Μαΐ 28 2015

Το Grexit θα τροφοδοτούσε την επενδυτική σπέκουλα σε βάρος Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, λέει ο Γκρος

Σοβαροί κίνδυνοι διάχυσης της κρίσης

Την προειδοποίηση ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στην αγορά συναλλάγματος και να οδηγήσει σε μετάδοση της κρίσης σε άλλες χρεωμένες χώρες, απεύθυνε μιλώντας στο CNBC ο διάσημος επενδυτής Μπιλ Γκρος.

Ο Γκρος, που τον περασμένο Σεπτέμβριο αποχώρησε από την Pacific Investment Management Company LLC (PIMCO), την οποία ίδρυσε, μετακινούμενος στην εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Janus Capital Group ανέφερε στο CNBC πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έχουν ιδιαίτερη σημασία παρά την αδιαφορία που δείχνουν οι αγορές για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της χώρας με τους πιστωτές της.

«Αν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, αυτό θα οδηγούσε σε σπεκουλάρισμα για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία», τόνισε και πρόσθεσε: «Νομίζω πως έχει σημασία διότι οι αγορές ερμηνεύουν τα γεγονότα σε μελλοντική βάση».

Ο 71χρονος Γκρος εστίασε και στην προβληματική ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ και στην δυσκολία επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης. Όπως εξήγησε, το να προβλέψει κανείς την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι δύσκολο, καθώς αυτή την παρούσα περίοδο εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) της ΕΚΤ.


Αρέσει σε %d bloggers: