Ιούν 25 2015

Τορπιλίζει ο Σόιμπλε τη συμφωνία!

Oυάσιγκτον, του Θανάση Τσίτσα

rp_ks-Schaeuble-DW-Politik-BERLIN.jpg«Τορπίλισε» μια παρ’ολίγον συμφωνία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόμπλε, απορρίπτοντας και θέτοντας βέτο ώστε να μην υιοθετηθεί η πρόταση να παρέμβει ο ESΜ και να διευκολύνει την Ελλάδα για την αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ και των ομολόγων της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr, η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και για την οποία το ΔΝΤ δεν έφερε αντιρρήσεις, η


αποπληρωμή της δόσης ύψους 1,6 δισ. η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου να πραγματοποιηθεί με δάνειο του ESM το οποίο θα αποπληρωθεί το 2023. Επίσης προτάθηκε τα ομόλογα της ΕΚΤ, ύψους 6,8 δισ. ευρώ , που πρέπει να αποπληρωθούν στις 20 Ιουλίου να εξαγοραστούν κι αυτά – μέσα στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης- λίγες ημέρες νωρίτερα από τον ESM και η πληρωμή τους να μετατεθεί και εδώ για το 2023. Όλα τα παραπάνω, υπό την προϋπόθεση ότι θα έπρεπε πρώτα να έχουν νομοθετηθεί τα συμφωνημένα μέτρα και έχει εφαρμοστεί τουλάχιστον ένα μέρος τους (πχ ΦΠΑ).

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΔΝΤ που εμπλέκεται στην διαπραγματεύσεις «ο Β.Σόιμπλε όχι μόνο τορπίλισε την πρόταση, αλλά έθεσε και ζήτημα προς την ΕΚΤ να κλείσει την στρόφιγγα της ρευστότητας μέσω του ELA , θέτοντας ζήτημα ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις στην ενημέρωση Τύπου έστειλε επίσημο μήνυμα στην Αθήνα ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να παρατείνει την αποπληρωμή των δόσεων αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει στις 30 Ιουνίου. «Η Ελλάδα», όπως είπε, «θα μπει σε καθεστώς καθυστερημένων πληρωμών με ότι αυτό συνεπάγεται για το κύρος μιας αναπτυγμένης χώρας». Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, την ώρα που οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες είχαν διακοπεί ξεκαθάρισε ότι για «το ΔΝΤ δεν υπάρχουν τελεσίγραφα , εργαζόμαστε», όπως είπε, «στην λογική του δούναι και λαβείν».
πληροφορίες: real.gr


2 Σχόλια

    • RYaN on 26 Ιουνίου 2015 at 22:34

    Για μια ακόμη φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε το σκληρό του πρόσωπο απέναντι στη χώρα μας. «Οι προτάσεις αυξάνουν μόνο τους φόρους. Καμία περικοπή. Καμία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Νωρίτερα είχε επισημάνει: «Όταν λέμε 30 Ιουνίου, είναι 30 Ιουνίου και όχι 1η Ιουλίου». Ο Σόιμπλε πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων σε σχέση με τον πληθυσμό της». πηγή είδησης

    Σχόλιο: Αλήθεια, υπάρχουν τεχνοκράτες στο γερμανικό ΥπΟικ, που ενημερώνουν τον υπουργό τους, ή τον αφήνουν να ενημερώνεται από ειδήσεις επιπέδου «κουτσομπολιού» από φιλαράκια και εφημερίδες?
    Στο σύνδεσμο: http://www.ipa.ie/pdf/PUBLICSECTORTRENDS2014.pdf η έκθεση του Δεκεμβρίου 2014 από το Institute of Public Administration (Ιρλανδία). Αρκεί να δεί κανείς το Σχήμα 6 (Figure 6), με δεδομένα από τον ΟΟΣΑ (OECD).
    Δυστυχώς είναι λυπηρό να ακούγονται όσα ακούγονται, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: