Οκτ 25 2015

Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση είχε όπλα που ποτέ δεν χρησιμοποίησε

rp_varoufakis_978287375.jpgΗ έξοδος από την Ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ επιδίωξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιανη Βαρουφάκη, που υποστήριξε όμως ότι η κυβέρνηση είχε «όπλα» που ποτέ δεν χρησιμοποίησε

Ο κ. Βαρουφάκης συμμετείχε σε εκδήλωση της εφημερίδας Guardian, σε μια κατάμεστη από περίπου 2000 ακροατές αίθουσα του κεντρικού Λονδίνου, απαντώντας επί σκηνής σε ερωτήσεις του οικονομικού συντάκτη του βρετανικού Channel 4 Πολ Μέισον, ο οποίος έχει παρακολουθήσει από πολύ κοντά τα τελευταία χρόνια την ελληνική κρίση και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα τα οικονομικά όπλα που ανέφερε ήταν η δυνατότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που κατείχε η ΕΚΤ, το οποίο υπαγόταν στο ελληνικό δίκαιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε συμφωνηθεί εντός του «πολεμικού συμβουλίου» της κυβέρνησης ότι η κίνηση αυτή θα γινόταν αμέσως μόλις ο «πόλεμος φθοράς» που διεξαγόταν από τους πιστωτές οδηγούσε στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών. «Ωστόσο, όταν ήρθε εκείνη η στιγμή ο πιο στενός πυρήνας του υπουργικού συμβουλίου είπε όχι», υποστήριξε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.

Όσο για την επιδίωξη της κυβέρνησης όσο εκείνος κατείχε το κορυφαίο οικονομικό πόστο σε αυτή, είπε ότι ήταν «να αντισταθούμε εντός της ευρωζώνης έως ότου το κόστος για την άλλη πλευρά να γινόταν μεγαλύτερο από το όφελος που είχε από τον δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό μας».

Επέκρινε δριμύτατα τη συμφωνία που πρόσφεραν οι εταίροι στην Ελλάδα, λέγοντας ότι οι όροι της είχαν σκοπό να «ταπεινώσουν» την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε τη στάση των Ευρωπαίων επ’ αυτού ως «βάρβαρη πολιτική στο στιλ του 19ου αιώνα».

thepressproject.gr

3 Σχόλια

  • makis on 25 Οκτωβρίου 2015 at 19:03

  O ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΑΚΟΜΗ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ? ΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΣΕΡΒΙΡΕ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ. ΛΕΣ ΚΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΑΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΟΤΙ , ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΙΠΕ ΚΙ Ο ΓΑΛΛΟΣ, ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕ Η ΕΥΡΩΠΗ.

   • Ισόνομος πολίτης on 26 Οκτωβρίου 2015 at 13:02

   Για να βγει η Ελλάδα από το €, πρέπει τα υπόλοιπα 18 μέλη του Eurogroup να το εισηγηθούν στην έκτακτη συνοδό κορυφής των μελών της € ζώνης και εκεί να αποφασιστεί αυτό οριστικά και αμετάκλητα κατά απόλυτη πλειοψηφία.
   Σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το €, όλα τα αποθέματα της σε χρυσό (βρίσκονται στην Ε.Κ.Τ) καθώς και τα συναλλαγματικά της αποθέματα, δεσμεύονται αυτομάτως για να αποτελέσουν εγγύηση ότι θα γίνονται κανονικά οι πληρωμές για την κάλυψη των δανειακών μας υποχρεώσεων…
   Αν η Ελλάδα αποφασίσει μόνη της την έξοδο από το €, αυτό θα πρέπει να τυγχάνει της ψήφισης των 2/3 του συνόλου των μελών της Βουλής.
   Ανεξάρτητα από την παρουσία των βουλευτών στην ψηφοφορία για το θέμα αυτό, θα πρέπει οπωσδήποτε να ψηφίσουν 180 υπέρ της εξόδου.
   Δηλαδή
   Φέξε μου και γλίστρησα…..
   Καταλαβαίνεις τώρα Μάκη πόσο….»γνωστικός» είναι ο Λαφαζάνης και οι «συν αυτώ», αλλά και όσοι άλλοι επιθυμούν την έξοδα της χώρας από το €?

  • Ισόνομος Πολίτης on 26 Οκτωβρίου 2015 at 20:04

  Να έχουμε πρέπει και λίγη φαντασία που και που για τα επακόλουθα, όπως:
  Με το που φεύγουμε από το € (στην περίπτωση δηλαδή που μας διώχνουν γιατί μόνο αυτό είναι κάπως… εφικτό), έχουμε σαν άμεση συνέπεια την χρεοκοπία και το κλείσιμο των Ελληνικών τραπεζών.
  Ξέρετε τι σημαίνει αυτό?
  Εκατομμύρια Έλληνες μικροκαταθέτες χάνουν τα λεφτά τους και οδηγούνται στην ακραία ένδεια (το ψωμί-ψωμάκι).
  Εκατομμύρια χάνουν τη δουλειά του και τις συντάξεις τους, με συνέπεια να ξεχειλίζουν από οργή και αγανάκτηση…
  Ξέρετε τι σημαίνει αυτό?
  Βίαιες αυθόρμητεςκαι ανοργάνωτες εκδηλώσεις που στο διάβα τους θα αφήνουν τα πάντα σαν ένα κατεστραμμένο κεραμυδαριό….
  Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις τα επακόλουθα είναι γνωστά…
  Καταστολή και έκτακτες εξουσίες που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει την έκτασή και τις επερχόμενες εξελίξεις τους…
  Σύνεση λοιπόν, φρόνηση, ψυχραιμία και ρεαλισμός είναι το αντίδοτο στις δύσκολες αυτές μέρες που ζούμε…
  Και ας λένε οι Ζωές………κλπ….. κλπ…. κλπ…. ότι θέλουν και ότι τους κατεβαίνει…

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: