Σεπ 24 2015

Οι Ευρωπαίοι στοχεύουν να σβήσουν και το ελληνικό τσίπουρο

3345235356346535 (62) Αύξηση φόρου σε τσίπουρο – τσικουδιά ζητεί η Κομισιόν και απειλεί με παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ. Ένας ακομη κλάδος της  Ελληνικής οικονομίας απειλείται με εξαφάνιση

Υψηλότερο φόρο από αυτόν που ισχύει στο τσίπουρο και την τσικουδιά ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η μόνιμα ανθελληνική Επιτροπή  στην οποία προεδρεύει ο κ. Γιουνκερ ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να

τροποποιήσει το καθεστώς φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς η χώρα  μας επιβάλει σε αυτά τα ποτά το 50% του  συντελεστή φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, επιβάλλεται υπερβολικά μειωμένος συντελεστής στο τσίπουρο και την τσικουδιά όταν παρασκευάζονται χύμα από τους τοπικούς μικρούς αποστάκτες.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι με την ισχύουσα φορολογία ευνοούνται τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά έναντι των αλκοολούχων ποτών που παράγονται σε άλλα κράτη μέλη.

Το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Σε περίπτωση έλλειψης ικανοποιητικής απάντησης εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Το τσίπουρο και η τσικουδιά είναι παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά, τα οποία παράγονται στη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη. Και τα δύο ποτά έχουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.

Η απάντηση στα επιχρηματα τους είναι ότι κανείς άλλος Ευρωπαίος δεν παράγει Τσίπουρο και Τσικουδιά και κατά συνέπεια το διαφορετικό φορολογικό καθεστώς δεν δημιουργεί πλεονέκτημα για κανεναν.
Αρέσει σε %d bloggers: