Οκτ 23 2015

Eυρωπαίος αξιωματούχος: Η εκταμίευση της δόσης 2 δισ. δεν πρόκειται να γίνει

Τσίπρας_ΕΝΦΙΑ,Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του σήμερα εξέφρασε την αισιοδοξία του πως μετά την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της συμφωνίας θα ανάψει το πράσινο φως για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ.

Ωστόσο, Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε πως η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να γίνει την επόμενη εβδομάδα όπως προβλεπόταν μιας και το Εuroworking Group που δεν έγινε την προηγουμένη Τετάρτη και αναμένεται στο τέλος της επόμενης, δεν θα έχει στη διάθεσή του τα πορίσματα της έκθεσης-εισήγησης για να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Την ίδια στιγμή, το Βερολίνο πιέζει για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ως βασική προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία αν δεν γίνει μέχρι το τέλος του έτους υπάρχει κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ (bail in). Μπροστά σε αυτή την αρνητική εξέλιξη η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι ζητούν να αποσυνδεθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σημείο αγκάθι αποτελεί  το θέμα των «κόκκινων δανείων» αλλά και των διοικήσεων των τραπεζών, καθώς οι δανειστές εκφράζουν αμφιβολίες για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις.

Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο με την εμπλοκή του ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς ζητά αυστηρές μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό αλλά και για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θέμα που για τη Γερμανία δεν αποτελεί προτεραιότητα καθώς θεωρεί πως τα επιτόκια είναι αρκετά χαμηλά και δεν φαίνεται να προσφέρει ευελιξία στον χρόνο αποπληρωμής του.

Πληροφορίες: TPP
Αρέσει σε %d bloggers: