Απρ 22 2015

Καθησυχαστικές δηλώσεις Λαφαζάνη για τον ρωσικό αγωγό

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε πως ο ρωσικός αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω της Ελλάδας στην κεντρική Ευρώπη δεν είναι ανταγωνιστικός προς τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, καθώς διατρέχει και προμηθεύει διαφορετικές χώρες

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βρέθηκε σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την προώθηση του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Vertical Gas Corridor – VGC), στην οποία μετέχουν οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας.

Όπως ανέφερε ο Π. Λαφαζάνης, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες «προκειμένου να συμμετέχει πιθανόν στην κατασκευή του ρωσικού αγωγού, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το τρίτο ενεργειακό πακέτο». Το συγκεκριμένο έργο που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα όδευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Κεντρική Ευρώπη, η οποία θα πάψει να λειτουργεί από το 2019.

Σχετικά με τον κάθετο διάδρομο που θα διασυνδέει τα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, σε πρώτη φάση, είπε ότι αυτός δεν συνιστά λύση μόνο σε ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση (προωθώντας τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων), αλλά «προωθεί τη διασύνδεση της περιοχής μας με τις ενεργειακές αρτηρίες της Ευρώπης, δίνοντας τέλος στην απομόνωση των κρατών μας, και επιπλέον θα συμβάλει στη σύγκλιση των τιμών του φυσικού αερίου, διαμορφώνοντας προσιτές τιμές σε όλους και κυρίως στους τελικούς καταναλωτές».

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ


Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: