Αυγ 06 2015

Η συμφωνία με τους δανειστές*

*Γράφει ο Παναγιώτης-Σωκράτης Λουμάκης

Γενικός ιατρός Κέντρου Υγείας Αγιάς

ευρω ελλαδαΜία είναι η λέξη που εκφράζει τα συναισθήματα μου για τη συμφωνία που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου: Απογοήτευση.

Αυτός δεν ήταν ένας έντιμος συμβιβασμός, ήταν μία ταπεινωτική παράδοση άνευ

όρων στους δανειστές, ένα πέρασμα κάτω από καυδιανά δίκρανα.

Υπό το πρίσμα του θριαμβευτικού ΟΧΙ του δημοψηφίσματος και των απαράδεκτων και εκβιαστικών όρων των δανειστών, η μόνη δημοκρατική και θαρραλέα λύση  ήταν έξοδος από την ευρωζώνη και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Δεν ντρέπομαι να υποστηρίξω ότι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, που τα ΜΜΕ έχουν λυσσάξει στη μανιασμένη προσπάθεια τους να σπιλώσουν και να δαιμονοποιήσουν, όπως και τους υποστηρικτές της («δραχμολάγνοι, ανίκανοι, αρρωστημένοι, σταλινικοί» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που τους αποδόθηκαν σε δελτίο ειδήσεων συστημικού καναλιού της τηλεόρασης προ ημερών), είναι η επώδυνη, αλλά σωτήρια, λύση  για το πρόβλημα της πατρίδας μας.

Το μέγα λάθος, βέβαια, της κυβέρνησης ήταν ότι δεν προετοίμασε κατάλληλα τη χώρα αυτούς τους 5 μήνες για το ορατό ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, που συνέβη τελικά, ώστε η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα να μπορεί να γίνει ομαλά και όχι υπο συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, όπως τώρα. Ομως, από την άλλη πλευρά, πώς να θέσει το θέμα για νηφάλια συζήτηση και αντιπαράθεση απόψεων, όπως αρμόζει σε μία δημοκρατική χώρα, όταν τα τσοπανόσκυλα της στάνης των ευρώδουλων (τα ιδιωτικά κανάλια), για τα οποία το θέμα αποτελεί «ταμπού», θα άρχιζαν πάραυτα να αλυχτάνε λυσσασμένα;

Παρ” όλα αυτά, ακόμα και τώρα, το Grexit, σε συνδυασμό με μονομερή διαγραφή μέρους του επαχθούς χρέους, αποτελεί τη σωτήρια, αλλά οδυνηρή, διέξοδο για τη χώρα, όπως μία επώδυνη εγχείρηση είναι συχνά η λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο άτολμες ή και τοξικές  συντηρητικές αγωγές απλά επιδεινώνουν έως θανάτου. Το νέο μνημόνιο, που ψήφισε η βουλή, δεν θα είναι παρά η ταφόπλακα του μνήματος της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας.

Οσους αντιλέγουν ότι οι Ελληνες στην πλειονότητα τους δεν θέλουν έξοδο από το ευρώ, θέλω να ρωτήσω σε τι είδους δημοσκοπήσεις βασίζουν την άποψη τους.  Μήπως σε παρόμοιες με εκείνες τις άσχετες ή   πληρωμένες-«μαγειρεμένες» που πρόβλεπαν ισοδυναμία ή οριακή επικράτηση του ΌΧΙ, την ώρα που η διαφορά ήταν συντριπτική;

«“Οσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας άς έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία» φωνάζει ο Ανδρέας Κάλβος στην «Ωδήν εις Σάμον». Ο πρωθυπουργός έχει την αρετή αναμφίβολα, σε αντίθεση με τους προκατόχους του στην εξουσία. Ας ελπίσουμε οτι, έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, θα βρεί και την τόλμη.


Αρέσει σε %d bloggers: