Απρ 08 2015

Τέλος στα σενάρια χρεοκοπίας, αντλήθηκαν 1,138 δισ. ευρώ από τα εξάμηνα έντοκα

Σταθερή στο 2,97% η απόδοση

Τέλος στα σενάρια χρεοκοπίας μέσα στο Πάσχα καθώς και το σενάριο μη πληρωμής του ΔΝΤ  βάζει ο επιτυχημένος δανεισμός του ελληνικου δημοσίου.

Συγκεκριμένα σταθερό έμεινε επιτόκιο στο 2,97% κατά τη σημερινή δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, με την οποία το υπουργείο Οικονομικών άντλησε συνολικό ποσό ύψους

1,138 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), «σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,97%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.138 εκατομμυρίων ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,30 φορές».

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Τρίτη 14 Απριλίου 2015.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 262,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 9 Απριλίου 2015, στις 12μ.μ. Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.

18 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • ITALOS on 8 Απριλίου 2015 at 22:37

  ΚΙ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΤΑΚ ΤΑΚ ΤΑΚ ΤΟΥΚ ΤΟΥΚ ΤΟΥΚ ΤΟΥΚ ……..

  • RYaN on 8 Απριλίου 2015 at 23:47

  Όταν ο βασικός πιστωτής μιας χώρας θέτει σε αμφιβολία, ή/και σε άρνηση, την αναχρηματοδότηση του χρέους του δανειζόμενού του, τότε καθιστά τον δανειζόμενο αναξιόπιστο και εκτοξεύει τα επιτόκια δανεισμού του – ή πιο απλά τον οδηγεί στη χρεωκοπία.
  Αν για παράδειγμα, οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες θέσουν σε αμφιβολία το δανεισμό π.χ. της Γερμανίας, τότε σε σύντομο χρονικό διάστημα η Γερμανία θα περιέλθει σε καθεστώς πιθανής χρεωκοπίας. Στην Ελλάδα αυτό ξεκίνησε το 2010 από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και μετά τη μεγάλη ανταλλαγή χρέους του 2010-2012, συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα από τους «θεσμούς», δηλαδή τους νέους βασικούς πιστωτές της. Οι θεσμοί δεν προσέφεραν την ασφάλεια δανεισμού που θα χρειαζόταν η χώρα για την επιστροφή της στις αγορές. Έτσι, η ελληνική κρίση διαιωνίζεται.Το αν αυτό γίνεται ιδιοτελώς σκόπιμα, εξ αμελείας, ή λόγω δογματικών αγκυλώσεων των πιστωτών είναι όντως ένα αξιόλογο θέμα συζήτησης.

   • Astrexas on 9 Απριλίου 2015 at 20:05

   Οι θεσμοί δεν προσέφεραν την ασφάλεια δανεισμού που θα χρειαζόταν η χώρα για την επιστροφή της στις αγορές.
   ………………………….
   O δρομος για επιστροφη της χωρας στις αγορες περνουσε μεσα απο την αναδιοργανωση της οικονομιας της….ως κοινωνια αυτο δεν το επιτρεψαμε, υποκειπτοντας στις συρηνες και στις δημαγωγικες ρητοριες του συριζα και της ακροδεξιας.
   Τωρα πια ειναι αργα..ο συριζα θα θερισει τις θυελες που εσπειρε περνοντας και αυτος το μεριδιο της ευθυνης που του αναλογει για την μη αναδιοργανωση της οικονομιας την τελευταια 15ετια

   θγ.οπως σοφα πλεον λεει ο Βενιζελος «ολα εδω πληρωνοντε»

    • RYaN on 10 Απριλίου 2015 at 02:06

    Η «αναδιοργάνωση της οικονομίας» και οι «μεταρρυθμίσεις» ήταν και είναι το καταπραϋντικό των δογματικών αγκυλώσεων των πιστωτών. Δεν προσφέρουν ουδεμία ίαση στο αληθινό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και χρησιμοποιούνται συνεχώς εδώ και 5 χρόνια, σε δηλητηριώδεις δόσεις, από αυτούς που είχαν όλους τους λόγους να αποκρύπτουν επιμελώς την πραγματικότητα από τα φώτα της δημοσιότητας (ντόπιους και ξένους).

    Όπως έχω εξηγήσει εδώ κι άλλη φορά, η ελληνική κρίση ήταν το αποτέλεσμα μίας αποτυχημένης επένδυσης του γνωστού αμαρτωλού τριγώνου. Η επίθεση στην κοινωνία προς κάλυψη της ζημίας, κάτι που βαφτίστηκε ως «μεταρρυθμίσεις», δε μπορούσε να φέρει την ίαση. Αυτή θα ερχόταν μόνο μέσα από ένα σύστημα αξιόπιστου δανεισμού. Η άρνηση του αξιόπιστου δανεισμού, με πρόσχημα την αποτυχία της λεηλασίας, είναι απλά άρνηση.

    Κι όσον αφορά στο εγχώριο πολιτικό μέρος της υπόθεσης, Σαμαράς και Βανιζέλος τελείωσαν για τις αγορές όταν μαζί με την άρνηση σταθερού δανεισμού ειπώθηκε στο Στουρνάρα για το χρέος το ιστορικό «Forget it Yannis». Από εκεί και πέρα ήταν θέμα χρόνου να τελειώσουν και για την κοινωνία. Ο Τσίπρας απλά διαχειρίζεται αυτό που του άφησαν στα χέρια του, χωρίς από τη μία να «δουλεύει» τους πιστωτές και χωρίς από την άλλη να ενδίδει στο λαϊκισμό των προεκλογικών ρητορειών.
    Αυτή είναι η δική μου άποψη των πραγμάτων.

    • Ισόνομος Πολίτης on 10 Απριλίου 2015 at 09:56

    Συμφωνώ και με τα δύο σκεπτικά (RYaN – Astrexas).
    Ο πρώτος (RYaN) κάνει την σωστή τοποθέτηση:
    «Οι θεσμοί δεν προσέφεραν την ασφάλεια δανεισμού που θα χρειαζόταν η χώρα για την επιστροφή της στις αγορές. Έτσι, η ελληνική κρίση διαιωνίζεται» και
    Ο δεύτερος (Astrexas) αιτιολογεί σαφέστατα:
    «O δρόμος για επιστροφή της χώρας στις αγορές, περνούσε μέσα από την αναδιοργάνωση της οικονομίας της….ως κοινωνία. Αυτό δεν το επιτρέψαμε, υποκύπτοντας στις σειρήνες και στις δημαγωγικές ρητορείες του συριζα και της ακροδεξιάς».
    Εν κατακλείδι να προσθέσω και εγώ το δικό μου συμπέρασμα:
    Την 25η Ιανουαρίου 2015, συντελέστηκε από την «φάμπρικα» των δήθεν «αντιμνημονιακών» πολιτικών δυνάμεων με την καθοδήγηση του ΣΥΡΙΖΑ, ένα μεγάλο ιστορικό έγκλημα για την Ελλάδα και την ιστορία της.
    Πάνω που άρχισαν να καλυτερεύουν κάπως οι οικονομικές συνθήκες και οι πολίτες ξεθάρρευαν για να κάνουν το “κάτι τι” πάρα πάνω, γύρισαν οι Τσιπροσυζαίοι κυρίως πίσω τους δείκτες του ρολογιού…..
    Είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα ξεφύγουμε εύκολα από τον βραχνά της αβεβαιότητας, της απορρύθμισης και πιθανόν της οικονομικής καταβαράθρωσης.
    Μπορεί το ταξίδι στη Ρωσία να ήτανε επιτυχές και να προοιωνίζει κάποια ωφελήματα……αλλά μέχρι να φανούν………… φέξε μου και γλίστρησα…….

     • RYaN on 10 Απριλίου 2015 at 10:37

     Με πρόσχημα την τελική αξιολόγηση του προγράμματος επήλθε ολική αστάθεια δανεισμού από τον Αυγουστο. Η συνέχεια είχε Σαμαρά-Χαρδούβελη στο Παρίσι, μανιφέστο της Συγγρού περί εκδίωξης του ΔΝΤ και εντέλει email Χαρδούβελη. Τα οικονομικά γεγονότα προηγούνται των πολιτικών. Είναι πολύ βολικό να βάζουν κάποιοι μπροστά τα πολιτικά γεγονότα, αλλά τα οικονομικά είναι η πραγματική εξήγηση.

      • Ισόνομος Πολίτης on 10 Απριλίου 2015 at 14:51

      Είναι πολιτικό το θέμα πέρα για πέρα..
      Θυμηθείτε τα συνθήματα του καλοκαιριού, τις απανωτές δημοσκοπήσεις με πρώτο συνεχώς τον ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης (τρομάρα τους) αλλά και στο βάθος…………… την αδυναμία εκλογής ΠτΔ.
      Αυτά έβλεπαν οι δανειστές, οι πιθανοί επενδυτές και κουμπωνότανε,,
      Αυτά «βλέπανε» και αυτά ήρθανε δυστυχώς…..
      Τώρα τι γίνεται…..

      • nick on 10 Απριλίου 2015 at 18:13

      η προηγούμενη κυβέρνηση πετύχαινε πάντα τους στόχους που είχε θέσει με ακόμα καλύτερα ακόμα καλύτερα, και σε οικονομικες συνθηκες δυσκολότερες, το απέδειξε δυο χρόνια τώρα, κάποιοι στην προσπάθεια να αβαντάρουν τους τσιπροικαμένους, τους βολεύει να μας παραμυθιάζουν ακόμα

      • nick on 10 Απριλίου 2015 at 18:14

      με ακόμα καλύτερα ακόμα καλύτερα = ακόμα καλύτερα αποτελέσματα

      • RYaN on 11 Απριλίου 2015 at 10:05

      Το χρηματιστήριο Αθηνών άρχισε να πέφτει εμφανώς από το Μάρτιο του 2014 και τα επιτόκια των ομολόγων μπήκαν σε εμφανή άνοδο από τον Αυγουστο του 2014. Δηλαδή, από τότε είχαν χάσει τις εκλογές? Κοντά ένα χρόνο πριν γίνουν? Και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν προβάδισμα του συριζα στα όρια του στατιστικού σφάλματος? Σε όλους όσους ασχολούνται με την οικονομία κάτι τέτοιο ακούγεται από τρελλό έως απίθανο.
      Από την άλλη, υπάρχει ολόκληρη ακολουθία σαφέστατων οικονομικών γεγονότων, με εκκίνηση το «Forget it Yannis».

      Και πάλι πολλές ευχές σε όλους για Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

      • nick on 11 Απριλίου 2015 at 18:57

      καλή Ανάσταση σε όλους

  • ITALOS on 9 Απριλίου 2015 at 12:39

  http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/2013/12/blog-post_9091.html
  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ

  • Astrexas on 10 Απριλίου 2015 at 12:01

  to 2010 ασχετα απο τις αιτιες(σαφως και ενα μεγαλο μερο ςαυτων ανηκουν στο τριγωνο της συμφορας») χρεοκοπησαμε, οι αγορες με την αυξηση των επιτοκιων στα ομολογα εκανε την αναχρηματοδοτηση του χρεους αδυνατη αφου αυξανε το κοστος του σε ανεπιτρεπτα ποσοστα επι των εσοδων.

  Απο εκει και περα καναμε εναν «εντιμο συμβιβασμο»(σικ).Εμεις θα χρεοκοπουσαμε με το σταγονομετρο και θα κερδιζαμε χρονο για αναδιαρθωση της οικονομιας μας που κριθηκε ανακγαια απο ολους(μεσα απο μια δημιουργικη ασαφεια(σικ) ομως, δεν συγκεκριμενοποιηθηκε η αναδιαρθωση και ο καθενας(κοινωνια ,τραπεζικοι πολιτικοι και ολιγαρχες) λεγαν και καναν το μακρυ και το κοντο τους)
  Απο την αλλη πλευρα οι εταιροι μας για να μην χρεοκοπησουν οι τραπεζες τους μας δανεισαν υπο τον φοβο ντομινου που θα εφερνε η δικιας μας χρεοκοπια.Και για να ειναι σιγουροι προσθεσαν και αυτη τις απαιτησεις του στην παραπανω δημιουργηκη ασαφεια…απο την μια να σιγουρεψουν τα λεφτα τους (πρωτο μελημα) και απο την αλλη να αναδιαρθωσουν μια οικονομια που πολυ λιγα ξεραν για αυτην..βαλαν τον αυτοματο πιλοτο και τους εξομοιωτες τους και κοιμουνταν ησηχοι…και τους προεκυψε ο βαρουφακης με τον τσιπρα.

  • Astrexas on 10 Απριλίου 2015 at 12:24

  Το 2012 το φεβρουαριο (κατι σαν τον ιουνη του 2015) σταθμος σε ολο το παραπανω εργο σταματα πλεον (εως ενα σημειο φυσικα) η ασαφεια(για μενα τελειωνει ο πολεμος) και τα πραγματα περνουν το δρομο τους.
  Καποιοι δεν συνειδητοποιουν το τελος του πολεμου (γεννημενοι πολεμιστες γαρ(σικ)),η,δεν θελουν(δεν εχουν λογο υπαρξης αν το δεχτουν) και συνεχιζουν….κανοντας κυριολεκτικα εγκληματα…αφου με χιλια ψεματα καταφερνουν και ξαναβγαζουν τα γυναικοπαιδα ως δολωμα για νεους βομβαρδισμους,μονο και μονο για να εχουν λογο υπαρξης οι ιδιοι ως πολεμιστες.

   • Astrexas on 10 Απριλίου 2015 at 12:41

   ο στιβος πλεον ειναι το «χωραφι και η τσαπα» και οσο για το αμαρτωλο τριγωνο σε μια συντεταγμενη πολιτεια υπαρχουν(η αν δεν υπαρχουν να δημιουργηθουν μεσα απο την νομοθεσια) οι μηχανισμοι ελεγχου εκδικασης και τιμωριας τους….. γιαυτα τα δυο ψηφισα συριζα…γιατι ηταν ο μονος που θα μπορουσε να το κανει και η Ελλαδα να πορευτει τα επομενα χρονια και να μεγαλουργησει στον παραπανω στιβο….αντι αυτου ομως ξαναγυρισαμε στην ασαφεια προ του 2012 οπου βομβαρδιζονταν γυναικοπαιδα

  • RYaN on 10 Απριλίου 2015 at 14:19

  Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα

   • Astrexas on 10 Απριλίου 2015 at 15:10

   Καλη Ανασταση και καλο Πασχα Ραιαν και καλες διακοπες 🙂

  • Ισόνομος Πολίτης on 10 Απριλίου 2015 at 18:10

  e – φίλοι μου:
  Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους σας

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: