.

 

1 Σχόλιο

    • Astrexas on 7 Ιανουαρίου 2015 at 14:23

    μλκς..απο τις μπλοφες οι γερμανοι το ριξαν στο γλυψιμο και στην κολακια μπας και τσιμπισει ο τσιπρας!!!!

    Αυτα επρεπε να γινουν το 2010 τοτε που η υποτιμηση ενος εθνικου νομισλματος θα αυξενε την ανταγωνιστηκοτητα και ταυτοχρονα θα μειωνε και το δ.χρεος.Απο την στιγμη που η Ελλαδα απεμπολισε την δυνατοτητα με το πσι το φεβρουαριο του 2012 οι δανειστες να εχουν να κανουν με το ελληνικο δικαιο το χρεος αντι να μειωθει θα πολλαπλασιαστει.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: