Σεπ 12 2015

Το εξώφυλλο από το Νεο μνημόνιο

www_syriza_gr
26 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • RYaN on 12 Σεπτεμβρίου 2015 at 17:40

  Και ο Λαφαζάνης με τη Gazprom μνημόνιο υπέγραψε. Κάθε διεθνής συμφωνία έχει ένα παράρτημα λεπτομερειών και δράσεων που διεθνώς ονομάζεται μνημόνιο. Συμφωνία χωρίς κάποιο μνημόνιο δεν υπάρχει. Εκτός κι αν κάποιοι ήθελαν από πολύ νωρίς να μην υπάρξει καμία απολύτως συμφωνία με την Ευρώπη, άρα να μην υπάρξει και μνημόνιο…

   • Πούπα Μομφεράτου on 13 Σεπτεμβρίου 2015 at 09:44

   Πλάκα μας κάνεις ρε φίλε ; Ασφαλώς όταν υπογράφεις μιά συμφωνία αυτή εμπεριέχει και όρους (μνημόνιο)! Το πρόβλημα με την δανειακή τσιπροσυμφωνία είναι ότι οι όροι της είναι εντελώς ασύμφωροι έως και καταστροφικοί για την εθνική οικονομία, την Ελληνική κοινωνία και την εθνική κυριαρχία ΣΥΝΟΛΙΚΑ. Δανείζεται μερικά δις για να ξεπληρώνει αποκλειστικά και μόνο το χρέος και τα παράγωγά του ξεπουλώντας εθνικές υποδομές, αυξάνοντας την λιτότητα και την ύφεση(συνακόλουθα) και καταργώντας κάθε μορφή κοινωνικού κράτους;;;;;; Και στο καπάκι φεσώνει τον λαουτζίκο για να ξαναμανα-ανακεφαλαιοποιήσει τις Τράπεζες;;;; Ολα αυτά που χρόνια τώρα κατηγορούσε (και σωστά) τα υπόλοιπα ξεπουλημένα ανδρείκελα τα κάνει τώρα ο ίδιος και το πρόβλημά σου είναι η ορολογία μνημόνιο;;;;;
   Και αφού θέλεις να το παίξουμε αφελείς για πές μας για τους όρους της συμφωνίας Λαφαζάνη σε τί θίγει την Ελληνική οικονομία;

  • pap-net on 13 Σεπτεμβρίου 2015 at 09:44
   Author

  Ας το έλεγε ο Τσιπρας αντί να λεει ότι θα σκίσει το μνημονιο η θα το καταργήσει με ένα νόμο.

  Ας το έλεγε και ο Σαμαρας όταν έλεγε πως το σκίζει σελιδα σελιδα μέρα -μερα

  • RYaN on 13 Σεπτεμβρίου 2015 at 10:46

  Ο Τσίπρας έχει εξασφαλίσει ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής ύψους 35 δισ., που είναι υπερπολλαπλάσιο των μέτρων που θα ληφθούν στην 3ετία. Το μνημόνιο τούτο είναι πολύ μικρότερο από κάθε άλλο (δηλαδή εκείνων των ανεδαφικών, ουτοπικών και εντέλει καταστροφικών κατασκευασμάτων που καλά έκαναν και ήθελαν να σκίσουν) και έχει όλες τις ευκαιρίες να αντισταθμιστεί. Όποιος εκλεγεί, θα κριθεί με βάση τον τρόπο που θα χειριστεί το αντιστάθμισμα.

   • MAKIS on 13 Σεπτεμβρίου 2015 at 14:39

   αμα δεισ 35 δισ να μου τρυπησεις τη μυτη

  • αστρεχας on 13 Σεπτεμβρίου 2015 at 11:27

  Το αναπτυξιακό πακέτο από 35 δις € προβάλλεται από τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, ως σημαντικό αντιστάθμισμα των υφεσιακών μέτρων και της λιτότητας που θα περιέχει το νέο 3ετές πρόγραμμα για τη χώρα μας. Και ενώ πρόκειται, σίγουρα, για αξιόλογη βοήθεια, υπάρχει ανάγκη να διευκρινιστεί τι εννοούμε ως «Πακέτο Γιουνκέρ» και ποιές είναι οι προϋποθέσεις για να αξιοποιηθεί.

  Το εν λόγω πακέτο των 35 δισ. € επικράτησε τους τελευταίους μήνες να ονομάζεται «Πακέτο Γιουνκέρ», καθώς σ’ αυτό έκανε συχνές αναφορές ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν διαπραγματευόταν με την ελληνική πλευρά την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος και μετά τη σύναψη της νέας συμφωνίας. Ωστόσο η χρήση του όρου «Πακέτο Γιουνκέρ» δημιούργησε μια σύγχυση κυρίως στην Ελλάδα –αλλά όχι μόνο– καθώς από πολλούς ερμηνεύθηκε ως πρόσθετη αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ. Ορισμένοι μάλιστα συνέδεσαν ατυχώς το πακέτο αυτό με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων ύψους 315 δισ. ευρώ –επίσης πρωτοβουλία του προέδρου της Κομισιόν, την οποία πήρε πέρσι το φθινόπωρο, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του και η οποία ονομάστηκε από τα ΜΜΕ «Σχέδιο Γιουνκέρ»– που αφορά μόχλευση ιδιωτικών πόρων για επενδύσεις σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, μη προβλέποντας κατανομή ανά χώρα.

  Η πραγματικότητα είναι ότι το «Πακέτο Γιουνκέρ» ή το αναπτυξιακό πακέτο 35 δις που σχετίζεται ειδικότερα με την Ελλάδα αφορά τους πόρους που είχαν ήδη εγκριθεί για τη χώρα μας στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων (19.5 δις) -δηλαδή μέσω ΕΣΠΑ- και εκείνων που προορίζονται να διατεθούν στους αγρότες (15.5 δις) ως εισοδηματικές ενισχύσεις, για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, που καλύπτει όλη την ΕΕ.

  Το καινούργιο που φέρνει το πακέτο είναι μόνον η δυνατότητα εμπροσθοβαρούς χρήσης μέρους των πόρων με μεγαλύτερη ευελιξία και μικρή ή καθόλου εθνική συμμετοχή, καθώς και η προσπάθεια διάσωσης χρημάτων και έργων που κινδυνεύουν να απολεσθούν από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013, που οριακά έχει παραταθεί έως τα τέλη του 2015. Κι αυτό γιατί η χώρα μας ανέκαθεν είχε πρόβλημα έγκαιρης απορρόφησης, αλλά και ουσιαστικής αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων, κίνδυνο που διατρέχει και με το νέο ΕΣΠΑ.

   • αστρεχας on 13 Σεπτεμβρίου 2015 at 11:30

   απο εδω το παραπανω κειμενο.
   http://www.ert.gr/paketo-giounker-pragmatikotites-ke-arithmi/

   Τα 35 δις ο Σαμαρας τα διαπραγματευτικε και τα «εφερε»

   • Ισόνομος Πολίτης on 13 Σεπτεμβρίου 2015 at 12:17

   Πλήρης, σαφέστατος και ολοκληρωμένος σχολιασμός αυτός του Αστρέχα για την προέλευση, τον σχεδιασμό και την στόχευση του «Πακέτου Γιουνκέρ»
   Μερικοί δυστυχώς ήτανε και εξακολουθούν να βρίσκονται «εκτός τόπου και χρόνου..»
   Δεν αντιλαμβάνονται, δεν μελετούν, δεν τους ακουμπά η πραγματικότητα και «λαλάνε» αντιμνημονιακά, ευρωσκεπτικιστικά…… και ας….πούμε «αριστερά..»
   Στο κάτω – κάτω λες και το άλλο:
   Πρέπει να υπάρχουν και αυτοί για να έχει μια κάποια «ποικιλία» η ζώσα πραγματικότητα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής του Τόπου..
   Το μόνο που σε βάζει μερικές φορές σε σκέψεις με δαύτους, είναι να μην μπούνε σε πολλαπλασιαστικό ξεπέταγμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που από το 4% του 2009, σκαρφάλωσε στο 36,5% το 2015…
   Τέτοια «ξαφνιάσματα»… βέβαια συμβαίνουν μισή….φορά κάθε εκατό χρόνια…

   • RYaN on 14 Σεπτεμβρίου 2015 at 00:24

   Όντως ο Σαμαράς εξασφάλισε 16,3 δισ. από το 2013 (link) αυξάνοντας αρκετά τα αναλογούντα για την Ελλάδα, σε σχέση με την αρχική πρόταση Μπαρόζο. Στις διαπραγματεύσεις που είχε ο Τσίπρας με το Γιούνκερ, το ποσό ανέβηκε στα περίπου 35. Μήπως κι αυτό ήταν λάθος του?

    • Ισόνομος Πολίτης on 14 Σεπτεμβρίου 2015 at 06:24

    Μόνο που μέχρι την 11/07/2015 αυτά χανότανε στην κυριολεξία από τους ερασιτεχνισμούς Βαρουφάκη και τα ψευτονταηλίκια του Τσίπρα.
    Ευτυχώς την τελευταία στιγμή ήλθε η «Θεία Φώτιση «και μαζί με την απαιτούμενη Εθνική ομοψυχία της Βουλής, μπορούμε τώρα να μιλάμε για «Πακέτου Γιουνκέρ»….. κλπ…
    Ευτυχώς!!!!!

     • RYaN on 14 Σεπτεμβρίου 2015 at 10:57

     Κι αν όλα έγιναν στο πλαίσιο μιας πραγματικά σκληρής διαπραγμάτευσης? Δεν είναι κάτι που θα μπορούσα να το απαντήσω εγώ, αλλά εκ των υστέρων, μια χαρά ταιριάζει.

      • nick on 14 Σεπτεμβρίου 2015 at 12:40

      τελικα είσαι ψευτρακος κι εσυ, στο ίδιο πακέτο κάνεις κοπτοραπτικη κατα πως σε βολεύει
      εσυ ενας οικονομικός αναλυτής που τα παίζεις στα δάχτυλα να μην γνωρίζεις τα στοιχειώδη δεν μου κάθετε, εσκεμμένη παραπληροφόρηση κάνεις

      Καθημερινη 24/6/15

      Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών αποτελεί την προϋπόθεση προκειμένου να διατεθούν στη χώρα τα 35 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί ως αναπτυξιακό πακέτο. Αυτό δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, κ. Ανίκα Μπράιτχαρτ, διευκρινίζοντας ουσιαστικά ότι πρόκειται για τα χρήματα που έχουν εγκριθεί για τη χώρα μας στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων, δηλαδή μέσω ΕΣΠΑ, αλλά και εκείνων που προορίζονται να διατεθούν στους αγρότες ως εισοδηματικές ενισχύσεις.
      ….Διευκρινίζεται ότι τα διαρθρωτικά ταμεία είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής. Μέσω αυτών χρηματοδοτούνται επταετή αναπτυξιακά προγράμματα για κάθε χώρα, δηλαδή στην περίπτωση της Ελλάδας, το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του οποίου δικαιούμαστε να λάβουμε 19,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει και χρήματα 4,2 δισ. ευρώ, που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που χρηματοδοτεί δράσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα.

      Στο ποσό των 19,5 δισ. ευρώ προστίθενται και αυτά που θα εισρεύσουν στη χώρα μας στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Πρόκειται για τις άμεσες ενισχύσεις, αυτές δηλαδή που προορίζονται για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών και οι οποίες υπολογίζονται στα 2 – 2,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, αθροίζοντας τελικώς τα 35 δισ. ευρώ της αναπτυξιακής βοήθειας, δηλαδή του πακέτου Γιουνκέρ για την Ελλάδα την περίοδο 2014-2020….

      αυτο ακριβως που γράφει ο αστρεχας και κανεις πως δεν καταλαβαίνεις
      με την σκληρη διαπραγμάτευση οι ανίκανοι κατάφεραν να πάρουν αυτό που πέτυχαν «χαλαρά» οι προηγούμενοι
      ΤΟΣΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΙΑ

      • RYaN on 14 Σεπτεμβρίου 2015 at 16:23

      Παρά τους ανοίκειους προσωπικούς χαρακτηρισμούς σου, εγώ θα σου απαντήσω και πάλι φιλικά:
      Συγγνώμη, αλλά ανέτρεξα στο 2013, οπότε και έγινε η σχετική διαπραγμάτευση Σαμαρά (όντως αξιόλογη γιατί αύξησε τα ποσά – έχω παραθέσει και link), οπότε βρήκα και το ποσό των 16,3 (+ 2 με ερωτηματικό). Το κείμενο της Καθημερινής, που αναφέρεις είναι από 24/6/15. Προφανώς δεν είπα πουθενά ότι τα 35 δισ. επιτεύχθηκαν στις 12/7/15, αλλά αρκετά νωρίτερα. Άλλωστε το ποσό αυτό υπήρχε και στην πρόταση Γιούνκερ που τέθηκε σε δημοψήφισμα στις 5/7/15, αλλά ήταν φυσικά αδύνατο να απορροφηθούν έστω και ελάχιστα από αυτά μέσα σε 5 μήνες, οπότε ήταν δώρο άδωρον να το συνυπολογίσει κανείς. Φυσικά, μέσα σε 3 χρόνια μπορούν και να απορροφηθούν και να κατανεμηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

      • RYaN on 14 Σεπτεμβρίου 2015 at 17:30

      22 Δεκεμβρίου 2014: Η συμμετοχή της Κομισιόν για την Ελλάδα βρισκόταν στα 19 δισ.

      • nick on 14 Σεπτεμβρίου 2015 at 17:31

      μην κάνεις τον Κινέζο τώρα, έγραψες οτι ο Τσιπρας απο 16,3 ανέβασε το ποσό στα 35 και ρωτάς κιόλας, μήπως ήταν λάθος του, ή δεν γνωρίζεις τα στοιχειώδη ή λες ψέμματα, τι απ τα δυο συμβαίνει;
      εδω: στο 12:24 πμ

      • RYaN on 14 Σεπτεμβρίου 2015 at 17:39

      Εντάξει. Από τα 19 στα 35. Τώρα ok?

      • nick on 15 Σεπτεμβρίου 2015 at 01:25

      καλά είσαι μεγάλη σιγανοπαπαδιά, τι ακριβώς είναι οκ; συμφωνείς οτι έγραψες λάθος; (να στο πω κομψά)

  • RYaN on 14 Σεπτεμβρίου 2015 at 00:48

  StormHarbour: Οι 5 παραγωγικοί τομείς στους οποίους μπορεί να ποντάρει η Ελλάδα για να ξαναχτίσει την οικονομία της (link στα ελληνικά)

  • pap-net on 14 Σεπτεμβρίου 2015 at 08:43
   Author

  Το πακέτο Γιουνκερ διαδέχεται το αναπτυξιακό πακέτο του Σαμαρα το οποίο διαδέχτηκε το ευρωπαϊκό σχέδιο Μαρσαλ για τον νότο το οποίο διαδέχτηκε το σχέδιο ήλιος των Γερμανων το οποίο ήταν το αμντισταθμισμα στο πρώτο Μνημόνιο.

  Το δούλεμα πάει σύννεφο…

   • RYaN on 14 Σεπτεμβρίου 2015 at 10:54

   Το πακέτο Γιούνκερ, όπως πολύ σωστά ανέφερε παραπάνω ο astrexas, είναι το νέο ΕΣΠΑ (14-20). Το προηγούμενο ΕΣΠΑ (που τελειώνει με παράταση φέτος), αφού κάποιοι φρόντισαν να βραχυκυκλωθεί επί πολλά έτη με όποια απατηλή δικαιολογία μπορεί κανείς να φανταστεί για κάθε μικρό και μεσαίο συμμετέχοντα και ενώ έτσι οι μεγάλοι ελάμβαναν το σύνολο των δόσεων του, εντέλει μέσα στο 2015, ως δια μαγείας (sic), έλυσε όλα αυτά τα «δισεπίλυτα» προβλήματα των μικρών και μεσαίων και φυσικά άρχισε να εξοφλεί! Οπότε, ας ψάξει και ας βρει όποιος ενδιαφέρεται πού ακριβώς είναι το «δούλεμα».

    • RYaN on 14 Σεπτεμβρίου 2015 at 11:01

    Εδώ ένα ενδεικτικό (μόνον) παράδειγμα, που κάποιοι τόλμησαν! να δημοσιεύσουν.

  • Ισόνομος πολίτης on 14 Σεπτεμβρίου 2015 at 10:34

  Από που άραγε θα μπορούσαμε να περιμένουμε στα σίγουρα ένα άλλο «πακέτο» σίγουρο και αληθινό, που θα έδινε ανάσες και ελπίδα στην συγκεκαλυμμένα χρεοκοπημένη σημερινή Ελλάδα?

   • RYaN on 14 Σεπτεμβρίου 2015 at 11:17

   Η Ελλάδα, εκτός από τα «πακέτα», πρέπει να κοιτάξει σοβαρά τους 5 παραγωγικούς τομείς, που ανέφερα παραπάνω, ώστε έτσι να έχει να περιμένει πρώτα απ’ όλα από τον εαυτό της.

    • Ισόνομος πολίτης on 14 Σεπτεμβρίου 2015 at 11:49

    Σε θεωρητικό επίπεδο «άριστα 10» όχι για 5 αλλά για 8 παραγωγικούς τομείς και τις συναφείς δραστηριότητες.
    Τα «όβολα» και η τεχνογνωσία μας λείπουν (τα υπόλοιπα των «κατευθυντηρίων γραμμών»…»επισημάνσεων» κλπ….κλπ…κλπ… τα ξέρουν και οι…..κότες)..

     • RYaN on 14 Σεπτεμβρίου 2015 at 12:34

     Εγώ πάλι πιστεύω ότι σε κάποιους από τους τομείς αυτούς δε λείπουν οι επενδύσεις και η τεχνογνωσία (αν και υπάρχουν ακόμα αρκετά περιθώρια ανάπτυξης), αλλά λείπει κυρίως το αντίκτυπο σε επίσημες και καταγεγραμμένες θέσεις εργασίας, όπως και σε φορολογικά έσοδα. Νομίζω ότι η αιτία κρύβεται πίσω από το ότι οι ασιατικού τύπου συνταγές του ΔΝΤ για την οικονομία δε συνάδουν με τα ευρωπαϊκού τύπου προβλήματα του κράτους και μάλιστα στην ακραία τους εκδοχή. Οι συνταγές άρχισαν δειλά δειλά να δουλεύουν για την οικονομία, αλλά το κράτος ούτε που θα πάρει χαμπάρι για το τί συμβαίνει. Για την ακρίβεια, ούτε να το μετρήσει δε μπορεί με τα εργαλεία που χρησιμοποιούν ελστατ και eurostat.

  • Ισόνομος πολίτης on 14 Σεπτεμβρίου 2015 at 11:33

  Είμαστε απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες. Πως είναι δυνατόν να συνεχίσουμε?
  Αυτά έλεγε κάποιος υπεργολάβος σε γνωστό μου για τις κατασκευές – συμπληρώσεις και επεκτάσεις της Ε.Ο Κορίνθου – Πατρών..
  Ταξίδεψε κανείς σας μέσω αυτής της Ε.Ο τώρα τελευταία?
  Όταν το κάνει τότε θα διαπιστώσει «ιδίοις όμασι» το τι σημαίνει «στάση εσωτερικών πληρωμών»!
  Τι έχουνε να μας πούνε ο «μάγος» των οικονομικών Βαρουφάκης και ο ψευτονταής πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας?
  Μήπως και περιμένουνε τον δραχμοφορέα και δραχμολάγνο Λαφαζάνη να δώσει λύσεις μετά την 20η Σεπτεμβρίου?
  Στο πύρ το εξώτερον (μεταφορικά και…. πολιτικά) απαξάπαντες……αυτοί της «αριστεράς και της προόδου»…

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: