Μαΐ 14 2015

Κυβέρνηση: «Διαπραγμάτευση, τέλος! Οτι δώσαμε, δώσαμε. Πολιτική λύση ή ρήξη»!

Κυβέρνηση: "Διαπραγμάτευση, τέλος! Οτι δώσαμε, δώσαμε. Πολιτική λύση ή ρήξη"!

Σκληραίνει η κυβέρνηση την στάση της στην διαπραγμάτευση και μετά την λήξη του κυβερνητικού συμβουλίου ξεκαθαρίζει στους δανειστές ότι οι συζητήσεις στο τεχνικό επίπεδο έφτασαν στα όρια τους και το λόγο έχουν οι πολιτικοί ηγέτες.

Οπερ σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πλέον καμία υποχώρηση από ελληνικής πλευράς και αν δεν δεχθούν πολιτική λύση οι δανειστές «κλείνοντας» τα μάτια σε κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις, τότε πάμε σε ρήξη.

«Ό,τι ήταν δυνατό να συμφωνηθεί με τα τεχνικά κλιμάκια συμφωνήθηκε. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συμβιβασμού. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα σύγκλισης σε αυτό το επίπεδο. Συνέχιση των συζητήσεων με τους τεχνοκράτες σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε κι άλλο πίσω εμείς και να δεχθούμε όλες τις θέσεις τους, χωρίς να διατηρούμε κόκκινες γραμμές και χωρίς καμία δική τους υποχώρηση.

Αυτό το πράγμα δεν μπορεί να πάει άλλο» λένε υπουργοί, που συμμετείχαν στην πολύωρη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου της Τρίτης, αλλά και της Τετάρτης, που ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και ολοκληρώθηκε στις 11 το βράδυ.

«Πρέπει τώρα να αποφασίσουν οι ηγέτες. Οι διαφορές είναι πολιτικές. Εμείς δεν κάνουμε άλλο πίσω. Διανύσαμε το δρόμο που μας αναλογούσε και άρα οφείλουν και οι άλλοι να κάνουν με τη σειρά τους το ίδιο» συμπληρώνουν.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε στο κυβερνητικό συμβούλιο της Τρίτης ότι «κάναμε όσα βήματα μπορούσαμε προς την συμφωνία, τώρα είναι η σειρά των εταίρων» και πρόσθεσε ότι «παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης για εργασιακό και ασφαλιστικό, πρέπει να προστατευθεί η λαϊκή οικογένεια».

«Η ελληνική πλευρά, μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο σε όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν να γίνουν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα το σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης.Τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα το σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα.

Υπό αυτό το πρίσμα η ελληνική πλευρά προετοιμάζει το έδαφος να θέσει το πρόβλημα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρίγα στο τέλος της άλλης εβδομάδας.

Επιδιώκει έτσι να προσδιοριστεί ένα νέο πλαίσιο που θα επιτρέψει τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. «Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών δρουν με βάση μία πολιτική εντολή από τις ηγεσίες. Η εντολή αυτή πρέπει πια να αλλάξει γιατί δεν υπάρχει άλλο περιθώριο συζήτησης» λέει κορυφαίος υπουργός.

Κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι έτσι κι αλλιώς στο περιθώριο της συνόδου θα γίνουν επαφές του κ. Τσίπρα με άλλους ηγέτες, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θέλει να το θέσει και επίσημα στην ατζέντα της συζήτησης. Ο πρωθυπουργός θα έχει για το λόγο αυτό στο ενδιάμεσο διάστημα τηλεφωνικές επικοινωνίες με ηγέτες και παράγοντες  της ΕΕ.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση διακόπτει ουσιαστικά τις συζητήσεις στο τεχνικό επίπεδο και επιδιώκει να τις μεταφέρει σχεδόν αποκλειστικά στο πολιτικό,αποφεύγει να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά και να δυναμιτίσει το κλίμα.

Γι’ αυτό έσπευσε δηλαδή να καταβάλει τη δόση προς το ΔΝΤ, αλλά και να μην συζητήσει στη χθεσινή συνεδρίαση το θέμα του δημοψηφίσματος ή των εκλογών.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να στείλει το μήνυμα στους εταίρους ότι επιδιώκει ειλικρινά μία λύση, αρκεί όμως αυτή να είναι αμοιβαία επωφελής και όχι μία ταπεινωτική συμφωνία.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε νέα βάση τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να υπερασπίσει τις «κόκκινες γραμμές» σε κρίσιμα θέματα, μετά τη διαπίστωση της πλειοψηφίας των υπουργών ότι η συζητούμενη συμφωνία είναι μάλλον ετεροβαρής και αρκετά «βαριά» για να περάσει, όχι μόνο ή κυρίως από την κοινοβουλευτική ομάδα – εκεί είναι το μικρότερο πρόβλημα εκτιμούν συνεργάτες του πρωθυπουργού – αλλά από την κοινωνία. Κυρίως, δε, επειδή πολλά από τα μέτρα που συζητούνται ακόμα κι όταν δεν είναι κοινωνικά άδικα, έχουν και υφεσιακό χαρακτήρα, όπερ σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί μία αδιέξοδη κατάσταση στην οικονομία και τον ίδιο φαύλο κύκλο που αντιμετώπισαν οι προηγούμενες.


2 Σχόλια

  • Ισόνομος πολίτης on 14 Μαΐου 2015 at 09:11

  Να τα λέμε όλα με το όνομα τους και με το χέρι στην καρδιά:
  Πολλά από τα μέτρα που ζητάνε οι δανειστές μας, είναι καθαρά υφεσιακού χαρακτήρα και τελικά αποδεικνύονται κοντόθωρα, αναποτελεσματικά προκαλώντας έτσι στο «τσάμπα» …μια κακομεταχείριση στον απλό Έλληνα πολίτη..
  Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα και από το… παρελθόν..
  Όχι κύριοι!
  Μη νομίσετε ποτέ ότι «βρήκαμε παπά να θάψουμε πεντέξη»
  Μπορεί αυτή η κυβέρνηση να είναι πολιτικά απρεπής, να είναι απληροφόρητη, απαίδευτη, ημιμαθής και με άλλα πολλά «κουσούρια,»… αλλά αυτό δεν πρέπει να το εκμεταλλευθείτε εσείς στο έπακρο και να θέλετε να στραγγαλίσετε τον Ελληνικό Λαό..
  Όχι!
  Σε τέτοιες περιπτώσεις θα μας βρείτε όλους ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΥΣ.
  Οι διαφορές και οι πολιτικές μας αντιθέσεις δεν έχουν «διαβατήριο» για εκτός συνόρων κόντρες, αντιπαραθέσεις…….και υπονομεύσεις.
  Σήμερα Τσίπρας, αύριο Σαμαράς, ή Ντόρα, ή Θεοδωράκης…. ή δεν ξέρω ποιος τέλος πάντων…….Αυτό είναι δική μας εσωτερική υπόθεση και δεν σας αφορά!
  Είπαμε:
  Πρώτα και πάνω από όλους και όλα η ΕΛΛΑΔΑ…

  • talos4fight on 15 Μαΐου 2015 at 10:23

  Προς την κυβέρνηση: Και πολλά δώσατε στους δανειστές. Ποιός θα τα πληρώσει αυτά; Ποιός θα έλθει να κάνει διακοπές στην Ελλάδα φορτώνοντας την πιστωτική του κάρτα; Ποιός θα έλθει να κάνει διακοπές πληρώνοτας πανωπροίκι 5 ή 1 ευρώ, την στιγμή που όλοι οι ξένοι υπολογίζουν και το πενηνταράκι και τρώε μιά χωριάτικη στα τέσσαρα; Ποιός θα πληρώσει ΦΠΑ 20%; Έχετε απομουρλαθεί εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ και μας τα παρουσιάζετε αυτά ως μεγάλα επιτεύγματα διαπραγμάτευσης; Να τελειώνετε με τις ανοησίες τις δικές σας και των δανειστών και να φύγει η χώρα αμέσως από την ευρωζώνη , αυτό το αμερικανο- γερμανικό τρελλοκομείο. Αλλά δεν έχετε τα κότσια, ούτε και μηχανισμό έχετε φτιάξει γιά να υποστηριχθεί η χώρα γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Μη μας απειλείτε με τους μισθούς των 700 ευρώ γιατί θα πάρετε τ’ ………….. ξέρετε τι θα πάρετε κι εσείς και οι δανειστές. Και μη μας το παίζετε επαναστάτες, γιατί είσαστε επαναστάτες του κ……….. Και κοιτάχτε τι γίνεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ να μη σας πάρει ο διάολος και σας. Αρκετά έχουμε υποστεί με τις μαλακίες όλων σας πέντε χρόνια τώρα.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: