Ιούν 14 2015

Τελεσίγραφο Μαξίμου: Δεν θα πάρουμε κανένα υφεσιακό μέτρο, το πείραμα κράτησε αρκετά

Αποχώρησε η ελληνική πλευρά από τις διαπραγματεύσεις – 2 δισ. ευρώ η διαφορά

Για κάθε βήμα που θέλουν να κάνουν εμπρός να μας πληρώνουν με              δισεκατομμύρια..


Δήλωση Δραγασάκη: Παραμένουμε σε ετοιμότητα σε συμφωνία – Νέο ορόσημο η 30η Ιουνίου –

Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, η οποία αποχώρησε, και τους εκπροσώπους των Θεσμών, καθώς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί κοινός τόπος.

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες παρέστη το Brussels Group. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα κατέθεσε μέτρα 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016, ενώ το Brussels Group ζητούσε μέτρα 2,6 δισ. ευρώ. έως το τέλος 2016, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Η τεχνοκρατική ομάδα εταίρων και πιστωτών ζήτησε από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να καλύψει την διαφορά των 0,6 δισ. ευρώ με μειώσεις συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ στην ΔΕΗ από 13% σε 23%.

Η ελληνική πλευρά δεν το δέχτηκε, οι συζητήσεις διακόπηκαν και η διαπραγματευτική ομάδα επιστρέφει στην Αθήνα.

Αύριο Δευτέρα αναμένεται να συζητηθούν στο Μαξίμου οι επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς. Μέχρι λίγο μετά τις 10:30 το βράδυ της Κυριακής δεν έχει υπάρξει επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με άλλον ηγέτη.

Το ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον στο Eurogroup της Πέμπτης, το οποίο θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο.
 

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που μετέχει στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.

Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά. 

 Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας».

Η συνάντηση της Κυριακής ανάμεσα στους εκπροσώπους των Θεσμών και την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα διήρκεσαν μόλις 45 λεπτά.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι παρά το γεγονός πως υπήρξε πρόοδος, οι συνομιλίες δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν επιτυχώς.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περικοπές ύψους 0,5 έως 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Πρόσθεταν δε ότι οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ελλιπείς και η οποιαδήποτε παραπέρα συζήτηση θα πρέπει τώρα να γίνει στο Eurogroup της Πέμπτης.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί -μέσω προσωπικών απεσταλμένων και σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή, την ΕΚΤ και τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ- μια λύση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει μια θετική αξιολόγηση εγκαίρως για το Eurogroup την Πέμπτη 18 Ιουνίου» ανακοίνωσε η Κομισιόν.

«Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν πέτυχαν καθώς εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό κενό μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και τις κοινές απαιτήσεις της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης των 0,5-1 μονάδες του ΑΕΠ, ή το ισοδύναμο έως 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων, σε ετήσια βάση» προσθέτει η δήλωση.

«Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup» καταλήγει η Κομισιόν.

Από την πλευρά της, η Αθήνα αποδίδει το γεγονός της διακοπής των συνομιλιών στις παράλογες απαιτήσεις και την ανελαστική στάση της πλευρά των δανειστών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγο πριν γίνει γνωστή η αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι «το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% (ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ) από την αύξηση του ΦΠΑ».

Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς, ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα.

To κακό κλίμα είχε φανεί νωρίτερα σε δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ανέφερε ότι ο χρόνος αλλά και η υπομονή σε όλη την Ευρώπη εξαντλούνται.

«Οι επανειλημμένες φαινομενικά τελευταίες απόπειρες για να επιτευχθεί μια συμφωνία αρχίζουν να κάνουν την όλη διαδικασία να μοιάζει γελοία. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι η ελληνική κυβέρνηση υπεκφεύγει» δήλωσε.

«Αν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία, η υπομονή πολλών στην Ευρώπη μπορεί να εξαντληθεί» δήλωσε ο αντικαγκελάριος. «Δεν θα αφήσουμε τους Γερμανούς εργάτες και τις οικογένειές τους να πληρώσουν για τις υπερβολικές προεκλογικές υποσχέσεις μιας εν μέρει κομουνιστικής κυβέρνησης».

Αίσθηση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι. «Ο Αλέξης εμπιστεύθηκε την Μέρκελ και όσοι παρακολούθησαν την προεκλογική του εκστρατεία, τείνουν να χαμογελούν, δεδομένων των όσων έλεγε τότε» είπε ο ιταλός πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Για να εξηγήσουμε στους έλληνες ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις πρόωρες συντάξεις τους από την στιγμή που κοπιάσαμε για να σταματήσουμε να τις δίνουμε στους ιταλούς, δεν χρειάζεται συνεδρίαση. Όλοι μας θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά πρέπει να το θέλουν και οι ίδιοι».

Το μήνυμα του Μαξίμου
Το απόγευμα της Κυριακής το Μαξίμου διεμήνυσε ότι «δεν θα δεχθεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, δεν θα δεχθεί κανένα μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη», αφού όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «το πείραμα κράτησε αρκετά».

Η κυβέρνηση στέλνει το δικό της τελεσίγραφο απέναντι στους πιστωτές και στις φωνές που πληθαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα για Grexit και τέλος χρόνου και υπομονής από την Ευρώπη προς την Ελλάδα.
Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, σχετικά με την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση:

1.Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα [01.06.2015], όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν την βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό.

2. Η Ελληνική αντιπροσωπεία, μάλιστα, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

3. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη –το πείραμα αρκετά κράτησε.

4. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% [ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ] από την αύξηση του ΦΠΑ! Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης.

5. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.

ΤΟ ΒΗΜΑ


4 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • RYaN on 15 Ιουνίου 2015 at 20:21

  Μαθανε ότι το ΣτΕ κήρυξε αντισυνταγμαιτκή την τελευταία μείωση των συντάξεων και απαίτησαν από την ελληνική κυβέρνηση μείωση των συντάξεων !!! 🙂

  • Ισόνομος πολίτης on 16 Ιουνίου 2015 at 13:04

  Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!!!
  Εδώ καταλήξαμε λοιπόν αγαπητοί φίλοι, μετά τις πρόωρες & εκβιαστικές εκλογές της απάτης και του εμπαιγμού της 25ης Ιανουαρίου 2015 (με αιτία και αφορμή ένα τυπικό γεγονός που ήταν αυτό της εκλογής ΠτΔ..)
  Αν δεν γινότανε αυτό, τα πράγματα θα ήτανε κάπως καλύτερα και οπωσδήποτε όχι σε αυτό το σημερινό χάλι.
  Τα τρομακτικό και καταθλιπτικό είναι ότι αυτό το εκλογικό σώμα των νεοελλήνων φαίνεται πως θα «ξυπνήσει» τελικά, όταν θα του έχουν περάσει το μαχαίρι στο λαιμό…
  Δεν είναι αστεία αυτά που θα ζήσει και θα υποστεί ο μέσος πολίτης του μόχθου και της καθημερινής αγωνίας
  Άκου λέει…. επιδοκιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ!!!!!!!!!
  Πρέπει να πάθετε λοιπό για να μάθετε……….αλλά εμείς τι φταίμε…….

   • RYaN on 16 Ιουνίου 2015 at 20:06

   Follow the money!
   Το παιχνίδι γίνεται και γινόταν για τα ίδια υπόλοιπα του EFSF/ESM, που δε φτάνουν ούτε μέχρι τον Αύγουστο. Ανεξαρτήτως ελληνικών κυβερνήσεων και ελληνικών εκλογών…

    • Ισόνομος πολίτης on 17 Ιουνίου 2015 at 08:36

    Θα είχαμε αποφύγει που λες αγαπητέ, την στάση εσωτερικών πληρωμών (κανένας ιδιώτης δεν παίρνει φράγκο από το κράτος πλην των μισθών και συντάξεων….προσωρινά), το άρμεγμα μέχρι αίματος των ασφαλιστικών ταμείων, των διάφορων οργανισμών, των περιφερειών, των ΟΤΑ και όπου αλλού το κράτος έχει δικαιοδοσίες διαχείρισης.
    Όλα αυτά υπολογίζονται περίπου στα 7 δις και βάλε….
    Όμως το χειρότερο είναι η οικονομική ασφυξία, η αβεβαιότητα, η επενδυτική απραξία και η αθρόα και μαζική φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες για το εξωτερικό και για τους λάκκους σε κήπους και σε απόκρυφα υπογείων και μαξιλαριών
    Κατοχή!
    Σκέτη κατοχή……..μάλιστα!
    Επιστρέψαμε σε εκείνους του καιρούς και η επιδοκιμασία των δημοσκοπήσεων επιδοκιμασία…….και ανεξήγητο φαινόμενο..
    Αυτό που το πάς!!!!!
    Από την μια απλώνεις το χέρι και δανεικά και από την άλλη κρατάς το μαστίγιο του καμπόσου και του…. τσαμπουκά..
    Τη καταληκτική φάση των δυσκολιών των απλών ανθρώπων τη γνωρίζω για το κοντινό τους μέλλον, όμως δεν γνωρίζω την τύχη του Τσίπρα και της αριστερής .του πλατφόρμας……
    Ο Μπαρουφάκης έχει ανοιχτό εισιτήριο για το U.S.A …..και η Δανάη του έχει κανονίσει τα πάντα…..όλα!
    Από τα επιμελημένα…. ατημέλητα πουκάμισα….τα περίεργα σακάκια, τα μπουφάν…. μέχρι και τις ασορτί κάλτσες….
    «Αυτοί» όλοι τους λοιπόν είναι η κακή μοίρα της Χώρας……που κακό χρόνο νάχουνε…….οι άθλιοι εδώ που βρεθήκανε μπροστά μας….

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: