Ιούλ 16 2015

Γ. Δραγασάκης: Το «καρότο» και το «μαστίγιο» του κ. Schäuble

rp_dragasakis1236.jpgΑνάρτηση στο facebook για τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε και την τακτική που ακολούθησε κατά

την περίοδο της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση Τσίπρα, δημοσίευσε ο Γ. Δραγασάκης.


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλύει το πλάνο Σόιμπλε και τις συνέπειες που θα είχε για την Ελλάδα σε περίπτωση εφαρμογής του. Όπως ο ίδιος τονίζει, η Ελλάδα θα φορτωνόταν και σε αυτή την περίπτωση με νέα μνημόνια (απεριόριστης διάρκειας».

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα αναφέρει ο κ. Δραγασάκης:

~ Το «καρότο» και το «μαστίγιο» του κ. Schäuble ~

«Ο κ. Schäuble επανέρχεται σήμερα με την ιδέα της «σύντομης εξόδου από το ευρώ» για την Ελλάδα με την παράλληλη προοπτική «‘κουρέματος’ του χρέους». Λέει λοιπόν ή καλύτερα αφήνει να εννοηθεί, «βγείτε για ένα διάστημα από την ευρωζώνη για να γλυτώσετε από κάποια από τα χρέη σας».
Αυτό είναι το «καρότο», πίσω από οποίο όμως υπάρχει και το «μαστίγιο». Το «μαστίγιο» εν προκειμένω σημαίνει επίσημη χρεοκοπία, σκληρά μνημόνια απεριόριστης διάρκειας, καταφυγή στο «Κλαμπ των Παρισίων» και ατελείωτες δικαστικές διενέξεις με πανσπερμία δανειστών.
Εκεί που πλέον φαίνεται να συμφωνούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, θέση που εξαρχής διατυπώνει η ελληνική κυβέρνηση.
Εντός του υφιστάμενου πλαισίου υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία από το υπερβολικό βάρος του χρέους, θέτοντάς το σε τροχιά βιωσιμότητας. Αυτές, με επιμονή και μεθοδικότητα, θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο υπερασπιζόμενοι το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης».2 Σχόλια

    • RYaN on 16 Ιουλίου 2015 at 21:12

    O Schäuble το βλέπει νομικά και συμφεροντολογικά ως Γερμανός ΥπΟικ, αλλά καθόλου πολιτικά. Μόνο με grexit μπορούν να κουρευτούν τα ομόλογα της ΕΚΤ. Αν τα ομόλογα της ΕΚΤ περάσουν στο ESM αυτό φορτώνει extra εγγυήσεις στη Γερμανία (και κάποιες επιπλέον χρεώσεις κεφαλαίου), ενώ αν κουρευτούν τα υπάρχοντα του EFSF τότε ανοίγουν τρύπες σε όλους τους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς.
    Όμως η ποιλιτική διάσταση είναι τεράστια:
    – Οι Αμερικανοί ποτέ δε θα αφήσουν ένα grexit να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή της Αν. Μεσογείου, αν όχι ολόκληρης της Ν.Α. Ευρώπης. Οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή είναι ισχυρότατες. Θα αναγκαστούν να πληρώσουν αυτοί για την Ελλάδα και το νόμισμα κίνησης στην Ελλάδα θα γίνει το αμερικανικό δολάριο. Αυτό ήταν και η (τελικά σοβαρή) προσφορά του Σόιμπλε στο Λιού: αναλαμβάνετε εσείς τα χρέη της Ελλάδας να αναλάβω εγώ τα χρέη του Πουέρτο Ρίκο? Με συμφέρει!
    – Η Γερμανία, στην περίπτωση που δεν αντιδράσουν οι Αμερικανοί, έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της το παράλληλο νόμισμα, αρχικά για την Ελλάδα, αλλά και αν χρειαστεί αργότερα για τον εαυτό της. Αν το eurusd πέσει κάτω από 1, πολλοί είναι αυτοί στη Γερμανία που θα ήθελαν να προχωρήσει και η ίδια η Γερμανία σε ένα παράλληλο νόμισμα. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο πρέπει κάπου να το έχουν δοκιμάσει! Πού αλλού? Στο γνωστό κοινωνικο-οικονομικό εργαστήριο…

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: