Οκτ 11 2015

Οι Έλληνες έχασαν 2 τρισ. ευρώ από την αξία των ακινήτων τους

venizelos-samaras-papariga-kammenos-karatzaferis-tsipras-kouvelis-660_0Η λέξη «βουτιά» ενδεχόμενα να μην μπορεί να περιγράψει την απώλεια της αξίας των ακινήτων που κατέχουν οι Έλληνες. Από το 2008 και έως σήμερα, οι απώλειες φτάνουν στο μυθικό ποσό των δύο τρισ. ευρώ.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της δραστικής μείωσης (στο 50%) των τιμών όλων των κατηγοριών ακινήτων, αλλά και της ματαίωσης επενδύσεων που θα διεύρυνε την αξία τους.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το στοιχείο αυτό επισήμανε την Τετάρτη σε ομιλία του στο συνέδριο για την αγορά ακινήτων «Prodexpo», ο κ. Γιάννης Περρωτής, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων CBRE Atria και αντιπρόεδρος της Ενωσης Επενδυτών Real Estate και Εταιρειών Ανάπτυξης Ακινήτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Περρωτή, ένα μεγάλο μέρος αυτής της ζημίας στην κτηματαγορά προκλήθηκε από τη στρεβλή φορολογική πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια, επιδεινώνοντας τις ήδη αρνητικές συνέπειες που είχαν προκληθεί στην αγορά από την οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Γκάνο, πρόεδρο του RICS Ελλάδος και Κύπρου, πλέον υπάρχει σημαντική ανισορροπία σε ό,τι αφορά τη φορολογία ακινήτων, καθώς φορολογούνται δυσανάλογα τόσο η κατοχή όσο και η μεταβίβαση ακινήτων, σε μια περίοδο μάλιστα που οι τιμές συνεχώς υποχωρούν. Ετσι, η φορολογική επιβάρυνση άγγιξε το 2,3% του ΑΕΠ κατά το 2014, ενώ στο ίδιο ποσοστό αναμένεται να διαμορφωθεί η επιβάρυνση και κατά το τρέχον έτος, όταν πριν από λίγα χρόνια, το σχετικό ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 1%. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής και πρώην επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η Ελλάδα είναι σήμερα η χώρα με την πέμπτη υψηλότερη φορολογία στην Ε.Ε., σε ό,τι αφορά τους περιοδικούς φόρους (ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη), ενώ ταυτόχρονα, οι τιμές πώλησης των κατοικιών και των επαγγελματικών ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά 50% από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου που τοποθετήθηκαν χθες, αυτήν την περίοδο η αγορά ακινήτων πλήττεται ακόμα περισσότερο από την αβεβαιότητα και την έλλειψη ρευστότητας, που έχουν δημιουργήσει οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, το ζήτημα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η έλλειψη εμπιστοσύνης αναφορικά με την εφαρμογή του νέου μνημονίου. Οι παράγοντες αυτοί αποτρέπουν την έλευση νέων επενδυτών, καθώς κρατούν την οικονομία της χώρας σε «ομηρία».

3 Σχόλια

  • RYaN on 11 Οκτωβρίου 2015 at 12:05

  Ξέχασες να βάλεις στο κάδρο τον Παπανδρέου. Επί των ημερών του σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες αξίας…

  • RYaN on 11 Οκτωβρίου 2015 at 12:23

  Γιώργος Κασιμάτης, «Το απάνθρωπο καθεστώς δανεισμού της Ελλάδας» [έκδοση Α.Α. ΛΙΒΑΝΗ, 2014, σελίδες 81-96].

  «α. Ο όρος δέσμευσης του συνόλου της δημόσιας περιουσίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 § 2 της από 8.5.2010 «Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης» μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των άλλων δεκαέξι χωρών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, ολόκληρη η κινητή και ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου είναι δεσμευμένη για την εξυπηρέτηση του δανείου και όσο αυτό υπάρχει.»

  Συμπέρασμα: Εφόσον πλέον ισχύει το αγγλικό δίκαιο για το χρέος, με μία απλή προσφυγή σε ένα αμερικανικό δικαστήριο θα επιδικαστεί κούρεμά του έως και 50%. Όσο και η μείωση των εμπορικών αξιών. Όπως ακριβώς επιδικάστηκε και για τις αμερικανικές τράπεζες μετά την κρίση του 2008.

  • Πέτρος Δ. on 11 Οκτωβρίου 2015 at 14:13

  κ. Παπαϊωάννου, αν θέλετε αφιερώστε μία ανάρτηση για την πεμπτοφαλαγγίτικη «δημοσιογραφία» τύπου Βασ. Μπόνιου στο «Κουρδιστό Πορτοκάλι» ( http://kourdistoportocali.com/post/45384/megalilistia) όπου υποστηρίζονται τα εξής : «Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΗΣΣΟΝΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΚΑΦΕΝΟΒΙΑΣ ΜΑΓΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΩΝ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΟΥΠΩΣΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΘΕΣΟΥΛΑ… Λαός και δημαγωγοί ηγέτες λεηλατήσαμε 1.200 δις ευρώ κοινοτικά κονδύλια… Η Ελλάδα έχει κατασπαράξει στα 35 χρόνια που συνδέθηκε με την Ευρώπη πάνω από 1200 δις ευρώ. Πάνω από ένα τρις! Ο κατσαπλιάς λαός σε αγαστή συνέργεια με τους δημαγωγούς και λαϊκιστές ηγέτες του καταληστεύσαμε την Ευρώπη η οποία φυσικά και έχει τις ευθύνες της-αλλά εξακολουθούμε ακόμη και την ύστατη στιγμή να αναζητούμε τους εχθρούς εκτός των τειχών.»
  Είναι δημοσιογραφία αυτή, να ξεκινάς με ένα έωλο ρεπορτάζ για το ΠΑΣΟΚ του ’81 (λες και ο κύριος που το κατέγραψε ήταν αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς) να παραθέτεις μόνο τα «ενοχοποιητικά» στοιχεία χωρίς να καταγράφεις το πόσο τα πλήρωσες αυτά που σου «χάρισαν» και τι συνέπειες είχε αυτό στην ελληνική παραγωγή και στα χρέη μας;… για να γίνεις ο χολερικός εισαγγελέας ενός ολόκληρου λαού -που τον χαρακτηρίζεις με χαιρεκακία «κατσαπλιά» και να αδιαφορείς ότι αυτές ακριβώς είναι και οι κατηγορίες των μαφιόζων της τραπεζοκρατίας αλλά και η ρητορική των ναζί της Κατοχής για το «δίκαιο» της εισβολής και της κτηνωδίας τους το 1941-44: «Και αφού μας αφαιρέσανε όλα τα μέσα της δουλειάς και μας λιμοχτονούνε, μας κατηγοράνε γιατί είμαστε, λέει, τεμπέληδες, καφενόβιοι κι αεριτζήδες και θα μας βάλουνε, λέει, αυτοί να δουλεύουμε όπως ξέρουν αυτοί να βάζουνε τους σκλάβους να δουλεύουνε». (Απόσπασμα, Δημήτρης Γληνός «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ» Σεπτέμβριος 1942).

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: