Ιούν 04 2015

«Όχι» της Αθήνας στη λιτότητα που αξιώνουν οι δανειστές (video)

Προτάσεις που «δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης» εντόπισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη στάση της Κομισιόν, σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την τετράωρη – και πλέον- συνάντησή του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στις επόμενες ημέρες θα φανεί κατά πόσο η ιταμή απαιτητικότητα των δανειστών, στην παρούσα φάση, υπαγορεύεται από λόγους τακτικής, στο «παρά πέντε» μιας πιθανής συμφωνίας, ή εάν θα «μονιμοποιηθεί».

Στη δήλωσή του, έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική πρόταση παραμένει «η μόνη ρεαλιστική κι εποικοδομητική».  Σημείωσε πάντως ότι «τουλάχιστον η Κομισιόν» επιδεικνύει διάθεση εξεύρεσης μιας «ρεαλιστική συμφωνία».

Ανέφερε συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός:

«Είχαμε μια φιλική και εποικοδομητική συζήτηση με τον πρόεδρο Γιούνκερ, αργότερα και με το επιτελείο του. Την παρέα μας, αργότερα, πλαισίωσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το συμπέρασμα αυτής της συζήτησης είναι πως η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι. Βεβαίως από τις προτάσεις που ακούσαμε από την πλευρά των τριών θεσμών θέλω να κρατήσω, ως βάση συζήτησης, τα χαμηλά, τα χαμηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, πλεονάσματα. Και, βεβαίως, υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν, όμως, και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει, διότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή, χάσαμε το 25% του ΑΕΠ από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας.

Προτάσεις, λοιπόν, που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες όπως το να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό 10 μονάδες είναι προτάσεις που φυσικά δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Παρόλα αυτά υπήρξε από την πλευρά της Κομισιόν εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο.

Οι προτάσεις, που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει, αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της Kομισιόν, τουλάχιστον -των συνομιλητών μας, δηλαδή- ότι υπάρχει η διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ρεαλιστική. Και, επαναλαμβάνω, ότι η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες μέρες, και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια τόσο πιο κοντά βρίσκεται στο να προσεγγίσει μια κοινά αποδεκτή λύση».

Η αλήθεια είναι ότι οι δανειστές εμφανίζονται, τώρα, να τα ζητούν … σχεδόν  όλα

Συγκεκριμένα αξιώνουν:

•  Δυο συντελεστές στον ΦΠΑ. Έναν 11%, στον οποίον θα ενταχθούν και τα φάρμακα, και έναν 23% στον οποίο θα υπόκεινται η ενέργεια και η εστίαση. Εξυπακούεται ότι μια τέτοια ρύθμιση θα προκαλούσε  αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα.
•  Μείωση των συντάξεων κατά το 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 1,8 δισ. ευρώ.  Κατάργηση του ΕΚΑΣ, δηλαδή του βοηθήματος που χορηγείται σε χαμηλοσυνταξιούχους και το ύψος του οποίου δεν υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ
•  Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και λειτουργία ιδιωτικής «μικρής ΔΕΗ». Η κυβέρνηση έχει απορρίψει αυτήν την αξίωση.
•  «Απελευθέρωση» αγοράς προϊόντων, βάσει της παλαιότερης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ
•  Πρωτογενή πλεονάσματα 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.
Σημειώνεται, επίσης, ότι οι δανειστές απέφυγαν οποιαδήποτε νύξη σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρέους.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με στόχο, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, την επίτευξη συμφωνίας έως τις 14 Ιουνίου.

www.stokokkino.gr


1 Σχόλιο

    • RYaN on 4 Ιουνίου 2015 at 10:41

    «Μοιραίες επιθυμίες, θανάσιμο ρήγμα και ατελείωτη ενόχληση».

    Οι νέες ταινίες της εβδομάδας … 🙂

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: