Νοέ 06 2015

Κόκκινες γραμμές βάζει η κυβέρνηση Στον αέρα το Euroworking group – Μπλοκάρουν τη δόση

κοκκινες γραμμεςΔεν τα βρίσκουν κυβέρνηση – δανειστές. Πάει πίσω η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Ανησυχία στην κοινωνία που χει πικρή πείρα από την «διαπραγμάτευση Τσιπρα»

Το χάσμα μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης παραμένει αγεφύρωτο σε πολλά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, γεγονός που απομακρύνει το ενδεχόμενο εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup της Δευτέρας.

Κομισιόν: Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα

Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό, και σημειώνεται καθημερινά πρόοδος δήλωσε η αρμόδια για τα Οικονομικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.
Ερωτηθείσα σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ σημείωσε ότι μόλις οι εκπρόσωποι των θεσμών ολοκληρώσουν την αξιολόγηση της εφαρμογής θα ενημερωθούν σχετικά τα κράτη μέλη, τα οποία και θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της δόσης. «Βλέπουμε το Eurogroup της Δευτέρας ως μια καλή ευκαιρία» κατέληξε η Α. Μπράιτχαρντ.
Ισοδύναμα 
Αν και η κυβέρνηση στην αρχή είχε  προτείνει κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι δανειστές ακύρωσαν το σχέδιό της, ζητώντας νέα ισοδύναμα. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κλήρος έπεσε στον ΟΠΑΠ, με το οικονομικό επιτελείο να επιβάλει φόρο πέντε λεπτών σε
σε όλα τα τυχερά παιχνίδια. Ωστόσο, ύστερα από λίγο το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε την πληροφορία αυτή. Με τη χθεσινή  ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει μεν ότι ο φόρος στην ιδιωτική εκπαίδευση ξηλώνεται, αλλά λέει πως τα ισοδύναμα θα ανακοινωθούν «σύντομα», αποφεύγοντας να θέσει καταληκτική διορία για σήμερα ή μέσα στο σαββατοκύριακο. Ανοίγει έτσι ένα παράθυρο αμφιβολίας και για το εάν ακόμη και στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου μπορεί να υπάρξει λύση ή τα δύο αυτά θέματα μπορεί να αποσυνδεθούν από την πρώτη δόση των 2 δισ. ευρώ και να μετατεθούν μαζί με τα υπόλοιπα του επόμενου πακέτου για το άλλο 1 δισ. ως τις αρχές Δεκεμβρίου.
Πλειστηριασμοί
Η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στο θέμα των κόκκινων δανείων και προσδοκά πολιτική λύση για το θέμα. Πληροφορίες θέλουν να υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση πως ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμβιβασμός για τα δύο αγκάθια έως το τέλος της εβδομάδας, στο Eurogroup θα δοθεί λύση. Η τελευταία πρόταση για τα κόκκινα δάνεια επί της οποίας συζητούσαν οι δύο πλευρές προβλέπει ότι θα καλύπτεται περί το 65% των δανειοληπτών, έναντι του 72% που ήταν η αρχική θέση της κυβέρνησης και 40% που αντιπρότειναν οι εταίρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμμή που έχει δοθεί από το Μαξίμου είναι να μην υπάρξει καμία οπισθοχώρηση στο ζήτημα και να προστατευτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.
Γενόσημα
Στο μέτωπο των γενοσήμων, οι δανειστές επιμένουν σε μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των και άμεσο περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και βλέπουν ως πολύ… «λίγες» τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας. Για τους δανειστές, οι ελάχιστες τιμές των φαρμάκων αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που θα κρίνει και την συμφωνία για τα 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων έχουν αποφασιστεί, δεν υπάρχει συμφωνία με το αν θα υπάρξει προστασία των φθηνών φαρμάκων, δηλαδή αυτών που έχουν τιμή χαμηλότερη των 12 ευρώ ή οι μειώσεις θα αφορούν όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα.
Συγκεκριμένα η προστασία αφορά πρωτότυπα που δεν ξεπερνούν τα 12 ευρώ ή κόστος ημερήσιας θεραπείας μέχρι 0,40 ευρώ και γενόσημα που δεν ξεπερνούν τα 7,8 ευρώ ή κόστος ημερήσιας θεραπείας μέχρι 0,26 ευρώ και ίσχυε προκειμένου να προστατευθούν τα σκευάσματα με πολύ χαμηλή αξία, τα οποία αποτελούν βασικό κομμάτι για πολλές ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και πολυεθνικές.
Αρέσει σε %d bloggers: