Νοέ 29 2015

Σύνοδος Κορυφής: Τρια δις ευρώ πήρε ο Νταβούτογλου – Ικανοποιημένη η ελληνική πλευρά !

Κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα στην πορεία ένταξης» της Τουρκίας προσήλθε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σύνοδο με τους «28» στις Βρυξέλλες για το «καυτό» ζήτημα του προσφυγικού.ntaboutoglou

«Σήμερα θα συμφωνήσουμε για το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας» είπε από πλευράς της προσερχόμενη η Άνγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ως προς ξεπάγωμα της τελματωμένης διαπραγμάτευσης πως «πρόκειται για μία ανοικτή ενταξιακή διαδικασία, δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα, αλλά για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων».

Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.  Στην ουσία όμως η παρουσία της Ελλάδος στην σύνοδο ήταν διακοσμητικού χαρακτήρα,  και η συμφωνια ΕΕ Τουρκίας έγινε σε προγενέστερο στάδιο, χωρίς την συμμετοχή της ελληνικής ή της κυπριακή πλευράς που λόγω της οικονομικής κρίσης βρίσκονται σε δυσμενή διπλωματικά θεση.

Ειδικότερα δόθηκε η ώθηση όπως επιδίωκε η Τουρκία στην ενταξιακή διαδικασία η οποία θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

Δεν εγινε καμιά αναφορά στην αναγνώριση της  Κυπριακής Δημοκρατίας ή σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους. Η Τουρκία πέτυχε να ανταλλάξει την  απελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων Τουρκων πολιτών με τη συμφωνία επανεισδοχής  προσφύγων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.  Από την συμφωνία η  Τουρκια παίρνει 3 δις ευρώ ενώ δέχεται  να υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν αυτό το γεγονός σημαντικό για καποιο λόγο και εκφράζουν την ικανοποίηση τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης. Επιπλέον υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο θέλει να παίξει η Ελλάδα.

1 Σχόλιο

    • MAKIS on 30 Νοεμβρίου 2015 at 14:18

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ. H KYBΕΡΝΗΣΗ? ΑΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΚΙΖΕΙ… 17 ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΩΡΕΣ ΑΝΤΕΞΑΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΛΙΓΟ ΕΙΝΑΙ?

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί.

Αρέσει σε %d bloggers: