Ιούν 17 2015

Αντιπρόταση της Κομισιόν: Νέο πρόγραμμα 35 δισ.

Χωρίς ρήτρα για το χρέος, με δέσμευση για μη αναστροφή μεταρρυθμίσεων και απελευθέρωση αγορώνrp_GUNKER-630x504.jpg

 Νέο χρηματοδοτικό πακέτο 35 δισ. ευρώ, με προαπαιτούμενα την κάλυψη του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού, την απεμπόληση –από ελληνικής πλευράς- αξιώσεων για κούρεμα του χρέους, δέσμευση για τη μη ανατροπή


μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο και απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών περιλαμβάνει η αντιπρόταση της Κομισιόν στην Αθήνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μόνιμου χαρακτήρα μέτρα 2 δισ. για το τρέχον έτος, διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και επανεκκίνηση με διαδικασία fast track των αποκρατικοποιήσεων. Η αντιπρόταση της Κομισιόν δεν φαίνεται να παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές του Αλέξη Τσίπρα σε πολιτικό επίπεδο και επί της ουσίας, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά ασαφή σημεία.

Όπως σκιαγραφήθηκε στις –κατά τα άλλα δηκτικές δηλώσεις του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ χθες η αντιπρόταση που υπάρχει στο τραπέζι είναι της Κομισιόν και για να προχωρήσουν οι συζητήσεις θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να συνταχθεί με την Επιτροπή αποδεχόμενη την πρότασή της, την οποία εν συνεχεία θα την υπερασπιστεί ο Πιερ Μοσκοβισί ενώπιον του Eurogroup.

Ετσι μπορεί ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ να σήκωσε χθες τους τόνους απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση επικρίνοντας τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της, κάτι που πράττει και ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ με συνέντευξή του στον Πήτερ Σπίγκελ των FT, στην πραγματικότητα όμως αποκάλυψε μια νέα αντιπρόταση που έχει θέσει επί τάπητος η Κομισιόν, επί της οποίας όμως δεν χωρούν διαπραγματεύσεις. Η πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει σημαντικές υποχωρήσεις καθώς δεν ζητά αυξήσεις σε ΦΠΑ στα Φάρμακα, το ρεύμα και είδη πρώτης ανάγκης, είναι όμως και πολύ σκληρή στις ήδη υλοποιημένες μεταρρυθμίσεις.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΔΝΤ που γνωρίζουν αναλυτικά το περιεχόμενο της πρότασης, περιλαμβάνει μια ενιαία λίστα προαπαιτούμενων η οποία θα εκτελεστεί σε δυο φάσεις, μια για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του υφιστάμενου προγράμματος και μια για την για την ένταξη στο νέο πρόγραμμα.

Επ αυτού οι διαφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης εστιάζονται σε δυο σημεία: Ένα η έννοια «νέο πρόγραμμα», όπου η αντιπρόταση της Κομισιόν είναι «Πρόγραμμα αναπτυξιακής στήριξης» και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Μνημονίου, πικρό ποτήρι το οποίο θα πρέπει να πιεί η ελληνική κυβέρνηση.

Διαφωνίες υπάρχουν και σε τεχνικά ζητήματα, στην απελευθέρωση αγορών, ενώ κόκκινη γραμμή παραμένουν τα εργασιακά, όπου η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο αποκατάστασης των εργασιακών σχέσεων.

Παράλληλα πρόβλημα υπάρχει και στις δράσεις για το χρέος, όπου στο κείμενο της Κομισιόν υπάρχει δομημένη δημιουργική ασάφεια καθώς δεν διατυπώνεται νέα δέσμευση ή ρήτρα για την απομείωσή του, ωστόσο δεν αναιρείται και η απόφαση του Eurogroup του 2012 για ενέργειες για την μείωση του χρέους.

Αντιστάσεις σε μια τέτοια συμφωνία και έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ η βούληση του Βερολίνου δεν έχει εκφραστεί ακόμα, εκτιμάται όμως ότι ενδεχόμενες αντιδράσεις εστιάζονται στα εργασιακά και είναι διαχειρήσιμες.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ

«Όσον αφορά την Ελλάδα, δε με νοιάζει η ελληνική κυβέρνηση με νοιάζει ο ελληνικός λαός, και κυρίως το φτωχότερο τμήμα του που υποφέρει περισσότερο από άλλους λαούς της Ευρωπαϊκή Ένωσης λόγω του προγράμματος προσαρμογής που έπρεπε να εφαρμοστεί.

Δεν είχα καμία επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή το βράδυ όταν αποφάσισα να διακόψω τις διαπραγματεύσεις γιατί, δεδομένης της ελληνικής θέσης, δεν οδηγούσαν πουθενά. Δεν είμαι υπέρ, και ο Έλληνας πρωθυπουργός το ξέρει αυτό, των αυξήσεων στο ΦΠΑ για τα φάρμακα και το ηλεκτρικό.

Νομίζω πως θα ήταν ένα τεράστιο λάθος, εάν η Ελλάδα αναγκαζόταν να το κάνει αυτό. Πρότεινα στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ από τώρα ως το 2020, προκειμένου να στηριχθούν οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα.

Νομίζω πως η συζήτηση εντός και εκτός Ελλάδας θα ήταν πιο εύκολη αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς τι προτείνει στ’ αλήθεια η Κομισιόν ως ένα από τα τρία θεσμικά όργανα που είναι υπεύθυνη για όλα αυτά. Κατηγορώ τους Έλληνες που λένε στον ελληνικό λαό πράγματα που δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που έχω πει στον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι αλήθεια ότι πρότεινα να αντικατασταθούν οι αυξήσεις στο ΦΠΑ με άλλα μέτρα, εκ των οποίων ένα ήταν η μέτρια περικοπή των αμυντικών δαπανών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει εύκολα»

Sofokleousin.gr

<

Αρέσει σε %d bloggers: