Ιούν 01 2015

La Tribune: Ο Τσίπρας παραδίδει μαθήματα στρατηγικής και δίνει παράδειγμα αντίστασης

La Tribune: Ο Τσίπρας παραδίδει μαθήματα στρατηγικής και δίνει παράδειγμα αντίστασης Τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπα απέναντι στους πιστωτές «εκθειάζει» η οικονομική εφημερίδα La Tribune, λέγοντας πως παρέδωσε ένα μάθημα για το πώς μπορεί κανείς να αντισταθεί στην Άνγκελα Μέρκελ.

Η γαλλική εφημερίδα αποθεώνει τον Έλληνα πρωθυπουργό για την τακτική του εστιάζοντας στην αποφασιστικότητά και την εξυπνάδα των κινήσεών του.

Ερμηνεύει δε το άρθρο στη Le Monde ως απευθείας μήνυμα στο Βερολίνο.

Συγκεκριμένα, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ρομαρίκ Γκοντέν, σε δημοσίευμα με τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράφει την αποτυχία της θηλιάς», σημειώνει:

«Πραγματικά ο Αλέξης Τσίπρας, μόλις έδωσε ένα ωραίο μάθημα στρατηγικής σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ότι: είναι δυνατό να αντισταθεί κανείς στην Άγγελα Μέρκελ. Για ορισμένους, όπως για τον Φρανσουά Ολάντ, το μάθημα είναι σίγουρα σκληρό…».

«Οι πιστωτές ήλπιζαν ότι όσο θα έσφιγγε η θηλιά και θα μεγάλωνε η οικονομική ασφυξία, τόσο η ελληνική αντίσταση θα μειωνόταν. Να όμως που συνέβη το αντίθετο» αναφέρει η La Tribune.

Αναλύοντας το άρθρο του κ. Τσίπρα στη Le Monde, το δημοσίευμα αναφέρει: «Με το άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει αποφασιστικός: Ξεκινάει καταγγέλλοντας το αδιέξοδο των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων που επιβλήθηκαν από την τρόικα, αναφέρει τις υποχωρήσεις που αποδέχθηκε να κάνει η κυβέρνησή του και καταλήγει λέγοντας ξεκάθαρα, ότι διατηρεί τις «κόκκινες γραμμές»».

Με τη στάση του αυτή ο Αλέξης Τσίπρας «έχει εντελώς ανατρέψει την κατάσταση» εκτιμά ο Ρ. Γκοντέν. «Δεν είναι η Ελλάδα που θα πρέπει «να ζητιανέψει» μια συμφωνία, αλλά θα πρέπει αυτοί (οι πιστωτές) να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα των ελληνικών υποχωρήσεων και την πραγματικότητα μιας οικονομίας που «έχει ματώσει από το δικό τους μπλοκάρισμα». Αυτή η κίνηση τακτικής του Αλέξη Τσίπρα είναι ιδιαίτερα έξυπνη. Από εδώ και στο εξής, είναι αυτός που βάζει τους κανόνες του παιγνιδιού και δείχνει αποφασισμένος να παραμείνει σταθερά στις θέσεις του όπως και εάν έχουν τα πράγματα. Ο χρόνος τώρα λειτουργεί κατά των πιστωτών που υποχρεούνται να επιλέξουν και που έτσι κι αλλιώς έχουν χάσει: Μια υποχώρηση μπρος στην Αθήνα θα είναι μια πολιτική ήττα και αυτό παρά τις ελληνικές υποχωρήσεις, μια ώθηση προς ένα Grexit θα είναι καταστροφή» αναφέρει.

Ο συντάκτης τεκμηριώνει τη θέση του αυτή θεωρώντας ότι τα συστήματα προστασίας της ευρωζώνης είναι «αδοκίμαστα» και δύσκολα οι Ευρωπαίοι θα ρισκάρουν θέτοντας σε κίνδυνο «τη μη αναστρεψιμότητα» του ευρώ».

Γιούνκερ: Ένα Grexit θα πλήξει την εμπιστοσύνη για το ευρώJuncker  -Tsipras

Για τον αρχισυντάκτη της «La Tribune», το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί απευθείας κάλεσμα προς την Άγγελα Μέρκελ: «Η κριτική για την αδιαλλαξία των πιστωτών είναι στην πραγματικότητα μια κριτική κατά του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δεν έκρυψε ποτέ την προτίμησή του για Grexit»

Ο συντάκτης της La Tribune και προσθέτει ότι το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς το Βερολίνο είναι: «Ο Β. Σόιμπλε μπορεί να κερδίσει, μπορεί να πετύχει τους στόχους του εάν δεν τον σταματήσει η καγκελάριος, διότι η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει στον εκβιασμό. Δεν μπορεί επομένως να χρησιμοποιηθεί, ως μια απλή απειλή προς εκφοβισμό. Εξ ου και το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να δοθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων. Εάν η Άνγκελα Μέρκελ δεν αναλάβει το θέμα, εάν αφήσει τον Σόιμπλε να αποφασίσει, τότε θα θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό σχέδιο (όραμα), πράγμα που ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει ότι η καγκελάριος δεν θέλει».

Νewsbomb.gr


Αρέσει σε %d bloggers: