Οκτ 12 2015

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι ΟΤΑ, ζητούν φόρους και τέλη από το αεροδρόμιο της Αθήνας

Την επιβολή δημοτικών φόρων και τελών σε βάρος της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ» επιδιώκουν διά της δικαστικής οδού όλοι οι γειτονικοί δήμοι, αφού η πολιτεία εξακολουθεί να σιωπά γύρω από το ζήτημα αυτό, παρά τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη από το 2008.

assets_LARGE_t_420_54579657_type12713

Οι γειτονικοί δήμοι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ζητούν την επιβολή δημοτικών φόρων και τελών όπως ορίζει νομοθετική πρόβλεψη από το 2008 που δεν έχει ενεργοποιηθεί

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν διάφοροι ΟΤΑ της περιοχής, ζητώντας να ακυρωθεί η παράλειψη και η αδράνεια της πολιτείας να εκδώσει υπουργική απόφαση για τον καθορισμό ανταποδοτικών και άλλων δημοτικών επιβαρύνσεων (π.χ. τέλη όχλησης, εγγύτητας και διέλευσης, περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ειδικοί φόροι κ.λπ.), με συνέπεια να χάνουν εκατ. ευρώ τα τελευταία 7,5 χρόνια. Και αυτό γιατί με τον Νόμο 3631/08 προβλέφθηκε ότι θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση που θα επιβάλει υπέρ των ΟΤΑ Σπάτων, Παιανίας, Μαρκοπούλου, Αρτέμιδος, Ραφήνας, Κορωπίου κ.λπ. δημοτικές επιβαρύνσεις, τέλη κ.λπ. που μπορούν να φτάνουν μέχρι το 0,5% των ακαθάριστων εσόδων της εταιρείας ετησίως.

Η νομική πρόβλεψη
Οι ΟΤΑ επισημαίνουν ότι ενώ στην αρχική σύμβαση του κράτους με την εταιρεία το 1996 προβλεπόταν απλά η δυνατότητα επιβολής τέτοιων τελών, μετά τη νομοθετική ρύθμιση του 2008 αποτελεί πλέον «δέσμια υποχρέωση» της πολιτείας να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση, ώστε να εισπράξουν τους δημοτικούς πόρους που δικαιούνται.

Η αδράνεια της πολιτείας επί τόσα χρόνια παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Αυτονομίας, αφού στερεί από τους ΟΤΑ πόρους αναγκαίους για την κάλυψη δαπανών, υποστηρίζεται στην προσφυγή, ενώ τονίζεται η παραβίαση των συνταγματικών αρχών της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ αλλά και της ισότητας. Και αυτό γιατί δημιουργείται έτσι μια ειδική προνομιακή μεταχείριση της εταιρείας όσον αφορά τους δημοτικούς φόρους και τέλη, με συνέπεια τη δυσμενή μεταχείριση των δημοτών της περιοχής, χωρίς να δικαιολογείται κάτι τέτοιο από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Οι ΟΤΑ προσέφυγαν στο ΣτΕ, αφού δεν πήραν καμία απάντηση στο σχετικό αίτημα που υπέβαλαν στις αρχές του καλοκαιριού προς διάφορα συναρμόδια υπουργεία. Η παράλειψη έκδοσης της υπουργικής απόφασης -τονίζουν- αποτελεί έμμεσα κρατική ενίσχυση προς την εταιρεία που παραβιάζει τη Συνθήκη της ΕΕ δίνοντάς της ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς. Κάνουν επίσης λόγο για απώλειες εκατ. ευρώ για τους δήμους, τονίζοντας ότι η εταιρεία νοικιάζει παράλληλα χώρους σε πολλές επιχειρήσεις (καταστήματα) και εμπορικά κέντρα.

ethnos.gr

Αρέσει σε %d bloggers: