Οκτ 10 2015

«ΜΝΗΜΟΝΙΟ-ΤΣΙΠΡΑ» ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ

rp_Δελαστικ.jpgΤου ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Ψυχική και πολιτική ανάταση στη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων είχαν προκαλέσει οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Τσίπρα που είχε διαβάσει στις 8 Φλεβάρη 2015 στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα

συναισθήματα, την περηφάνια και το αίσθημα αλλαγής που είχαν προξενήσει!

Καταπέλτης ήταν τότε ο Αλέξης Τσίπρας. Εντελώς συγκεκριμένος στις υποσχέσεις που έδινε προς τον ελληνικό λαό. «Η αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησής μας είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές προγραμματικές μας δεσμεύσεις. (…) Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνησή μας (…) θα μείνει στη συλλογική μνήμη ως η κυβέρνηση που τήρησε τον λόγο της», είχε πει ο πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο. Δυστυχώς για τον λαό μας, κάτω από την αφόρητη πίεση των Γερμανών και των άλλων δανειστών, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καθόλου κατά τον τρόπο αυτό.

«Η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου, γιατί δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής. Ούτε και είναι δυνατόν να ζητείται σήμερα από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, στο όνομα τεχνικών δυσκολιών, η επέκταση ενός προγράμματος που αποδοκιμάστηκε πρόσφατα, πριν από λίγες μέρες, από τον ελληνικό λαό», είχε τονίσει τον Φεβρουάριο ο Αλέξης Τσίπρας. Νομίζουμε ότι τα πίστευε όταν τα έλεγε. «Έσπασε» όμως κάτω από τους εκβιασμούς του Βερολίνου και έκανε τα εντελώς αντίθετα. Μέχρι και «Μνημόνιο Τσίπρα» υπέγραψε έπειτα από πέντε μήνες, στις 12 Ιουλίου!

ΣΤΡΟΦΗ 180 ΜΟΙΡΩΝ  

Αντιθέτως, αβάστακτη βαριεστιμάρα προκάλεσαν οι νέες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που ανέγνωσε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα που πέρασε. Αερολογίες, γενικολογίες, αοριστίες. Τίποτα το συγκεκριμένο που να βελτιώνει την οικονομική κατάσταση του λαού μας δεν υποσχέθηκε. Αυτή τη φορά δεν έδωσε καμιά απολύτως υπόσχεση.

«Θεσπίζουμε το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ», είχε πει τον Φεβρουάριο. Τώρα; Ούτε κουβέντα! «Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ… Το 2015 δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ. Και αυτό είναι δέσμευση», είχε πει. Τώρα, ούτε λέξη και για τον ΕΝΦΙΑ.  

«Το ίδιο πιστοί θα μείνουμε και στη δέσμευσή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ», είχε πει. «Αυτή η αύξηση όμως θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016», είχε προσθέσει τον Φεβρουάριο, κάνοντας την πρώτη σημαντική υποχώρηση από τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Τη Δευτέρα όμως εξαφάνισε και το 2016! «Παραμένει σταθερός ο προσανατολισμός μας για τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού», είπε, εξαφανίζοντας με μια τόσο σύντομη φράση τόσο τα 751 ευρώ όσο και το 2016, αποφεύγοντας επιμελώς να προσδιορίσει πότε θα δοθεί η οποιαδήποτε αύξηση, έστω και… 10 ευρώ, στον κατώτατο μηνιαίο μισθό.

ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Τα κυριότερα θύματα όμως της πολιτικής που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ από τότε που ο πρωθυπουργός πέρασε στο μνημονιακό στρατόπεδο είναι οι συνταξιούχοι. «Καμία αύξηση ορίων ηλικίας! Καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων!» είχε πει στις προγραμματικές του Φλεβάρη. Τι είπε τη Δευτέρα; Στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό ζήτημα «έχουμε σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας»! Τι άλλο είπε; «Καταργούμε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις». Είπε ακόμη ότι «στα χρόνια των δύο πρώτων Μνημονίων περικόπηκαν 14 δις ευρώ συντάξεων σε ετήσια βάση»

Δεν είπε, φυσικά, αν προτίθεται να δώσει πίσω στους συνταξιούχους μέρος τουλάχιστον αυτών των χρημάτων, των 14 δις ευρώ. Άρχισε ήδη όμως να βάζει κι αυτός χέρι στις συντάξεις, κόβοντας 2% στις κύριες  και 6% στις επικουρικές για την υγεία των γερόντων, οπότε μάλλον πρέπει να συμπεράνουμε ότι λεφτά από τον Τσίπρα δεν θα δουν οι συνταξιούχοι.

Θυμάστε και κάτι άλλο που είχε πει ο πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο; «Πρώτο μέτρο για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων η επαναχορήγηση 13ης σύνταξης ως δώρο Χριστουγέννων στο τέλος του 2015 σε όποιους λαμβάνουν συντάξεις χαμηλότερες των 700 ευρώ μηνιαίως», είχε διακηρύξει. Αυτό μόνο ως ανέκδοτο εκλαμβάνεται πλέον από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα πάρει την υπεσχημένη 13η σύνταξη, την οποία, άλλωστε, ούτε καν ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης που σχημάτισε.

ΠΕΡΙ ΧΡΕΟΥΣ  

Προεκλογικά, με το καθαρά αστικό «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» που είχε παρουσιάσει ο νυν πρωθυπουργός και τότε ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε «τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο». Ζητούσε δηλαδή «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους, αφού απαιτούσε διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του.

Τι ζητάει ο πρωθυπουργός τώρα, όπως το ανέφερε στις προγραμματικές δηλώσεις της δεύτερης κυβέρνησής του; «Θα προτείνουμε συγκεκριμένα την επιμήκυνση των πληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων και τη μετατροπή τους σε σταθερά επιτόκια», δήλωσε επί λέξει. Ούτε μιλιά για «κούρεμα» του χρέους, μόνο παράταση της διάρκειάς του και σταθερά, χαμηλά επιτόκια – κι ας κρατήσει η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας καμιά… διακοσαριά ή τρακοσαριά χρόνια!  

Πηγή: »Περιοδικό Επίκαιρα»

 

4 Σχόλια

Μεταπήδηση στη φόρμα σχολίων

  • Μιχάλης on 11 Οκτωβρίου 2015 at 07:23

  Τσίπρας. Η μεγαλύτερη πολιτική απάτη της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας…

   • Ισόνομος πολίτης on 12 Οκτωβρίου 2015 at 12:58

   Υπάρχει μια λαϊκή παροιμία που λέει:
   «Ήθελε ο βλάχος, δεν ήθελε ο ζωγράφος, τελικά έγινε ο Χριστός με τσαρούχια…»
   Εντάξει!
   Αυτά για το διευθυντήριο της Ε.Ε…..και τον Τσίπρα από 26/01/2015 μέχρι 13/7/2015…
   Αν ήτανε να γίνουν όλα αυτά που έταζε ο Τσίπρας πριν τις καταραμένες εκείνες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, δεν θα τα έκαναν οι Σαμαράς – Βενιζέλος?
   Τι θα τους εμπόδιζε «κάποιος», «κάτι» και γιατί να φανούν τόσο «κορόιδα» για να χάσουνε εκείνες τις εκλογές?
   Κοινή και απλή λογική χρειάζεται αγαπητοί φίλοι!
   Για τα «ταξίματα» και τις «ανεκπλήρωτες υποσχέσεις» του Τσίπρα, έχετε όλο το δικαίωμα να τον χαρακτηρίσετε όπως θέλετε και όπως του…….. αρμόζει!!!

    • RYaN on 12 Οκτωβρίου 2015 at 18:08

    Επειδή βλέπω ότι σε προβληματίζει ακόμα η υπόθεση του Γενάρη, θα σου δώσω μία πληροφορία και αν θες κράτα τη, αν θες πέτα τη. Δεν υπάρχει όμως κανένας απολύτως λόγος να αντιδράσεις (εννοείται λεκτικά).
    Λοιπόν, ο Σαμαράς ήταν εγκαίρως μιλημένος απέξω. Στην αρχή δεν ήθελε, έκανε κάμποσες προσπάθειες, αλλά εις μάτην. Η σύγκρουση ΕΕ – ΔΝΤ για το κούρεμα του χρέους ήταν σφοδρή και αδιέξοδη. Η Γερμανία τα έπαιξε όλα για όλα: Ήταν αποφασισμένη να διαγράψει ολόκληρο το ελληνικό χρέος, αλλά με αντίτιμο την πλήρη χρεοκοπία της χώρας και την έξοδο από την ευρωζώνη. Χρειαζόταν όμως μία χαζοαριστερά στην κυβέρνηση, που θα εισπράξει τον πόνο, ώστε να μη συμβεί το ίδιο πουθενά αλλού και κυρίως στην Ισπανία. Φυσικά όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι, οι ΗΠΑ ζύγισαν ότι η διατήρηση του status quo στην Ν.Α. Μεσόγειο ήταν πολύ πιο σημαντική από τη διαγραφή του χρέους και ανάγκασαν το ΔΝΤ σε υποχώρηση, ώστε στη συνέχεια να υποχωρήσει και η Γερμανία.

  • Ισόνομος Πολίτης on 12 Οκτωβρίου 2015 at 19:31

  «Χρειαζόταν όμως μία χαζοαριστερά στην κυβέρνηση, που θα εισπράξει τον πόνο, ώστε να μη συμβεί το ίδιο πουθενά αλλού και κυρίως στην Ισπανία».
  Τα είπες «όλα» RYaN!
  Και το κυριότερο:
  «…..οι ΗΠΑ ζύγισαν ότι η διατήρηση του status quo στην Ν.Α. Μεσόγειο ήταν πολύ πιο σημαντική από τη διαγραφή του χρέους….»
  Έτσι περίπου έχουν τα πράγματα!
  Το ίδιο σχεδόν είχε συμβεί και το 2010.
  «Θα πάω…. στην Κίνα…. στη Ρωσία και στο Δ.Ν.Τ να βρω τα δανεικά για να μην χρεοκοπήσει η Χώρα», είχε πει στην Αγγέλα και τον Σαρκοζί ο ΓΑΠ τότε.
  Και η Μέρκελ του απάντησε:
  «Πήγαινε όπου νομίζεις»
  Όταν όμως έπεσε το «υπερατλαντικό» τηλεφώνημα από το παλικάρι τον Μπαράκ, αναδιπλώθηκαν και μια και δυο και τρείς φορές…..
  Και έτσι…….. ακολούθησαν τα «γνωστά»…..

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: