Ιούν 30 2015

Παράταση και διετές δάνειο από τον ESM ζητάει η ελληνική κυβέρνηση

stock-footage-young-adult-woman-makes-victory-sign-against-green-screen-chroma-background-back-lit-silhouetteΓια πλήρη κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση χρέους – Συνοδεύεται από όρους αναφέρει το ΥΠΟΙΚ χωρίς να τους διευκρινίζει

Διετές δάνειο από τον ESM ζητάει η ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η

ελληνική πρόταση συνοδεύεται από conditionality (δηλαδή λίστα μέτρων και προϋποθέσεων).

Πριν συμφωνηθεί το δάνειο και τεθεί σε ισχύ η κυβέρνηση ζητεί παράταση από το Eurogroup για μια σύντομη περίοδο ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί «τεχνική χρεοκοπία». Συνολικά το ποσό που ζητάει η Ελλάδα φτάνει τα 29,1 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2017.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)  για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ.  Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής».

Η επιστολή Τσίπρα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Προς τον Προεδρεύοντα του     Αθήνα, 30 Ιουνίου 2015
Συμβουλίου
διοικητών Κεντρικών  Τραπεζών του ESM
και Πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν
Ντάισελμπλουμ

Αγαπητέ Προεδρεύοντα, αγαπητέ Πρόεδρε,

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας (θα αποκαλείται «η Δημοκρατία» ή «Ελλάδα») δια της παρούσης αιτούμε την στήριξή σας βάσει των άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης του ESM.

Όπως γνωρίζετε, η Δημοκρατία αντιμετωπίζει επείγοντα και πιεστικά οικονομικά προβλήματα το δεύτερο ήμισυ του 2015 και για το σύνολο του 2016 δεδομένου ότι
–    δεν έχει γίνει καμία εκταμίευση κονδυλίων από το δεύτερο πρόγραμμα (αποκαλούμενο «το Πρόγραμμα») από τον Ιούλιο του 2014,
–    η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση στις αγορές για να χρηματοδοτηθεί με βάση το άρθρο 1 της Οδηγίας για Δανεισμό (αποκαλούμενης «Οδηγίες») του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας («ESM»),
–    το Πρόγραμμα εκπνέει στις 30 Ιουνίου 2015 και η αίτησή μας για μια παράταση προκειμένου να επαναλάβουμε τις εκκρεμούσες διαπραγματεύσεις δεν έγινε δεκτή και
–    η χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Χρηματοδότησης («ELA») δεν παρατάθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στο ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα ήταν απαραίτητη για να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Με δεδομένα τα ανωτέρω και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, λήγει η προθεσμία που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015 για την κατάληξη σε συμφωνία, η Ελλάδα ζητεί χρηματοοικονομική στήριξη από τον ESM με τη μορφή διετούς δανείου («Δάνειο») με όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και στο άρθρο 2 των Οδηγιών. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις αποπληρωμής του εξωτερικού και εσωτερικού χρέους της Ελλάδας.

Σε συνάφεια με το Δάνειο, η Ελλάδα αιτείται την αναδιάρθρωση και την αναθεώρηση των όρων του χρέους της στο EFSF στο πνεύμα των προτάσεων που θα υποβληθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας θα γίνει μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Επιδίωξη της Ελλάδας είναι να ανακτήσει σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων προκειμένου να καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησής της.

Έως την έγκριση και την θέση σε ισχύ αυτού του Δανείου, η Ελλάδα ζητεί από το Eurogroup την παράταση του Προγράμματος και μια βραχεία χρονική περίοδο προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν απειλείται από μια τεχνική χρεοκοπία.

Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της με τρόπο που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Ειλικρινά δικός σας,

Αλέξης Τσίπρας

Κοινοποιήσεις:
– Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ
– Ευρωπαίο Επίτροπο για Οικονομικές Υποθέσεις, τη         Φορολόγηση και τα  Τελωνεία κ. Πιερ Μοσκοβισί
– Γενικό Διευθυντή του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ14 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • nick on 30 Ιουνίου 2015 at 20:53

  ΚΟΥΦΑΛΕΣ σήμερα Τ Ε Λ Ε Ι Ω Σ Α Τ Ε

  • Astrexas on 30 Ιουνίου 2015 at 21:13

  νικ σεεεεμναααα

   • nick on 30 Ιουνίου 2015 at 22:29

   δεν αναφέρομαι στον κόσμο

  • Astrexas on 30 Ιουνίου 2015 at 21:21

  ηρεμαααα με τον κοσμο οτι και να πιστευει ο καθενας δεν εχουμ(τ)ε να χωρισουμε τιποτα ισα ισα ειμαστε ολοι απο την ιδια μερια ..ειμαστε ολοι θυματα

  • RYaN on 30 Ιουνίου 2015 at 22:23

  Η Ευρώπη εφάρμοσε απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ ένα σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων, που είχε σχεδιάσει το ΔΝΤ για κόμματα με τα χαρακτηριστικά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είχε τύχει να το διαβάσω και πείθομαι όλο και περισσότερο ότι εφαρμόστηκε κατά γράμμα. Επειδή, όμως, κάποιος ή κάποιοι τους εξαπάτησαν σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα περιπλάκησαν, καθυστέρησαν και έφτασαν στο σημείο αμφιβολίας και κοινωνικής διαίρεσης, που βιώνουμε όλοι σήμερα.

   • Astrexas on 30 Ιουνίου 2015 at 23:41

   μπορεις να κανεις μια περιληψη του σχεδιου?

   εχω αφιερωσει χρονο μονο και μονο να ακουω τις συνολικες τοποθετισεις παπαριες των αξιωματουχων του συριζα διακινδινευοντας την ψυχικη μου υγεια μονο και μονο για να μην τους αδικησω…οι ανθρωποι ειναι παλαβοι( που λεει και ο αδωνης)…δεν χρειαζεται σχεδιο αντιμετωπισης τους, η πραγματικοτητα ειναι αμιληκτη και αρκει…εχει ομως αθωα θυματα

    • RYaN on 1 Ιουλίου 2015 at 01:29

    Ατέρμονες, αδιέξοδες συζητήσεις μαζί τους μέχρι να οχυρωθούν, επιτεθούν, κατοχυρώσουν δικαιώματα έναντι χρέους, εξασφαλίσουν αποφάσεις διακρατικών οργάνων ή δικαστικών αρχών, ή τέλος απειλήσουν με τοπικές ισορροπίες δυνάμεων. Αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να έχουν συμπεριληφθεί κάποια από αυτά και στο εκλαϊκευμένο best seller «δόγμα του σόκ».

 1. Ε ρε κακομοίρη Παπαϊωάννου! Υψωμένη γροθιά για τον ταπεινωτικά ηττημένο;

   • Astrexas on 1 Ιουλίου 2015 at 09:50

   Γεια σου Ικον

  • nick on 30 Ιουνίου 2015 at 23:01

  οι επιπτώσεις της πολιτικης των νταουλιών της αφασίας και της ασάφειας είναι ήδη τρομακτικές
  οι τζάμπα μαγκιές και λεονταρισμοί έφεραν αποτέλεσμα
  ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΙΠΟΤΑ
  και είμαστε μονο δυο (εργάσιμες) μέρες μετά την «ηρωική» απόφαση των Τσιπροκαμμένων να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα
  και είμαστε ακόμα (μέχρι σήμερα) κάτω απο την ομπρέλα του ELA, απο αύριο τι;
  σε κάθε ερώτηση τι θα γίνει αν την Κυριακή η κάλπη βγάλει όχι, τι θα γίνει μετά, ποιο είναι το επόμενο σχέδιο, αν οι δανειστές εξακολουθήσουν να επιμένουν στην πρότασή τους, δεν παίρνεις από κανένα συριζαίο καμία απάντηση, τίποτα
  μόνο ο Αλέξης λέει οτι με ανανεωμένη την λαϊκή εντολή δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να πουν όχι (σας θυμίζει κάτι)
  εμπιστευτήκαμε την χώρα σε ανίκανους άβουλους και θρασύδειλους ιδεοληψίες

  • RYaN on 1 Ιουλίου 2015 at 01:37

  Η ανακοίνωση τοy ΔΝΤ

  • Ισόνομος πολίτης on 1 Ιουλίου 2015 at 09:36

  Ναι!
  Συνειδητοί αριστεροί υπάρχουν στο ΣΥΡΙΖΑ αρκετοί…
  Πολλοί από δ αυτούς ομολογώ πως είναι κόσμημα για την Ελληνική κοινωνία και ξεχωρίζουν για τους αγώνες τους, το ήθος, την αγάπη και την αλληλεγγύη για τον απλό Έλληνα πολίτη που δυσκολεύτηκε τα τελευταία 5 χρόνια από σκληρές και άδικες οικονομικές πολιτικές.
  Σε αυτούς είναι να βγάζει κανείς το καπέλο και να τους αναγνωρίζει την καταξιωμένη πολιτική τους πορεία.
  Αυτοί ότι και να ψηφίζουν, δικαιούνται να το εκφράζουν και να τους αποδίδουμε το κάθε σεβασμό και τα εύσημα.
  Τους λυπάμαι ειλικρινά τους πραγματικούς και ακραιφνείς αυτούς αριστερούς, γιατί ομοιάζουν με ανθισμένους κρίνους ανάμεσα σε ζιζάνια, αγριάδες και γαϊδουράγκαθα.
  Καλά λόγια έχω να πω και για δεξιούς που πιστεύουν στην αστική δημοκρατία είναι φιλοπάτριδες, έχουν μια κοινωνικότητα και μια συμπόνια για τον δυσκολεμένο άνθρωπο των σημερινών περιστάσεων.
  Πραγματικά γνωρίζοντας την ποιότητα των πιο πάνω πολιτών μένει κανείς άφωνος.
  Τόσο οι αριστεροί όσο και οι δεξιοί (πραγματικοί νοικοκυραίοι), σήμερα, έχουν μια και μόνη ΕΓΝΟΙΑ:
  Να αποσυρθεί το σκάρτο, μεθοδευμένο και νόθο δημοψήφισμα που διεμβολίζει την απαραίτητη κοινωνική συνοχή και εξελίσσεται σαν ΑΠΑΡΧΗ αλληλοφαγώματος και Εθνικού ΔΙΧΑΣΜΟΥ.
  Αυτοί που μας εξώθησαν ίσα με εδώ, είναι οι νεόκοποι και κάλπικοι αριστεροί
  Σ -ΑΝΕΛ (τύπου Τσίπρα – Κωνσταντοπούλου – Βαρουφάκη – Καμμένου) παρέα και πλάϊ – πλάι με τους χρυσαυγήτες νεοναζί…
  Αυτοί ψηφίζουν ΟΧΙ για τους δικούς τους ανομολόγητους και υποχθόνιους λόγους,
  Εμείς όλοι οι Έλληνες που αγωνιούμε για αυτή τη Χώρα στον αντίποδα και για το καλό της, ψηφίζουμε και βροντοφωνάζουμε ΝΑΙ στην Ευρώπη και στους προηγμένους οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά Λαούς της
  Ανήκουμε στην ΕΥΡΩΠΗ και δεν θέλουμε να γίνουμε Αλβανία, Κόσοβο, Σκόπια ή Μολδαβία..
  Κάναμε ίσαμε τώρα και μέχρι εδώ, μια μακρά πορεία με πολλές προσωπικές και κοινωνικές θυσίες…
  Ξανασκεφτείτε το μερικοί:
  Ας μην τα καταστρέψουμε όλα με ένα Τσιπρο – ΌΧΙ….

  • RYaN on 1 Ιουλίου 2015 at 13:01

  Ο ακήρυχτος πόλεμος ΗΠΑ – Ευρωζώνης κλιμακώνεται με όμηρο την Ελλάδα …

   • RYaN on 1 Ιουλίου 2015 at 13:32

   Η Αμερική, χθες το απόγευμα, έσκασε στα γέλια με αυτόν τον τραγέλαφο, που η Ευρώπη θέλει ακόμα να αποκαλεί ως Ένωση. Είδαν μία Ευρώπη για γέλια και για κλάματα, η οποία αδυνατεί να λύσει θέματα που οι «πατέρες των ΗΠΑ» έλυσαν πριν από 150 χρόνια, ή και περισσότερο!

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: