Ιούν 27 2015

Αυτή είναι η πρόταση των θεσμών που τίθεται σε δημοψήφισμα

lagarde_schauble_imf_tokyoTα μέτρα- φωτιά της 9σέλιδης πρότασης των θεσμών, που οδηγούν στη συνέχιση σκληρής λιτότητας των Ελλήνων και κρύβουν έναν έντονο παραλογισμό, επιτάχυναν τις εξελίξεις και οδήγησαν στο δημοψήφισμα.

Οι αξιώσεις – βόμβα των δανειστών που προέβλεπαν εξωφρενικές αλλαγές σε όλα τα καυτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης. αναλυτικά είναι οι εξής:


Συνταξιοδοτικό

Σε ό,τι αφορά το συνταξιοδοτικό, οι δανειστές καλούν την Ελλάδα να δεσμευθεί πως το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 67 χρόνια μέχρι το 2022.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η συμβιβαστική πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση προέβλεπε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι το 2025.

Στο μέτωπο του ΕΚΑΣ, οι δανειστές συνεχίζουν να αξιώνουν πως πρέπει να καταργηθεί το αργότερο μέχρι το 2017, ενώ η Ελλάδα έχει ζητήσει περίοδο χάριτος έως το 2020.

Η κατάργηση θα ξεκινήσει άμεσα με το 20% των δικαιούχων να χάνει τα προνόμια, μόλις περάσει η σχετική νομοθεσία.

ΦΠΑ

Η νέα πρόταση των δανειστών περιλαμβάνει αλλαγές σε ό,τι αφορά το θέμα του ΦΠΑ, με τους θεσμούς να αποδέχονται το καθεστώς θέσπισης τριών συντελεστών, όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.

Όμως οι δανειστές πιέζουν για μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, όχι μόνο της εστίασης αλλά και των ξενοδοχείων.

Αναλυτικά η νέα πρόταση των δανειστών για τον ΦΠΑ

– Στον υψηλό συντελεστή 23% υπάγονται εστιατόρια, ξενοδοχεία και εστίαση. Η υποχώρηση για την υπαγωγή των ξενοδοχείων στο 13%, έχει μεν αποφασιστεί από τους θεσμούς, αλλά δεν έχει καθαρογραφεί.

– Στον μεσαίο συντελεστή 13% εντάσσονται βασικά τρόφιμα, ενέργεια και νερό.

– Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% υπάγονται φαρμακευτικά είδη, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου.

Στην προηγούμενη πρότασή τους οι δανειστές περιελάμβαναν στον συντελεστή 13% μόνο τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (φρέσκα).

Και στη νέα πρότασή τους οι δανειστές επιμένουν πως οι αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ θα πρέπει να οδηγήσουν σε ετήσια έσοδα 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ.

Κατά τους δανειστές, οι αλλαγές στον ΦΠΑ θα πρέπει να εφαρμοστούν από την 1η Ιουλίου 2015.

Επίσης προτείνουν την κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Επιπλέον φορολογικά μέτρα

Οι δανειστές επιμένουν να ζητούν:

– Είσπραξη εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ της τάξεως των 2,65 δις. τόσο το 2015 όσο και το 2016 ακόμα και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες.

– Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και της προκαταβολής φόρου στο 100%.

– Αύξηση της έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων.

– Εξάλειψη του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών.

– Αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος έως το Σεπτέμβριο του 2015 με απλοποίηση του συστήματος έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογία εισοδήματος.

– Αύξηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων από το 26% στο 29%.

– Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13%.

– Εφαρμογή της φορολόγησης με συντελεστή 30% στα έσοδα από τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια.

– Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ.

– Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

– Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
– Μείωση του ορίου των 1.500 ευρώ κάτω από το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις μισθών και συντάξεων.

– Αλλαγή της ρύθμισης των 100 δόσεων ώστε όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους να χάνουν τη ρύθμιση και προσαρμογή του επιτοκίου στα επίπεδα της αγοράς.

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της πρότασης των δανειστών ξεχωρίζει η απαίτηση για αύξηση της φορολογίας των εφοπλιστών και η κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών.

Η αύξηση της φορολογίας στους εφοπλιστές είναι γνωστή ως tonnage tax.

Αποκρατικοποιήσεις

Οι δανειστές πιέζουν για την πώληση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων που είχε στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Το εν λόγω σχέδιο πώλησης του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να λάβει και την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι δανειστές ζητούν επίσης να ολοκληρωθούν όλοι οι διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Εγνατία Οδό, ΟΛΠ και ΟΛΘ, καθώς και το Ελληνικό.

Στο ίδιο κείμενο των δανειστών αναφέρεται πως η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να ανακοινώσουν συγκεκριμένες ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στους διαγωνισμούς πώλησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ οι οποίες θα είναι πριν τις 15 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένες ημερομηνίες ζητούνται και για πώληση ΤΡΑΙΝΟΣΕ και εταιρείας τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ROSCO). Επιμένουν επίσης στη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ του ποσοστού (10% μαζί με το ΙΚΑ) που κατέχει το δημόσιο στον ΟΤΕ ώστε στη συνέχεια να πωληθεί.

Στην πρόταση των δανειστών παραμένει το αίτημα για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Μάλιστα επιμένουν να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr11 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • RYaN on 27 Ιουνίου 2015 at 17:29

  Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αυτή ήταν η πρόταση που Διέρρευσε ως «πρόταση των θεσμών».
  Λοιπόν, δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόταση και αν υπήρχε κάποια ανεπίσημη την πήραν κι αυτή πίσω. Αλλά, το θετικό της υπόθεσης είναι ότι αν υπάρξει, υπό το φως των νέων δεδομένων, κάποια πρόταση μέσα στην εβδομάδα, τότε υπάρχει η δυνατότητα να τεθεί προς έγκριση του ελληνικού λαού και όχι μόνον της Βουλής.

  • nick on 27 Ιουνίου 2015 at 18:11

  να τεθεί υπ όψιν του ελληνικού λαού και να αξιολογηθεί η πρόταση των δανειστών – αν υπάρξει – απο ποιους;
  απο τον παππού τη θεια τη Μαριώ, τι ξέρει ο περισσότερος κόσμος απ όλο αυτό το οικονομικό μπέρδεμα για ν απαντήσει μ ενα ναι η ένα όχι μέσα σε λίγες μέρες, όταν γίνετε χαμός απο τους ειδικούς της οικονομίας
  γιατι κουτοπόνηρα δεν ζητάνε να τοποθετηθούμε πάνω στην πορεία της χώρας στην ΕΕ αλλά να αποκτήσουμε ξαφνικά οικονομικές γνώσεις πάνω στα νεα φορολογικά, αυτό μονο, τις πιθανότητες ενός οχι κι οτι αυτό συνεπάγεται πρόστυχα το αποσιωπούν
  φόρεσαν το αμπέχονο και μας καλούν σε γιούργια
  θρασύδειλα ανθρωποειδή που αδυνατούν να αναλάβουν το βάρος μια απόφασης, το βάρος της ευθύνης που ανέλαβαν και θέλουν να μεταθέσουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για την κατάντια της οικονομίας στις πλάτες του κόσμου
  ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΑΒΟΥΛΟΙ ΔΕΙΛΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΥΧΟΙ

  Διαβάστε περισσότερα:

   • pap-net on 27 Ιουνίου 2015 at 22:10
    Author

   Αυτό που υποτιμάς από την μια τον τον πάππου και την γιαγιά και που θα προσπαθήσεις να τρομάξεις τελικά για να σε ψηφίσουν το λέμε στα ελληνικά πολιτική αγυρτεία*.

   *υποτιμητικός όρος που αναφέρεται σε τσαρλατανισμό, κομπογιαννιτισμό

    • nick on 27 Ιουνίου 2015 at 23:06

    χα… το θράσος σας δεν έχει όρια, για δες είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα, δεν είναι τρομοκρατία όλο αυτό είναι η εφιαλτική αλήθεια του Τσίπρα και του Καμένου
    τους αγύρτες να τους αναζητήσεις σ αυτούς τους τιποτένιους που ψήφισες, εκεί είναι όλοι μαζεμένοι
    σ αυτούς που παίζουν την τύχη της χώρας στα ζάρια – δικά τους λόγια είναι όταν πήγαινε τη χώρα ο ΓΑΠ για δημοψήφισμα – που διαλύουν τον τόπο και η μόνη στεναχώρια τους είναι ν ανοίξει η ΥΕΝΕΔ την δευτέρα
    σ αυτούς που πρόστυχα κρύβουν – γιατί δεν έχουν το θάρρος να παραδεχτούν, γιατί έχουν κρυφή ατζέντα – οτι το όχι είναι έξοδος απ το ευρώ και την ΕΕ, οτι το όχι είναι η καταδίκη της Ελλάδας σε μια οικονομική ζώνη παρέα με την Βενεζουέλα
    είναι ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΑΒΟΥΛΟΙ ΔΕΙΛΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΥΧΟΙ

   • RYaN on 28 Ιουνίου 2015 at 02:13

   Γιατί ο πολίτης ξέρει να επιλέξει αυτούς που ψηφίζουν στη Βουλή και δεν ξέρει να ψηφίσει ο ίδιος? Δηλαδή, γιατί μπορεί να επιλέξει τα πρόσωπα και δε μπορεί να επιλέξει τα θέματα? Και ακόμα περισσότερο, αυτοί που ψηφίζουν στη Βουλή, είναι ΟΛΟΙ πολύ πιο σχετικοί με αυτά τα (όντως δύσκολα) αντικείμενα από το μέσο πολίτη? Δηλαδή, γιατί π.χ. ένας καλλιτέχνης, ή ένας αθλητής, ή ακόμα και ένας γιατρός ή δικηγόρος, και ακόμα περισσότερο αν εκλέχτηκε πρόσφατα βουλευτής, είναι πιο ειδικός στα μακροοικονομικά από το μέσο πολίτη?

    • nick on 28 Ιουνίου 2015 at 06:23

    είσαι χαζός ή παριστάνεις τον χαζό
    αυτούς που ψηφίζει ο καθένας τους γνωρίζει, είναι χρόνια γύρω του, στη γειτονιά του, στο χώρο εργασίας, οπουδήποτε, ξέρει τι καπνό φουμάρουν
    σ αυτούς που δεν γνωρίζουν οικονομικές λεπτομέρειες για όλα – και πρέπει να κάνουν οικονομικά φροντιστήρια – είναι και πολλοί απ αυτους που είναι στη βουλή, πόσο μάλλον ο παππούς και η θεία μου η Μαριώ
    επειδή υπάρχει άγνοια λοιπόν απ το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου γύρω απο οικονομικά που απαιτούν ειδικές και όχι μόνο γνώσεις, ο νομοθέτης έχει απαγορεύσει δημοψηφίσματα γύρω απ αυτά
    τώρα τούτοι δω οι αγύρτες βάφτισαν ενα κατ εξοχήν οικονομικό ζήτημα σε εθνικό, και πρόσεξε δεν ρωτάνε κατ ευθείαν ευρώ η δραχμή, γιατί εκει είναι η ουσία, αλλά ρωτάνε θέλεις κι άλλους φόρους, αυτό δεν είναι προστυχιά δεν είναι τεράστια απάτη;
    άλλη μια στη πεντάμηνη διαδρομή τους, γιατι είναι ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΑΒΟΥΛΟΙ ΔΕΙΛΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΥΧΟΙ

     • nick on 28 Ιουνίου 2015 at 06:28

     κι όλα αυτά γιατί δεν αντέχουν το βάρος της ευθύνης για μια αντρίκια απόφαση, δεν αντέχουν το βάρος του τραγέλαφου που δημιούργησαν
     γιατι είναι ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΑΒΟΥΛΟΙ ΔΕΙΛΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΥΧΟΙ

     • RYaN on 28 Ιουνίου 2015 at 21:04

     Φίλε μου, είμαι, όντως, ένας αθεράπευτα ρομαντικός χαζός που πιστεύει στην πραγματική δημοκρατία του εκλέγειν και της κληρωτής εξουσίας, χωρίς τους διεφθαρμένους μεσολαβητές του εκλέγεσθαι. Γι’ αυτό και δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο να εμπλέκομαι στα πόδια διεφθαρμένων μεσολαβητών, εμπαθών οπαδών και διαφόρων άλλων συμφεροντολόγων, που αντιμετωπίζουν κάθε διαφορετική άποψη ως κίνδυνο των βλέψεων και των επιδιώξεών τους. Χαιρετώ.

      • nick on 29 Ιουνίου 2015 at 05:19

      χαιρέτα μου τον πλάτανο

    • pap-net on 28 Ιουνίου 2015 at 09:12
     Author

    Ειδικοί στα σελφι στα μπιτσομπαρα και στο τιβισόου και στα χαιλίκια

    http://www.koutipandoras.gr/sites/default/files/styles/article_full/public/selfie_potami.jpg?itok=Ae_3uCGC

  • Ισόνομος Πολίτης on 28 Ιουνίου 2015 at 00:02

  Για το Δημοψήφισμα (αν τελικά διεξαχθεί – και θυμηθείτε το αυτό..)
  Δεν υπάρχουν τελικά ψευτοδιλήμματα
  ΟΧΙ
  Σημαίνει έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γεωγραφική πρόσδεση με την η Αλβανία, τα Σκόπια, το Κόσοβο, η Μολδαβία…κλπ…κλπ…κλπ
  Και αυτό φυσικά σημαίνει απερίγραπτη φτώχεια, θολούς ορίζοντες και εθνικο-κοινωνική υποβάθμιση – αταίριαστα στην φυσιογνωμία, τις θυσίες και την μακραίωνη Ιστορία των Ελλήνων)
  ΝΑΙ
  Σημαίνει μέσα στην Ε.Ε και ιδιαίτερα στην €ζώνη των προηγμένων πολιτών, με ορίζοντες ανοιχτούς, σκληρή δουλειά, μεταρρυθμίσεις και ανοιχτούς ξεκάθαρους Ορίζοντες
  Αποδείξατε ότι είστε Έλληνες δυνατοί και άξιοι συνεχιστές των προγόνων μας….

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: