Ιούλ 23 2015

Πορτογαλία: Βουλευτικές εκλογές στις 4 Οκτωβρίου

rp_portogalia-oikonomia_0.jpgΣύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση το PS συγκεντρώνει το 36,7% των προθέσεων ψήφου και διατηρεί προβάδισμα έναντι της συμπολίτευσης, τα κόμματα της οποίας συγκεντρώνουν αθροιστικά 34,6%
Τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 4 Οκτωβρίου ανακοίνωσε απόψε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρόεδρος της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα.


Συγκεκριμένα, ο Καβάκο Σίλβα υπενθύμισε πως «Οι εκλογές αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το μέλλον της Πορτογαλίας καθώς η χώρα συνεχίζει να υπόκειται στους ιδιαίτερα απαιτητικούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, έναν χρόνο μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της».

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, το PS συγκεντρώνει το 36,7% των προθέσεων ψήφου, από 38,1% τον Μάιο, συνεχίζει πάντως να διατηρεί προβάδισμα έναντι της συμπολίτευσης, τα κόμματα της οποίας συγκεντρώνουν αθροιστικά το 34,6%.

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου, 50 ετών, που βρίσκεται στον θώκο από τον Ιούνιο του 2011, διεκδικεί δεύτερη τετραετή θητεία και θα τεθεί αντιμέτωπος με τον αντίπαλό του της κεντροαριστεράς, τον γενικό γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιου Κόστα, 54 ετών.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), που θεωρείτο επί μακρόν το επικρατέστερο βάσει των δημοσκοπήσεων, έχει αρχίσει να χάνει έδαφος, προς όφελος των κομμάτων της συμπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD, κεντροδεξιά) και του CDS-PP (δεξιά).

Η αξιωματική αντιπολίτευση δυσκολεύεται να ξεπεράσει το σοκ της έρευνας για διαφθορά που άρχισε τον περασμένο Νοέμβριο σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού των Σοσιαλιστών Ζουζέ Σόκρατες (2005-2011).

Ο Σόκρατες παραμένει ακόμη προφυλακισμένος, μετά τη σύλληψή του την 21η Νοεμβρίου 2014 και την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για διαφθορά, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και φορολογική απάτη με επιβαρυντικές περιστάσεις.Αρέσει σε %d bloggers: