Μαΐ 25 2015

Βαρουφάκης : Η επιμονή των δανειστών στη λιτότητα εμποδίζει τη συμφωνία

«Καρφιά» Βαρουφάκη προς δανειστές: Η επιμονή στη λιτότητα εμποδίζει τη συμφωνία

Αιχμές προς τους δανειστές αφήνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με άρθρο του στο Project Syndicate, υπογραμμίζοντας ότι η επιμονή τους στη λιτότητα και όχι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αποτελεί το βασικό εμπόδιο για τη συμφωνία με την Αθήνα.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνησή μας είναι πρόθυμη να υλοποιήσει μία ατζέντα που περιλαμβάνει όλες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που τονίζουν τα ευρωπαϊκά think tanks».

Και αναρωτιέται με νόημα:

Έτσι, εάν η κυβέρνησή μας είναι πρόθυμη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που αναμένουν οι εταίροι μας, γιατί οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν φτάσει σε συμφωνία; Ποιο είναι το σημείο που «κολλάει»;

Το πρόβλημα είναι απλό: Οι πιστωτές της Ελλάδας επιμένουν σε ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα για φέτος και παραπέρα, μία προσέγγιση που θα αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάπτυξη, θα επιδεινώσει τον κύκλο αποπληθωρισμού και χρέους και στο τέλος, θα μειώσει τη βούληση και την ικανότητα της ελληνικής πλευράς να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που χρειάζεται η χώρα μας, παρά το γεγονός ότι μόνο η Αθήνα μπορεί να διασφαλίσει τη στήριξη του λαού για τις αλλαγές.

«Η κυβέρνησή μας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δεχτεί μια θεραπεία που έχει αποδειχτεί χειρότερη από την ασθένεια επί πέντε χρόνια», διαμηνύει.

Σημειώνει ότι οι πιστωτές εμφανίζουν αδιαλλαξία ως προς την διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, την αύξηση του ΦΠΑ καθώς και τη μείωση των συντάξεων.

Ο κ. Βαρουφάκης συμπληρώνει ότι «μετριοπαθείς παρατηρητές της τετράμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών δεν μπορούν να μη φτάσουν σε ένα απλό συμπέρασμα: Το βασικό σημείο τριβής, το μόνο εμπόδιο για συμφωνία είναι η επιμονή των δανειστών σε ακόμα περισσότερη λιτότητα ακόμα και σε βάρος της μεταρρυθμιστικής ατζέντας που η κυβέρνησή μας διατίθεται να υλοποιήσει».

Ο ΥΠΟΙΚ καταλήγει στο άρθρο του λέγοντας προς τους δανειστές ότι «το αίτημά τους για περισσότερη λιτότητα δεν έχει καμία σχέση με την ανησυχία τους για γνήσια μεταρρύθμιση ή τη μετάβαση της Ελλάδας σε βιώσιμη δημοσιονομική τροχιά. Το πραγματικό τους κίνητρο είναι ένα ερώτημα που πρέπει να αφεθεί στους ιστορικούς του μέλλοντος».

Με πληροφορίες από newpost


Αρέσει σε %d bloggers: