Μαΐ 04 2015

Βόμβα από ΔΝΤ: Κουρέψτε το χρέος, αλλιώς θα κόψουμε τη «γραμμή ζωής» της Ελλάδας

Βόμβα από ΔΝΤ: Κουρέψτε το χρέος, αλλιώς θα κόψουμε τη γραμμή ζωής της Ελλάδας

Η προειδοποίηση, την οποία εξαπέλυσε στους υπουργούς Οικονομικών ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, αυξάνει τις πιθανότητες το Ταμείο να κρατήσει το μερίδιο του από τα 7,2 δισ. ευρώ που τόσο

απεγνωσμένα προσπαθεί να διασφαλίσει η Ελλάδα για να αποφύγει την χρεοκοπία.

Τα μισά από τα 7,2 δισ. ευρώ, που είναι το αντικείμενο των έντονων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές στις συζητήσεις που ξεκίνησαν και πάλι τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, είναι προγραμματισμένο να δοθούν από το ΔΝΤ. Χωρίς τα χρήματα, η Ελλάδα αναμένεται να μείνει από ρευστό αυτόν τον μήνα.

Οι πιστωτές της ευρωζώνης, οι οποίοι έχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε ελάφρυνση χρέους. Αλλά η στήριξη του ΔΝΤ είναι κρίσιμη τόσο για τα κεφάλαια του όσο και για την διατήρηση της πολιτικής στήριξης για την διάσωση της Ελλάδας, ειδικά στην Γερμανία.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που έλαβαν μέρος στην επεισοδιακή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στην Ρίγα τον περασμένο μήνα, ο κ. Τόμσεν ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει το ΔΝΤ από τις ελληνικές αρχές δείχνουν ότι η Αθήνα οδεύει σε ένα πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ για την φετινή χρονιά. Με βάση τους υφιστάμενους στόχους, η Αθήνα υποτίθεται πως θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 3% του ΑΕΠ για το 2015.

Με το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα να μετατρέπεται σε ένα σημαντικό έλλειμμα, τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας προβλέπεται να πάρουν και πάλι ανοδική τροχιά. Αυτό θα αναγκάσει είτε την Αθήνα να πάρει δραστικά μέτρα λιτότητας ή τους δανειστές της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε διαγραφές χρέους ώστε η Αθήνα να μπει και πάλι σε βιώσιμο μονοπάτι, πιστεύει το ΔΝΤ. Αξιωματούχοι είπαν ότι ο Π. Τόμσεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τρίωρη συνάντηση στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους εδώ και τώρα.

«Το ΔΝΤ πιστεύει ότι το κενό ανάμεσα στις δύο πραγματικότητες είναι πολύ μεγάλο αυτήν την στιγμή» είπε ανώτατος αξιωματούχος με συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις». Σημείωσε πως τόσο η Αθήνα, η οποία αντιστέκεται σε νέες μεταρρυθμίσεις, όσο και οι πιστωτές της ευρωζώνης πιθανότατα θα συγκρουστούν με το ΔΝΤ για το ζήτημα.

Η αντιπαράθεση στο θέμα της Ελλάδας ανάμεσα σε ΔΝΤ και στους δανειστές της ευρωζώνης δεν είναι κάτι καινούριο. Τρία χρόνια νωρίτερα, το ΔΝΤ είχε αρνηθεί να καταβάλει το δικό του μέρος από τη δόση του δανείου εξαιτίας παρόμοιων φόβων ότι το ελληνικό χρέος δεν μειώνεται με την ταχύτητα που θα έπρεπε.

Τελικά το ΔΝT συναίνεσε μόνο αφότου οι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν να μελετήσουν το ενδεχόμενο διαγραφής των δικών τους δανείων στην Ελλάδα, ώστε το χρέος να φτάσει σε «σημαντικά κατωτέρα» επίπεδα από το 110% του ΑΕΠ το 2022 – κάτι που όμως ουδέποτε εφάρμοσαν.

H πρόβλεψη του για μεγαλύτερο έλλειμμα μετά από το 1,7% πρωτογενούς πλεονάσματος πέρσι – και μετά από υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για παρόμοια πλεονάσματα στο μέλλον – θα αύξανε ακόμα περισσότερο το μέγεθος ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, το οποίο οι περισσότεροι αξιωματούχοι θεωρούν απαραίτητο αφότου καταβληθούν τα 7,2 δισ. που έχουν απομείνει από το τρέχον πρόγραμμα. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν προβλέψει ότι το νέο πρόγραμμα θα κυμανθεί μεταξύ 30-50 δισ. ευρώ, αλλά τα αυξανόμενα ελλείμματα θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτούς τους υπολογισμούς.

Οι βαθιές διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών παραμένουν σχεδόν σε όλα τα ουσιώδη ζητήματα, αλλά οι τρέχουσες συνομιλίες είναι πλέον πιο παραγωγικές από ότι ήταν μέχρι τώρα στην τρίμηνη αντιπαράθεση που προηγήθηκε.

Παρόλο που οι περισσότεροι αξιωματούχοι πιστεύουν πως μια συμφωνία δεν είναι πιθανή στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, πολλοί διαπραγματευτές πιέζουν να υπάρξει αρκετή πρόοδος ώστε οι υπουργοί να κερδίσουν επιπλέον χρόνο.

Κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν στη συμφωνία μιας ανακοίνωσης που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να χαλαρώσει το όριο που έχει επιβάλει στις πωλήσεις βραχυπρόθεσμου χρέους από την Ελλάδα. Αν η Ελλάδα ήταν σε θέση να πωλήσει επιπλέον έντοκα γραμμάτια, θα ανακουφιζόταν προσωρινά από την αυξανόμενη κρίση ρευστότητας.

Πηγή: euro2day.gr


25 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • Astrexas on 5 Μαΐου 2015 at 10:41

  Το εχω ξαναγραψει οτι το πρωτογενες πλεονασμα του σαμαρα δεν ηταν βιωσιμο απο την στιγμη που η παραγωγικη δυναμικη της Χωρας δεν αλλαξε προς το καλυτερο(παρολη την υπρπροσπαθεια του Σαμαρα με τα ψεμματα του(δεν ειναι κατακριταια τα ψεμματα απο την στιγμη που θελαν να φταξουν «κλιμα»)…τεραστια ευθυνη του συριζα ΚΑΙ ως αξιωματικη αντιπολιτευση ΚΑΙ ως κυβερνηση.Ως αντιπολιτευση ροκανιζε τα ποδια της και ως κυβερνηση τα πυροβολησε.

  υγ.για να προλαβω τον νικ που θα πει γιατι τοτε ψηφισα συριζα?..ειναι γιατι απλα η χωρα χρειαζοταν την αλλαγη που θα τις εδινε την δυναμικη που χρειαζοταν για να γινει το πρωτογενες πλεονασμα βιωσιμο μεσα απο ενα νεο αναπτυξιακο πλαισιο ….

   • Astrexas on 5 Μαΐου 2015 at 10:53

   ειναι τοσο μαλακες στο συριζα που για να «πρωτοτυπισουν» την χρεεοκοπια θα την κανουν μεσοβδομαδα και οχι παρασκευιατικα

   …ο μαχαλομαγκιτισμος στο μεγαλειο του.Εις αυριο τα νεοτερα

   • nick on 5 Μαΐου 2015 at 16:14

   για το 2014 προβλεπόταν πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη, για το 2015 το ίδιο
   και όπως πάντα η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν πιο μπροστά απο τους στόχους, όλα τ άλλα είμαι παραμυθία της Χαλιμάς, Βαρουφακίες

    • Ισόνομος Πολίτης on 5 Μαΐου 2015 at 18:02

    Καλόοοοοοοοοοοοοοο!!!!
    «Όλα τα άλλα είναι Βαρουφακίες……»
    Και συμπληρώνω εγώ:
    «Βαρουφακίες στο τσιπράγωνο…..»
    Τι θα γίνει μ΄ αυτά τα «νούμερα» ρε παιδιά?
    Τι θα γίνει?
    Και το χειρότερο όλων:
    Υπάρχουν ακόμη μερικοί που τους «κανακεύουν»….. και ελπίζουν…..

     • Astrexas on 5 Μαΐου 2015 at 19:51

     εαν συνδιαστει η ειδησεογραφια των τελευταιων εξελιξεων με μια δοση προς το ΔΝΤ αυριο κοντα στα 120 εκ για τοκους …θα καταλαβεις και το τι θα περιεχει το διαγγελμα του τσιπρα αυριο…που ολοκληρωνει 100 μερες η κυβερνηση.

     αρχης καλοκαιρινης σεζον η Ελλαδα σκοτεινιαζει

      • Astrexas on 6 Μαΐου 2015 at 12:11

      Τελικα πληρωθηκαν οι τοκοι προς το ΔΝΤ…αναθεμα και αν ξερει τι θελει το τσιπρομαζωμα.
      Το διαγγελμα προς τον Ελληνικο λαο αναβληθηκε και δεν θα γινει σημερα.

  • nick on 5 Μαΐου 2015 at 14:33

  προχώρα βρεεε

  • RYaN on 6 Μαΐου 2015 at 01:22

  Ο πόλεμος για την τελική Συμφωνία (ή μη-Συμφωνία?) Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ κλιμακώνεται. Ένα θέμα που δεν απασχολεί καθόλου την ελληνική κοινωνία, τη στιγμή που ίσως η ίδια είναι το σημαντικότερο θέατρο των σχετικών πολεμικών επιχειρήσεων!

   • Astrexas on 6 Μαΐου 2015 at 12:19

   Ναι..και το τσιπρομαζωμα στην πρωτη γραμμη δινει την μαχη μεχρι εσχατων προοθωντας τα Ελληνικα συμφεροντα

    • RYaN on 6 Μαΐου 2015 at 19:04

    Η Ευρώπη θέλει ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, ενώ οι ΗΠΑ θέλουν ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων.
    Η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία δε δέχεται να δανείσει ούτε σεντς την Ελλάδα, που θα καταλήξει στις αμερικανικές τράπεζες, όπου έχει τις καταθέσεις του το ΔΝΤ. Έτσι καθιστά απολύτως σαφείς τις προθέσεις της περί διακίνησης κεφαλαίων. Όταν θα πρόκειται για τα ομόλογα της ΕΚΤ θα δανείσουν χωρίς τα χρήματα να περάσουν από την Ελλάδα – θα χρεωθούν στην Ελλάδα και θα καταλήξουν απευθείας στην ΕΚΤ (δηλ. μία εσωτερική μεταφορά κεφαλαίων από το Βερολίνο στη Φρανκφούρτη και γράψιμο στο τεφτέρι του ελληνικού χρέους).
    Και οι δύο περιμένουν να δουν αν το πειραματόζωο θα σκάσει, ώστε να διαμορφωθεί το ανάλογο πλαίσιο συμφωνίας. Chicken game μέχρι άκρων με την Ελλάδα να παριστάνει το όχημα…
    Όμως, όπως φαίνεται, δεν περίμεναν το «όχημα» να έχει τέτοια δικιά του προσωπικότητα. Στρίβει μόνο του, με ότι (άγνωστα γι’ αυτούς) μέσα διαθέτει, ώστε να αποφύγει τον γκρεμό 🙂
    Οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα ελληνικά κανάλια, μάλλον, δεν έχουν ιδέα από όλα αυτά. Εντελώς παιδικά… νομίζουν ότι τα «βουβάλια» τσακώνονται για τα ωραία τους τα μάτια… (δεξιοί, αριστεροί, κλπ.,κλπ.) 😆 και για τα «ψιλά» των δόσεων του χρέους. Bλέπουν μόνο τον γκρεμό, αλλά δεν έχουν ιδέα για τα τεράστια «στοιχήματα» αυτών που παίζουν το «όχημα» με τα τηλεκοντρόλ….

     • nick on 6 Μαΐου 2015 at 19:13

     αυτό με το όχημα που στρίβει μόνο του είναι σαν τις ερωτικές φαντασιώσεις νομίζεις οτι…. αλλά στην πραγματικότητα μόνο νομίζεις

      • RYaN on 6 Μαΐου 2015 at 19:15

      Καίει ότι έχει σε λάστιχα και φρένα….

     • Astrexas on 6 Μαΐου 2015 at 22:47

     Gia mena aλλου ειναι η βαση του «πολεμου» μεταξη αμερικας και Ε.Ε.
     Στην ισοτιμια των νομισματων τους.Αυτη ειναι η βαση που επιρεαζει την Ελλαδα απο την μια και τις διαπραγματευεις για την Συμφωνια Ελεθυερου Εμποριου ΗΠΑ/ΕΕ απο την αλλη.

     Η Ελλαδα σπρωχνεται απο τις ΗΠΑ να παιξει το ρολο του μαλακτικου στο ευρω κατι που η Γερμανια δεν το θελει με τιποτα αφου θελει σκληρο το ευρω.
     Εκει ενδιαμεσα το μυρμιγκι ο τσιπρας πηγε να «γαμισει»…και θα ειναι τυχερος εαν δεν υπαρζει εξαερισμος των βουβαλων

      • Astrexas on 6 Μαΐου 2015 at 23:01

      ο τσιπρας θα ειναι τυχερος..ο Ελληνικος λαος ηδη εχει τσαλαπατηθει και θα συνεχισει να τσαλαπατιεται….πληρωνει και θα συνεχισει να πληρωνει τα γαμισιατικα του τσιπρα

      • RYaN on 6 Μαΐου 2015 at 23:03

      Αυτό με είχε προβληματίσει πολύ νωρίτερα. Μετά από αρκετή μελέτη και συλλογή σχετικών πληροφοριών, αναδημοσίευσα το άρθρο αυτό εδώ, που προσέγγιζε καλύτερα, σε σχέση με ότι άλλο κυκλοφορούσε, τα συμπεράσματά μου. Το φτηνό ευρώ ήταν, επιπλέον, ένα deal Γερμανίας – Draghi, για μικρότερο QE, ή αν όχι deal, κάτι που καταλάβαιναν-προέβλεπαν και οι δύο, ήταν προς την κατεύθυνση που επιθυμούσαν και το άφησαν να δουλέψει.

      • RYaN on 6 Μαΐου 2015 at 23:16

      Ο ελληνικός λαός πληρώνει γαμισιάτικα δεκαετιών πολλών και διαφόρων …..

      • Astrexas on 7 Μαΐου 2015 at 11:45

      ΚΑΙ επειδη πληρωνε και πληρωνει τα γαμισιατικα πολλων και διαφορων εδω και δεκαετιες πρεπει να πληρωσει ΚΑΙ τα γαμισιατικα του τσιπρα???
      ..ποσο ακομα?

      υγ.τα σχολια του λινκ του αρθρου που παρεθεσες εχουν ενδιαφερον 😉
      4 φεβρουαριου(ακομα δεν ειχε ορκιστει η κυβερνηση) και ειναι σαν σημερα.Σαν σημερα με διαφορα τα χειροτερα δεδομενα ως την δυναμικη της Ελλαδας.

      υγ.Χαθηκε μια μεγαλη ευκαιρια για καλυτερευση της καταστασης….ευτυχως ομως θα παραμεινουμε (ετσι οπως δειχνουν τα πραγματα) στα ιδια.

      • Astrexas on 7 Μαΐου 2015 at 12:01

      Το ευρωπαικο QE φαντασου το ως μια βρυση οπου γερμανια και ντραγκι ρυθμιζουν την ροη της με βαση αυτα που επιθυμουν.Και την Ελλαδα να ειναι η τρυπα στον κουβα που κανεις δεν ξερει την διαμετρο της…αντε να ρυθμισεις ισοτιμιες μετα.

      • Astrexas on 7 Μαΐου 2015 at 12:05

      φαντασου τον κατρουγκαλο ως υπουργο να ταναει την διαμετρο της τρυπας εξαγγελοντας….. 16000 προσληψεις

      • RYaN on 7 Μαΐου 2015 at 15:10

      Ποτέ μου δεν πίστεψα στη μέθοδο του «μαστιγίου». Δεν ξέρω αν τελικά μπορεί να αποδώσει ή όχι κάτι και σε πόσο χρόνο, αλλά εμένα δεν μου αρέσει. Η μόνη μέθοδος που αποδέχομαι είναι αυτή του «καρότου». Άλλωστε, μ’ αυτή τη μέθοδο πορεύεται όλος ο υπόλοιπος κόσμος εκτός Ευρώπης.

      • Astrexas on 7 Μαΐου 2015 at 17:35

      υπερ της μεθοδου του καροτου ειμουν και εγω.
      Ο συριζα απο την αρχη επρεπε να κραταει το καροτο στους ευρωπαιους και αυτοι να τρεχουν αλλα οι συριζαιοι πηγαν με το μαστιγιο και τους μαχαλομαγγιτισμους τους και τα καναν μανταρα.Βλεπεις δεν περισευει καροτο για καροτο απο τον σακελαριδη ταθελει ολα για τον κωλο του.

      • RYaN on 7 Μαΐου 2015 at 19:18

      Όλοι μαστιγωτές είναι: κι αυτοί και οι προηγούμενοι και οι επόμενοι. Τώρα, ποιοί είναι σαδιστές και ποιοι μαζοχιστές, ουδόλως με ενδιαφέρει.

      • Astrexas on 7 Μαΐου 2015 at 19:45

      🙂

  • Ισόνομος πολίτης on 7 Μαΐου 2015 at 08:45

  Οι «θεσμοί» είναι τρεις:
  • Eurogroup
  • EKT
  • Δ.Ν.Τ
  Και λειτουργούν από κοινού με τα όργανά τους
  Η «τρόικα» πάλι αποτελείτο από:
  • Eurogroup
  • EKT
  • Δ.Ν.Τ
  Λειτουργούν επίσης από κοινού με τα όργανά τους..
  Τα ίδια όργανα με τους ίδιους ανθρώπους (δηλαδή αυτούς με τις μεθοδεύσεις – λόγω τεχνογνωσίας, από το Δ.Ν.Τ)
  Προσπαθούσα να εξηγήσω αυτά τα απλά σε νεοσυριζοΑΝΕΛήτη (πρώην «ορκισμένο» ΠΑΣόκο) και δεν τα πίστευε.
  (Μάλλον δεν ήθελε……. να τα πιστέψει)
  Αφού είδα και απόειδα το έριξα στην πλάκα ( γνωριζόμαστε άλλωστε από παλιά) και τον ρώτησα:
  «Καλά εσύ που έτρεχες κάποτε με τα πράσινα στις πλατείες και με τη σημαία με το ήλιο, τώρα μου μιλάς για Τσιπραίους, Μπαρουφάκηδες και Λαφαζάνηδες?»
  «Δεν υπήρχε περίπτωση» μου λέει «να πάω με το κόμμα αιτία του οποίου μου κόψανε 830 € σύνταξη και φορτώθηκα και από πάνω τα χαράτσια για το διαμέρισμα, το εξοχικό στο Πόρτο ράφτη και το πατρικό στο χωριό».
  «Το κακό είναι» του λέω «ότι πήρες νωρίς σύνταξη, μεγάλο εφάπαξ και αυτά όλα ελέω ΠΑΣΟΚ νομίζω»
  «Γιατί ο μόνος είμαι?» μου απάντησε
  «Όχι» του λέω «είναι η οικοκυρά σύζυγος και η κόρη που μπήκαν η μία στο Δήμο και η άλλη στη Πολεοδομία» (και οι δύο από τα «παράθυρα» εννοείται)
  Η απάντηση ήλθε κυνική και υπολογισμένη:
  «Μεγαλώνουν τώρα βλέπεις και τα εγγόνια..»
  Το 85% των συριζοΑΝΕΛητών αγαπητοί μου, διακατέχεται από συναισθήματα εκδίκησης για περικοπές, χαράτσια και…….. υπολογισμούς για τους γνωστούς και τους πάσης φύσεως ρουσφετολογικούς στόχους..
  Είναι η ίδια άθλια «εκλογική πελατεία» που προσβλέπει,, υπολογίζει και ….ψηφίζει…
  Ναι ή ίδια, που από την μια στιγμή στην άλλη, μπορεί ΕΥΚΟΛΟΤΑΤΑ να μεταστραφεί ακόμη και προς τους νεοναζί της Χ.Α
  Ατόφιο το ύφος και το ήθος των «νεοελλήνων» μικρο – μεσο αστών….

   • Astrexas on 7 Μαΐου 2015 at 11:47

   Η παραμετρος που δεν ελαβα υποψην μου οταν ψηφισα συριζα

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: