Σεπ 24 2015

Λαφαζάνης: Χρειαζόμαστε το εθνικό νόμισμα για να σταματήσουμε την Λιτότητα

Συνέντευξη στο Γαλλικό περιοδικό REGARDS και τον δημοσιογράφο FABIEN ΛαφαζάνηςPERRIER

-Πώς εξηγείτε την αποτυχία της Λαϊκής Ενότητας να μπει στη Βουλή;

Η Λαϊκή Ενότητα συγκροτήθηκε σε ανεξάρτητο πολιτικό σχηματισμό με την ανακοίνωση των εκλογών, μπαίνοντας σε μια δύσκολη μάχη. Βρεθήκαμε αναγκασμένοι να παλέψουμε με όλα τα «θηρία» μέσα σε τρεις μόνο εβδομάδες. Είχαμε απέναντί μας τις συνασπισμένες δυνάμεις του ελληνικού, αλλά και του ευρωπαϊκού κατεστημένου, που εχθρεύονται κάθε προοδευτική αλλαγή. Μας χρειάζονταν λίγοι ψήφοι παραπάνω, της τάξης των 7.000, για να μπούμε στη Βουλή. Αντιμετωπίζαμε μεγάλες δυσκολίες να φτάσουμε το μήνυμά μας σε όλο τον ελληνικό λαό. Χρειάστηκε να παλέψουμε μέχρι το τελευταίο λεπτό για να γίνουμε αναγνωρίσιμοι ως Λαϊκή Ενότητα. Επίσης, συναντήσαμε δυσκολίες στην προσπάθειά μας να αρθρώσουμε το εναλλακτικό μας σχέδιο, ιδιαίτερα αναφορικά με την έξοδο από την ευρωζώνη. Καταφέραμε, όμως, να ανοίξουμε αυτή την «απαγορευμένη» συζήτηση. Επιπλέον, στοχοποιηθήκαμε από όλους εκείνους που εξαπέλυσαν μια τεράστια εκστρατεία εκφοβισμού των πολιτών.
-Πιστεύετε ότι η αποχή ήταν σε βάρος σας;

Η αποχή αυξήθηκε κατά πολύ- περίπου 7% του εκλογικού σώματος, ή 800.000 πολίτες επιπλέον, σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιανουαρίου. Και το γεγονός αυτό έσωσε τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτοί οι ψηφοφόροι δεν ήταν με τον Αλέξη Τσίπρα και τα μνημόνια. Ήταν άνθρωποι απογοητευμένοι. Θεώρησαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα άλλο, από τη στιγμή που ακόμη και ο Τσίπρας πρόδωσε τις προσδοκίες τους. Αν αυτοί οι ψηφοφόροι είχαν κατέβει στις κάλπες, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό συνολικά και για το σχηματισμό μας.

-Σας έχουν ασκήσει κριτική ότι αργήσατε πολύ να φύγετε από την κυβέρνηση.

Ορισμένοι όντως, μας άσκησαν τέτοιου είδους κριτική. Ωστόσο, σχεδόν κανένας δεν θα είχε κατανοήσει την επιλογή μας αν φεύγαμε νωρίτερα από την κυβέρνηση. Θα μας κατηγορούσαν ότι τραβάμε το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης, ενώ εκείνη διαπραγματεύται σκληρά, κι ότι θα είμαστε υπεύθυνοι για την ανατροπή της. Δώσαμε τη μάχη μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ για να μην υπογραφεί και να μην εφαρμοστεί μια νέα, μνημονιακή συμφωνία. Μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, στις 13 Ιουλίου, η αποχώρησή μας ήταν μονόδρομος.

-Προτείνεται την έξοδο από την ευρωζώνη. Φαίνεται όμως ότι ο λαός φοβάται το ενδεχόμενο μιας καταστροφής σε περίπτωση επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

Η καταστροφή, η σίγουρη καταστροφή, είναι το ίδιο το ευρώ! Ασφαλώς, ο ελληνικός λαός δεν έχει ακόμη μπροστά του όλα τα στοιχεία που θα του επέτρεπαν να κατανοήσει την εναλλακτική πρόταση, που περιλαμβάνει την έξοδο από το ευρώ. Ο διάλογος γύρω από αυτό το ζήτημα μόλις ξεκίνησε, κι αυτό χάρη στη Λαϊκή Ενότητα. Όλα τα άλλα κόμματα, από διαφορετική πλευρά το καθένα, προτιμούν την παραμονή στην ευρωζώνη. Στο εξής, αυτός ο διάλογος, που ξεκίνησε μέσα από αυτή την προεκλογική περίοδο, δεν μπορεί να σταματήσει. Καθώς εμείς είμαστε εκείνοι που φέραμε αυτή τη συζήτηση στο κέντρο της πολιτικής διαμάχης, η εικόνα μας θα είναι πολύ διαφορετική στην κοινωνία και στην πολιτική σφαίρα. Αυτές οι εκλογές άναψαν μια φωτιά, έστω κι αν για την ώρα κυλάει υπόγεια.

-Πώς θα συνεχίσετε όμως αυτή την καμπάνια για το ευρώ, αφού δεν εκπροσωπείσθε στη Βουλή;

Η Βουλή δεν είναι το μόνο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Η αναγκαία συζήτηση θα μεταφερθεί στις γειτονιές, στις επιχειρήσεις, στα εργοστάσια, σε όλες τις εστίες της καθημερινής ζωής. Φυσικά, θα την διεξάγουμε επίσης μέσω του Διαδικτύου και με κάθε μορφή δημοσίου διαλόγου που επιτρέπει την ψύχραιμη, εμπεριστατωμένη συζήτηση. Καθώς το ζήτημα θα συνεχίσει, ούτως ή άλλως, να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, ουδείς θα μπορεί να εμποδίσει την αντιπαράθεση. Το δίλημμα αυτής της χώρας δεν είναι να διαλέξει ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, εν ολίγοις, όλα αυτά τα μέλη μιας μεγάλης πολιτικής οικογένειας, με τους αναπόφευκτους ενδοοικογενειακούς καβγάδες. Είναι να ακολουθήσει το δρόμο των μνημονίων ή να επιλέξει έναν δρόμο που θα τερματίσει τα μνημόνια και τη λιτότητα. Και αυτό το δίλημμα συνδέεται οργανικά με το θέμα του νομίσματος.

-Ωστόσο, η Λαϊκή Ενότητα εμφανίζεται διχασμένη σ’ αυτό το θέμα. Ο Μανώλης Γλέζος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν προτείνουν την έξοδο από το ευρώ…

Προφανώς, υπάρχουν κάποιες φορές ιδιαίτερες αποχρώσεις. Η Λαϊκή Ενότητα δεν είναι ένα μονολιθικό κόμμα. Είναι ένα μέτωπο αριστερών, προοδευτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων. Ένα μέτωπο ριζοσπαστικό, εναντίον της λιτότητας, με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Το μεγαλύτερο τμήμα της Λαϊκής Ενότητας θεωρεί ότι αυτό το πρόγραμμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί εντός ευρωζώνης. Το νόμισμα για μας δεν είναι φετίχ, ούτε αυτοσκοπός. Προκειμένου, όμως, να εφαρμόσουμε αυτή τη ριζοσπαστική μας πολιτική, χρειαζόμαστε το εθνικό νόμισμα.

-Η ελληνική κοινωνία εμπιστεύθηκε ξανά τον Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχει χώρος για την πολιτική που προτείνετε;

Ασφαλώς! Προτού υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα πρόγραμμα από ορισμένες πλευρές παρόμοιο με όσα η Λαϊκή Ενότητα διακηρύσσει, αν και σε άλλη ποιοτική βάση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ριζώσει και να ανέβει στο πολιτικό στερέωμα, είναι γιατί υποστήριζε ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών αλλαγών. Επομένως, η γενική μας κατεύθυνση δεν είναι κάτι το ξένο για την ελληνική κοινωνία. Εξ άλλου, δεν υπάρχει και άλλος δρόμος εξόδου από την κρίση. Ο νεοφιλελευθερισμός απέτυχε σε όλη την Ευρώπη. Η εναλλακτική λύση στο νεοφιλελευθερισμό δεν μπορεί να είναι ούτε ο φασισμός, ούτε η ακροδεξιά.

9 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • Ισόνομος πολίτης on 25 Σεπτεμβρίου 2015 at 11:15

  Κρίμα….κρίμα…κρίμα!
  Ο άνθρωπος είναι άσχετος με την λειτουργία και την επίδραση που έχει το «χρήμα» ως μέσο συναλλαγών στο οικονομικό γίγνεσθαι μιας κοινωνίας και κατ επέκταση μιας χώρας!
  Είναι άσχετος με την καθιέρωση, την έκδοση και την κυκλοφορία του νομίσματος την σήμερον ημέρα.
  Μιλάμε:
  Ντιπ για ντιπ άσχετος!
  Πες πως έγινε το κόμμα σου κύριε Λαφαζάνη κυβέρνηση και δίνεις την εντολή εσύ σαν πρωθυπουργός στον ΥΠΟΙΚ να εντάξει την Χώρα στην Δραχμή.
  Μας εξηγείς σε παρακαλώ, που θα βρεις το αντίκρισμα σε χρυσό και σε αποθεματικά νομίσματα (€, δολάριο, ελβετικό φράγκο και γιέν) για να κυκλοφορήσεις ποσότητες ισότιμης αξίας σε δραχμές για την συναλλακτικότητα της Οικονομίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό??
  Δεν σου έχουνε εξηγήσει ποτέ, πως με το που θα σταματήσεις να ανταποκρίνεσαι στα χρέη και να το γυρίσεις στη δραχμή, θα την «κοπανήσουνε» από τις τράπεζες και τα τελευταία “πεντάλεπτα,” με συνέπεια να έχουμε πλήρη κατάρρευση του εσωτερικού τραπεζικού συστήματος?
  Δεν έχεις μάθει στοιχειωδώς τουλάχιστον, πως τα συναλλαγματικά αποθέματα και τα αποθέματα μας σε χρυσό, θα γίνουνε μηδέν, διότι θα πάνε να καλύψουν πάραυτα μέρος των ήδη υπαρχόντων χρεών μας?
  (Σύμφωνα με τα “κεκανονισμένα” και τα «συμπεφωνημένα» από την εποχή της είσοδό μας στο € και μετά).
  Συνέπεια αυτών λοιπόν αφού παρόλα αυτά εσύ θα επιμείνεις, θα έχουμε στη συνέχεια τις «Λαφαζάνιες δραχμές»
  (στα κυπριακά «λαφαζάνιες» σημαίνουν ψεύτικες)
  Ωραία?
  Λοιπόν άκουσε άσχετε!
  Οι νέες κολλαριστές δραχμές δεν θα ανταποκρίνονται «χρηστικά» τουλάχιστον (λόγω σκληρότητας και χρωματισμών), ούτε και….για εκεί…. που…… γνωρίζεις… ή …..που υποπτεύεσαι…
  Να γιατί λοιπόν έστω και το μισό και κάτι εκλογικό σώμα που προσήλθε στις κάλπες την 20η Σεπτεμβρίου, σας έστειλε εσάς την ΛΑΕ στο περιθώριο και στα πολιτικά αζήτητα……

  • RYaN on 25 Σεπτεμβρίου 2015 at 12:55

  Παρά τη μεγάλη φασαρία για τη συμμετοχή στις τελευταίες εκλογές (56,6%), αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι η συμμετοχή στις διάφορες εκλογές των 5 τελευταίων ετών είχε οροφή το 65% (Μάιος 2012), ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων ήταν κοντά στο 60%. Ακόμα και στο κρισιμότατο δημοψήφισμα του Ιουλίου η συμμετοχή ήταν μόλις 62%, πράγμα που σημαίνει ότι το Σεπτέμβριο προσήλθε στις κάλπες το 91% αυτών που ψήφισαν τον Ιούλιο.

   • Ισόνομος πολίτης on 25 Σεπτεμβρίου 2015 at 13:04

   Σωστά!
   Αλλά αυτή τη φορά η αποχή ξεπέρασε κάθε όριο από την μεταπολίτευση και δώθε..
   Το θέμα μας όμως είναι άλλο:
   Η ιδεοληψία ΣΥΡΙΖΑ (συλλήβδην) μέχρι την 13η Ιουλίου 2015 για την επιστροφή της Χώρας στη Δραχμή και η εμμονή ΛΑΕ (Λαφαζάνη) σε αυτή μέχρι σήμερα!

    • RYaN on 25 Σεπτεμβρίου 2015 at 13:38

    Η αποχή βαίνει διαρκώς αυξανόμενη από το 2004 μέχρι σήμερα. Κάποτε προσπάθησαν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο, αλλά στο δρόμο ξέσπασε η κρίση, τη μετέτρεψαν σε εύκολη εξήγηση και τελείωσαν…
    Δεν είναι όμως έτσι. Κάτι άλλο κρύβεται.

  • RYaN on 25 Σεπτεμβρίου 2015 at 13:42

  Die Zeit (απόδοση στα ελληνικά): Ότι έχασε ο Τσίπρας από τη μετωπική σύγκρουση με τη λιτότητα μπορεί τώρα να το κερδίσει στο γήπεδο των μεταρρυθμίσεων.

  • MAKIS on 25 Σεπτεμβρίου 2015 at 17:40

  Η ΔΡΑΧΜΟΥΛΑ ΘΑ ΡΘΕΙΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΜΕ ΤΟ ΑΓΓΟΥΡΙ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΓΙΑ ΔΡΑΧΜΗ

  • Παναγιωτιδης on 26 Σεπτεμβρίου 2015 at 09:16

  ο τυπος και τα εξαπτεριγα κανει μεγαλη ζημια στο θεμα του εθνικου νομισματος δεν τα εχει ξεκαθαρισει στο μυαλο του με αποτελεσμα να δημιουργειται η εντυπωση στον κοσμακη οτι το θεμα του εθνικου νομισματος ειναι καταστροφικο. ΣΗΜΜΑΖΕΨΤΕΤΟΝ.
  Ολοι εσεις της ΛΑΕ θε πρεπει να ζητησεται συγνωμη για το γυρισμα του τσιριζα

  • Ισόνομος Πολίτης on 26 Σεπτεμβρίου 2015 at 12:09

  Είπαμε, το ξαναείπαμε και έχει επαναληφθεί πάμπολλες φορές:
  Η επιστροφή στο Εθνικό νόμισμα δεν μπορεί να γίνει ΕΠΟΥΔΕΝΙ….,
  Είναι ανώφελο και καταστροφικό ακόμη και να επαναλαμβάνεται!
  Είναι σκέτη βλακεία
  Από νομικής απόψεως απαιτούνται τα 2/3 του συνόλου του αριθμού των μελών της Βουλής (και όχι λιγότεροι από τον ΑΠΟΛΥΤΟ αριθμό των 180 βουλευτών.
  Από οικονομικής και συμβατικής άποψης:
  Τα εις χρυσόν αποθέματα καθώς και τα συναλλαγματικά τοιαύτα, βρίσκονται στην δικαιοδοσία της ΕΚΤ και σε περίπτωση που υπάρχει (έστω ) η ελάχιστη δυνατότητα να γυρίσουμε στη Δραχμή, αυτά δεσμεύονται μέχρι πεντάρας, για να εξοφληθούν πρώτα όλα τα πάσης φύσεως χρέη της Ελλάδας πρός τα «έξω»..
  Άραγε δεν το γνωρίζει αυτό ο κ. Λαφαζάνης?
  Μα θα μου πεις μήπως μέχρι την 13η Ιουλίου το γνώριζε ο Τσίπρας?

  • Πέτρος Δ. on 26 Σεπτεμβρίου 2015 at 18:49

  Απαλλαχθήκατε από το ούγκανο τον… κομοντόριους αλλά έχετε τον ισοδύναμο (πολίτη) σε φανφαρονισμό και δωσιλογιμό.
  Νόαμ Τσόμσκι : H Eλλάδα θα διαλυθεί! http://sfairika.gr/site/%CE%BD%CF%8C%CE%B1%CE%BC-%CF%84%CF%83%CF%8C%CE%BC%CF%83%CE%BA%CE%B9-h-e%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CF%85%CE%B8%CE%B5%CE%AF/

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: