Μαΐ 24 2015

«Από πού προκύπτει ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ;», αναρωτιέται ο Λαφαζάνης

Λαφαζάνης«Από πού προκύπτει ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα;», αναρωτήθηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία, προτάσσοντας ως μείζονα εκκρεμότητα το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Ο ίδιος αναρωτήθηκε, επίσης, για το κατά πόσον συνιστά τρομοκρατία εκ μέρους της κυβέρνησης το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ και αντέταξε ότι «τρομοκρατία είναι οι εκβιασμοί των δανειστών».

Την ίδια ώρα, ο κ. Λαφαζάνης είπε ένα κατηγορηματικό όχι στις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, αεροδρομίων σιδηροδρόμων, επιχειρήσεων Κοινής  ωφέλειας και ακίνητων εκτάσεων-«φιλέτων» του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, κατά την εισήγησή του στην ΚΕ ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε:

«Θυμόσαστε όλοι την περίπτωση Κύπρου, ο εκβιασμός κράτησε μια βδομάδα και υπήρξε άτακτη υποχώρηση και μνημόνια. Σαν το δικο μας 4μηνο εκβιασμό δεν εχει δεχτεί άλλη χώρα στα χρόνια του καπιταλισμού και της αποικιοκρατίας. Αποστράγγιση αποθεμάτων-κλείσιμο στρόφιγγας.

Υπάρχει συνειδητοποίηση η πάμε αμέριμνοι για συμφωνια; Έμαθα ότι ζήσαμε τραγικές καταστάσεις στη Ρίγα και στο Μπρασελς γκρουπ. Μην κοιτάτε τα χαμόγελα. Ο Σόιμπλε είναι σαν ένα μαντρόσκυλο που επιτίθεται. Θα έχουμε θετική συμφωνια και σύμφωνη με το πρόγραμμά μας;

Ο κόσμος είπε ότι πρέπει να καταργηθεί το μνημόνιο εντός ευρωζώνης και να μη χρεοκοπήσουμε, και αν αυτό δεν γίνεται; Εμείς τα επιδιώκουμε όλα αυτό, εμείς υπερασπιζόμαστε το λαό και το βιοτικό του επίπεδο, τη ζωή του. Οι άλλοι κάνουν τη ρήξη, οι άλλοι επιδιώκουν να μας εξοντώσουν. Διακοπή αποπληρωμής χρέους. Μετα τη χρεοκοπία του ’32 ήρθε η ανάκαμψη και η διαγραφή του χρέους, είναι το όπλο των αδύναμων. Όταν δεν πάει άλλο λέμε στοπ δεν θα πληρώσουμε. Είναι αυτό η καταστροφή ή αυτό που μας επιβάλλουν;

Πρέπει να περάσουμε στη  αντεπίθεση και να πούμε αυτά που συμβαίνουν στη χώρα..είναι καταστροφή για την ελίτ και τους οικονομετρες. Γιατί να τρομοκρατηθεί ο λαός άπω επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Μόνο στην Ελλάδα είναι κλειστή αυτη η συζήτηση;

Μόνο εδώ ισχύει το εθνικό νόμισμα ίσον καταστροφή. Που έχουμε συμφωνήσει ως τώρα; Στο ιδιωτικοποιήσεις; Έχουμε συμφωνήσει να πουλήσουμε το 51% του λιμανιού η το ΤΑΙΠΕΔ; Έπρεπε το ΤΑΙΠΕΔ  να το είχανε διαλύσει. Δεν χρειάζεται το ΤΑΙΠΕΔ για να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία  .Η ΚΕ θέλει να πάρουμε μια απόφαση. Δεν πουλάμε λιμάνια τρένα αεροδρόμια. Δεν πουλάμε τα ακίνητα φιλέτα. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι με την πώληση αυτών θα αντιμετωπίσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Σε καμία περίπτωση. Θα εισπράξουμε πενταροδεκάρες που θα πάνε στο χρέος. οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται για καθαρά πολιτικούς νεοφιλελεύθερους λόγους.

Μακάρι να έχουμε αλλαγή στάσης από τους πιστωτές. Αλλιώς δεν έχουμε σχέδιο σε περίπτωση που δεν έχουμε να πληρώσουμε και θα μας οδηγήσουν εκεί που θέλουν στο χειρότερο δυνατό σενάριο. Πρέπει να προετοιμάσουμε τον λαό για ότι μπορεί να συμβεί. Ο λαός άμα του πούμε την αλήθεια θα μας στηρίξει. Αυτή είναι η μονή εναλλακτική».


2 Σχόλια

  • Ισόνομος Πολίτης on 24 Μαΐου 2015 at 23:38

  Tα έχει πολύ μπερδεμένα στο μυαλό του, ή διακατέχεται από επικίνδυνες ιδεοληπτικές αγκυλώσεις ο «σύντροφος» Λαφαζάνης.
  Αγνοεί, η δεν αντιλαμβάνεται το τι σημαίνει € και πως θα διαγραφότανε η νομισματική συμπεριφορά της “αείμνηστης” δραχμής, περίπου 14 χρόνια πριν από την κατάργηση της (δηλαδή στις αρχές του 2002).
  Εδώ λοιπόν επιτακτικά και επειγόντως στις μέρες μας, τίθενται ορισμένα καίρια ερωτήματα τα οποία είναι εθνική ανάγκη και προς όφελος του Ελληνικού Λαού να απαντηθούν:
  Ερώτημα πρώτο:
  Μας φταίει το € αυτό καθαυτό, ή το διαχρονικά κακό μας το οικονομικό χάλι σαν χώρα?
  Ερώτημα δεύτερο:
  Γνωρίζει κάποιος έστω και μία “από τις απ΄ έξω” ( πλήν Ελβετίας, Αγγλίας, ΗΠΑ και Ιαπωνίας) που να μη θέλει ευχαρίστως να ενταχθεί σήμερα στο €?
  Ερώτημα τρίτο:
  Αν η Ελλάδα ήτανε «στην απέξω», με πόσο τοις εκατό και σε πόσο χρόνο θα κατέρρεε οικονομικά κρατικά και κατ επέκταση κυριαρχικά?
  Και επειδή αυτό λοιπόν είναι και το ζητούμενο «σύντροφε» Λαφαζάνη , σας εξηγώ ευχαρίστως τα εξής.
  Λοιπόν:
  Η Ελλάδα δυστυχώς είχε και εξακολουθεί να έχει ανεπαρκείς και μικρές βασικές παραγωγικές ΥΠΟΔΟΜΕΣ οικονομικής στήριξης για τον λόγο αυτό, βρίσκεται και στα χαμηλότερα επίπεδα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΚΟΤΗΤΑΣ (σημαντικότατος παράγοντας οικονομικής καχεξίας).
  Αν αποτολμούσε να παραμείνει στο εθνικό της νόμισμα τη δραχμή (με καθιερωμένο ήδη το € στις άλλες χώρες της €ζώνης), θα γινότανε τότε το ευκολότερο παιχνίδι στα χέρια των διεθνών κερδοσκόπων.
  Το κοντέρ του πληθωρισμού λόγω αυτής της αιτίας, θα έσπαγε και θα το έβλεπε αυτό και ο πλέον άσχετος με τα οικονομικά παρατηρητής
  Δηλαδή το απλούστατοι:
  Εκατοντάδες χιλιάδες νυκοκυρούλες καθ άπασα την επικράτεια να ξημεροβραδιάζονται από τα άγρια χαράματα στις ουρές των φούρνων και των S.Ms για να προλάβουν να αγοράσουν βασικά είδη επιβίωσης κυρίως …..με……. χθεσινές τιμές…..
  Που ακούστηκε να λέει κανείς αβίαστα ότι εγκαταλείπει ένα ισχυρό και παγκόσμια αναγνωρισμένο αποθεματικό νόμισμα όπως είναι το € και να θέλει, να εισαγάγει ένα αδύναμο και διεθνώς ανυπόληπτο εθνικό δικό του (τη δραχμή στην προκειμένη περίπτωση)?
  Με ποιο όφελος και γιατί?
  Αυτά τα λίγα νομίζω πως δίνουν την απάντηση στο ερώτημα σου:
  «Από πού προκύπτει ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα;»,

  • Ισόνομος Πολίτης on 25 Μαΐου 2015 at 20:57

  Τα αποτελέσματα της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσαν πανηγυρικά τον «αριστερό» Λαφαζάνη..
  Το καινούργιο είναι πως στην απόφαση αυτή που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη «δημοψήφισμα».
  Πολλά έχουν να δούνε τα μάτια μας στις επόμενες μέρες….
  Το σχεδόν βέβαιο είναι, πως στο τέλος του καλοκαιριού πάμε για γενικές εκλογές με τελείως αλλαγμένο το πολιτικό τοπίο….
  Ξέχασε την «δραχμή» Λαφαζάνη και δεν αποκλείεται να σε φάει η αγωνία αν τελικά ξαναμπείς στο Κοινοβούλιο.
  Δεν αποκλείεται να σε δούμε σαν έναν νέο Κουβέλη από την ανάποδη…

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: