Ιούν 27 2015

Γκάμπριελ: Ναι σε δημοψήφισμα αρκεί να θέσουμε το ερώτημα

rp_gabriel-spd_2.pngΗ ΕΕ δε μπορεί να στείλει 20-30 δισ. βοήθεια χωρίς όρους. Ο Τσίπρας πρέπει να ρωτήσει τον λαό αν θέλει αυτά τα χρήματα, σε αντάλλαγμα με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Γκάμπριελ: Ναι σε δημοψήφισμα αρκεί να θέσει η ΕΕ το
πραγματικό ερώτημα


Η ΕΕ δεν μπορεί να στείλει 20-30 δισ. ευρώ σε κεφάλαια διάσωσης, χωρίς όρους. Ο Τσίπρας πρέπει να ρωτήσει τον λαό του αν θέλει αυτά τη βοήθεια, σε αντάλλαγμα με την εφαρμογή μέτρων.

O Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομίας και επικεφαλής του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), δήλωσε ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με τις απαιτήσεις λιτότητας δεν θα πρέπει να απορριφθεί, ωστόσο θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό οι ψηφοφόροι είχαν μια σαφή συμφωνία για την οποία καλούνται να ψηφίσουν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ο Γκάμπριελ δήλωσε ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα είχε νόημα μόνον εάν οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν για τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα ήταν καλό να μην απορρίψουμε την πρόταση αυτή από τον κύριο Τσίπρα κατευθείαν και να θεωρήσουμε ότι είναι απλά ένα τέχνασμα, καθώς εάν οι ερωτήσεις είναι σαφώς πλαισιωμένες, τότε το δημοψήφισμα θα έχει νόημα».

Ο Γκάμπριελ είπε ακόμη ότι δεν γνώριζε αν οι όροι του δημοψηφίσματος έχουν ξεκαθαριστεί. «Μόνο εάν υπάρχει μια συγκεκριμένη συμφωνία θα άξιζε να διεξαχθεί δημοψήφισμα», είπε.
«Το δημοψήφισμα θα είχε νόημα μόνο αν αυτό που προσφέρει η Ευρώπη τεθεί για ψήφιση», δήλωσε ο Γκάμπριελ.«Και η Ευρώπη προσφέρει πολλά στην Ελλάδα».

Οπως τόνισε, θα ήταν απαράδεκτο εάν Τσίπρας ήθελε η Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει 20 ή 30 δισεκατομμύρια ευρώ των κεφαλαίων διάσωσης, χωρίς όρους. «Γι’ αυτό πρέπει να ρωτήσει τον λαό του αν θέλει αυτά τα κεφάλαια διάσωσης, έναν διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ, σε αντάλλαγμα με την εφαρμογή μέτρων που θα οδηγήσουν βήμα-βήμα στην ανάκαμψη της Ελλάδας»Αρέσει σε %d bloggers: