Αυγ 08 2015

Οριστικοποιούν τα προαπαιτούμενα για να μείνουμε στο ευρώ

Θα δώσουμε 50 δις, μισθούς, συντάξεις και θέλουν κι άλλα…

157222-sklaboiΣε εξέλιξη η βρίσκεται από τις 6μμ η  συνάντηση του διαπραγματευτικού επιτελείου των κ.κ. Τσακαλώτου και  Σταθάκη με τους θεσμούς. Είναι η πρώτη συνάντηση μετά την «παραλαβή» των κειμένων της συμφωνίας και  επιχειρείται η άμεση οριστικοποίησή της.

Κυβερνητικές πηγές προαναγγέλλουν νέο  διπλό γύρο διαπραγματεύσεων αύριο με επίκεντρο τα κείμενα της συμφωνίας και τα ανοικτά μέτωπα. Δεν αποκλείουν αν χρειαστεί να υπάρξουν ανάλογες συναντήσεις και την Δευτέρα.

Στόχος είναι να κατατεθεί το Μνημονιο αλλά και το

πρώτο πακέτο από προαπαιτούμενα στην Βουλή εντός της εβδομάδος, ανέφερε κυβερνητική πηγή που μετέχει στις συναντήσεις με τους θεσμούς. Ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις πληροφορίες από  πηγές του διαπραγματευτικού επιτελείου ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έχουν ψηφιστεί πριν τις 15 Αυγούστου τα προαπαιτούμενα αλλά και το ίδιο το νέο μνημόνιο.

Η συνάντηση του Σαββάτου έχει σύμφωνα με πληροφορίες επίκεντρο  τα προαπαιτούμενα, ενώ παράλληλα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «ξεσκονίζει» τα κείμενα του Μνημονίου που ανταλλάχθηκαν  μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών νωρίτερα το Σάββατο.

Οι συναντήσεις της Κυριακής αναμένεται να έχουν επίκεντρο και τα ανοικτά μέτωπα στο Μνημονίο με βασικότερο προς το παρόν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι  στόχος είναι η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, αλλά αρμόδια στελέχη  μεταφέρουν την αγωνία τους για τα «ψιλά γράμματα» των κειμένων.

«Μόλις φτάσουμε στην τελική ευθεία θα γίνουν οι συζητήσεις που πρέπει. Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης προσερχόμενος στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της εφημερίδας Welt Am Sonntag η οποία αναφέρει ότι «οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωση» ο κ. Σταθάκης ανέφερε : «Μπορεί να είναι ακριβές».

Αλλαγές στον ΦΠΑ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιτεύχθηκε τελικά η αποδοχή της μετάταξης του μοσχαρίσιου κρέατος σε συντελεστή ΦΠΑ 13%. Αντιθέτως  αυτό δεν έγινε εφικτό για τα φροντιστήρια που παραμένουν στο 23%.

Η διαδικασία ξεκίνησε  μετά από το πράσινο φως που έδωσαν το βράδυ της Παρασκευής,  οι θεσμοί. Υπήρξε χθες «θετική εισήγηση και από τους 4 θεσμούς ότι η Ελλάδα κάνει τα συμφωνηθέντα» ανέφερε νωρίτερα κυβερνητική πηγή για την συνεδρίαση του EFC (το όργανο που προετοιμάζει το Ecofin). Ξεκαθάρισε  η ίδια πηγή ότι δεν μπήκε από καμία πλευρά το θέμα γέφυρα.

Ουσιαστικά, «τρέχει» μία άτυπη προθεσμία 48 ωρών για την Ελλάδα που καλείται μέσα στο σαββατοκύριακο και ενδεχομένως την Δευτέρα, να διαβάσει, να  διαπραγματευθεί και να συμφωνήσει επί  του μνημονίου των νέων δανειακών συμβάσεων, της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους αλλά και του πακέτου των προαπαιτούμενων που απαιτούνται για τα 24 δις ευρώ περίπου της πρώτης δόσης από τον ESM.

Το μεγάλο διακύβευμα δεν είναι μόνο τι θα περιλαμβάνεται στους όρους και στα «ψιλά γράμματα» του νέου 3ετους Μνημονίου. Είναι και πως θα κατανεμηθούν στον χρόνο οι παρεμβάσεις και τι θα ζητηθεί ως προαπαιτούμενα.

Τα μέτωπα

Στα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να έρθουν δια νόμου για την εκταμίευση της πρώτης δόσης  ζητείται από τους θεσμούς να περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: οι πρόωρες συντάξεις, η νέα μορφή των 100 δόσεων και άλλα μονομερή μέτρα, οι παρεμβάσεις στην φορολογία των αγροτών που ζητείται να έρθουν τώρα, οι εργαλειοθήκες ΟΟΣΑ που θα θεσπιστούν άμεσα όπως οι Κυριακές και οι φόροι υπέρ τρίτων, αλλά και τα κλειστά επαγγέλματα που θα πρέπει τώρα να ανοίξουν.

Ωστόσο, υπάρχουν  και τα μεγάλα ανοικτά μέτωπα με επίκεντρο την ύφεση και τα μέτρα,  τα κόκκινα δάνεια και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, το  ασφαλιστικό και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

με πληροφορίες απο capital.grΑρέσει σε %d bloggers: