Αυγ 23 2015

Ιταλία: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει – Να αναθεωρηθούν οι Συνθήκες του Δουβλίνου.

Ιταλία«Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ή η Συνθήκη Σέγκεν κινδυνεύει» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο με θέμα το μεταναστευτικό.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών προσθέτει ότι πρέπει να υπάρξει από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος και ότι, κατά συνέπεια, πρέπει να αναθεωρηθούν οι Συνθήκες του Δουβλίνου.

«Οι μετανάστες δεν φτάνουν στην Ελλάδα, στην Ιταλία ή στην Ουγγαρία, αλλά στην Ευρώπη. Και οι κανόνες υποδοχής πρέπει να εξευρωπαϊσθούν» τονίζει ο Ιταλός υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο «η Κομισιόν προσπάθησε να δώσει ώθηση σε μια κοινή ατζέντα μετά την έκτακτη σύνοδο που ζητήθηκε από την Ιταλία, αλλά τώρα στην ατζέντα πρέπει να δοθεί περαιτέρω ώθηση και στήριξη».

Αναφερόμενος στην σημερινή έλλειψη ομοιογένειας στην στάση των χωρών μελών της Ένωσης, ο Πάολο Τζεντιλόνι συμπληρώνει:

«Η Ιταλία δεν μοιράζει σχολικούς ελέγχους. Η Γερμανία είναι από τις πιο ενεργές χώρες στις πολιτικές Ασύλου και στήριξης μιας κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας. Σε πολλά άλλα κράτη υπερισχύσει η ιδέα ότι οι χώρες που βρίσκονται εκτεθειμένες στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνες τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε να ταπεινωθεί, με ατέλειωτες ώρες διαπραγμάτευσης για τη μετεγκατάσταση λίγων χιλιάδων μεταναστών, από μεμονωμένες χώρες».

Ερωτηθείς, τέλος, για τον ρόλο του ΟΗΕ, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας απαντά: «Τα Ηνωμένα Έθνη, σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη, κάνουν ιδιαίτερα σημαντική δουλειά. Αλλά είναι αρκετό; Η αδυναμία του ΟΗΕ προκύπτει έμμεσα, από τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένος ολόκληρος ο κόσμος στην εποχή μας».

Δίκαιη κατανομή ζητά και το SPD
Η πολιτική της χορήγησης ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενοποιηθεί και να ενισχυθεί και οι πρόσφυγες να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο μεταξύ των χωρών, γράφουν σήμερα σε άρθρο τους ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο σοσιαλδημοκράτης συνάδελφός του, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

¨Η αντίδραση που υπήρξε μέχρι τώρα δεν ήταν στο ύψος των απαιτήσεων που η Ευρώπη πρέπει να έχει απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό», γράφουν οι δύο ισχυροί άνδρες του κόμματος SPD στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, σε άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).

Κάνοντας λόγο για ένα «χρέος γενεών», ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ εκτιμούν πως «μια δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη είναι απαραίτητη». Η Γερμανία εμφανίζεται να πλημμυρίζει από την άφιξη στη χώρα ενός χωρίς προηγούμενο αριθμού προσφύγων, καθώς τα αιτήματα ασύλου προβλέπεται να φθάσουν τις 800.000 το 2015, καταγράφοντας νέο ρεκόρ.

Όταν, στις 19 Αυγούστου, αποκαλύφθηκε αυτή η πρόβλεψη, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε την ΕΕ ότι «αποτυγχάνει αξιοθρήνητα», ενώ ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «ενεργήσει εναντίον των χωρών-μελών που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».

«Μια κατάσταση στην οποία, όπως είναι η περίπτωση σήμερα, μόνο ορισμένες χώρες-μέλη φέρουν την πλήρη ευθύνη είναι εξίσου μη διαχειρίσιμη με ένα σύστημα που θα επιβάρυνε μονόπλευρα εκείνες τις χώρες που από τύχη αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επέμειναν εκ νέου σήμερα ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Οι δύο υπουργοί ζητούν να δημιουργηθεί ένας «ευρωπαϊκός κώδικας ασύλου», που θα εγγυάται το ίδιο καθεστώς ασύλου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα αυτό «καινούρια και πιο φιλόδοξη».

Ενώ η Γερμανία δέχεται έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων από τις χώρες των Βαλκανίων, που θεωρούνται στο εξής πιο σίγουρες, οι δύο υπουργοί επιθυμούν επίσης όσοι δεν μπορούν να υποστηρίξουν ότι δικαιούνται άσυλο «να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους», από τις οποίες απαιτούν μεγαλύτερη συνεργασία.

ΑΜΠΕ
Αρέσει σε %d bloggers: